Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, întrebat dacă există resurse pentru mărirea salariilor în sănătate, că bugetul nu ar permite acest lucru decât în cazul în care s-ar lua de la un domeniu pentru suplimentarea banilor la alt domeniu, precizând că revendicările medicilor vor fi analizate.
"Cunoaşteţi bine bugetul care a fost aprobat de Parlament la sfârşitul anului trecut. Am spus că în acest buget trebuie să lucrăm. Acesta este bugetul, nu avem de unde să luăm mai mult decât dacă luăm de un domeniu ca să punem la alt domeniu. Dar marja pe care o avem bugetară ştiţi că este foarte restrânsă pentru că, pe de o parte, s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală şi în acelaşi timp au crescut şi salariile în anumite domenii, atât în sănătate şi educaţie, cât s-a putut anul trecut, dar şi în administraţia publică”, a spus Dacian Cioloş, citat de News.ro.
Premierul a adăugat că Guvernul trebuie să lucreze pe un buget care este aprobat de Parlament şi orice decizie care are impact finaciar trebuie să prevadă şi o sursă de finanţare.
"De asta am şi spus pentru orice altă măsură care vizează impact bugetar sau orice altă decizie, inclusiv din Parlament, care vizează impact bugetar, a spus-o şi Curtea Constituţională, trebuie să se prevadă sursa de finanţare pentru că nu avem de unde. Şi nici nu ne putem permite să dezechilibrăm situaţia bugetară şi să dăm acest semnal negativ în exterior care să afecteze şi situaţia economică a României, pentru că percepţia privind echilibrul bugetar are un impact foarte mare şi asupra investiţiilor care se fac în ţară”, a mai spus Cioloş.
Potrivit premierului, revendicările cadrelor medicale sunt un subiect care trebuie discutat, precizând că ştie "situaţia dificilă din domeniul sănătăţii”, fiind căutate soluţii pentru sectorul sanitar.
Dacian Cioloş a spus că situaţia din sănătate este în analiza Ministerului Sănătăţii, care urmează să îşi prezinte un punct de vedere.
Aproximativ 20.000 de medici şi asistenţi medicali sunt în grevă japoneză, acţiunea de protest fiind solicitată de oamenii din sistem, a declarat luni, pentru News.ro, preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), dr. Victor Eşanu.
Acţiunea de protest este organizată de Federaţia Sindicală ”Hipocrat” şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, printre revendicările angajaţilor din sănătate fiind aplicarea Legii salarizării unitare, acordarea sporurilor şi asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului din sistemul sanitar.
Preşedintele CFSMR a spus că organizaţia sindicală pe care o reprezintă are ca membri 2.200 de medici, iar liderul Federaţiei "Hipocrat", Ion Cotojman, a precizat că structura sindicală pe care o reprezintă are alţi 12.000 de membri.