x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş şi Merkel, discuţii despre lupta anticorupţie din România

Cioloş şi Merkel, discuţii despre lupta anticorupţie din România

de Marius Gîrlașiu    |    07 Ian 2016   •   22:44
Cioloş şi Merkel, discuţii despre lupta anticorupţie din România
Sursa foto: MICHAEL

Vom fi primiţi în Schengen dacă vom continua lupta împotriva corupţiei, deşi România a îndeplinit criteriile de aderare. Aceeaşi condiţie este valabilă şi pentru investiţiile nemţeşti. Acestea par să fie concluziile întâlnirii dintre premierul Dacian Cioloş şi cancelarul Angela Merkel.

Premierul român a păşit, joi, pe covorul roşu în faţa Cancelariei Federale din Berlin, unde a fost aşteptat de cancelarul Angela Merkel, în prima vizită oficială de la preluarea Executivului de la Bucureşti. Din cauza vremii, ceremonia primirii cu onoruri militare a fost anulată în ultima clipă, iar Cioloş şi Merkel au trecut la discuţii despre primirea ţării noastre în spaţiul Schengen şi sporirea investiţiilor nemţeşti în România. A fost abordat şi cazul cotelor obligatorii de refugiaţi, agreate de Angela Merkel, însă respinse anul trecut de preşedintele Klaus Iohannis.

Justiţia, condiţia esenţială
„Am discutat despre statul de drept, sistemul de justiţie, am văzut că există progrese în combaterea corupţiei şi că Guvernul Cioloş urmăreşte cu prioritate acest subiect şi vrea să obţină bunăstarea populaţiei din România”, a anunţat Angela Merkel la finalul întâlnirii. Întrebată dacă Germania va susţine aderarea României la Schengen, cancelarul german a dat un răspuns care nu lasă loc de interpretări. „Aşteptăm următorul raport al Comisiei Europene privind corupţia. Vrem să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei, astfel încât să adere la spaţiul Schengen”. Eradicarea corupţiei este condiţia de bază şi în privinţa investiţiilor nemţeşti în economia românească. „Există o condiţie şi am discutat şi asta, condiţia este ca sistemul de drept, de justiţie să fie îmbunătăţit în continuare”, a explicat Merkel. Şi în privinţa cotelor obligatorii, cancelarul a dat un răspuns tranşant: „Am discutat foarte mult despre asta, ce înseamnă mai exact această solidaritate în interiorul UE”, semn că Merkel şi Cioloş n-au căzut de acord în privinţa migraţiei.

S-a întâlnit cu românii
Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit la Berlin şi cu preşedintele Bundesratului, Stanislaw Tillich, iar seara a discutat cu reprezantanţii românilor din Germania. „Vreau să mai vin o dată în primăvară ca să întărim cooperarea cu landurile”, a anunţat premierul.

Guvernul va continua eforturile de combatere a corupţiei, astfel încât progresele să se regăsească şi în raportul CE. Sperăm că acest lucru va duce în perioada următoare şi la aderarea la spaţiul Schengen.
Dacian Cioloş, prim-ministru

Dacian Cioloş este al doilea premier român care se întâlneşte cu cancelarul Germaniei Angela Merkel, după vizita pe care Victor Ponta a facut-o în iunie 2013.
 

×