x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciprian Nica (PSD): Iohannis intră în incompatibilitate din momentul în care depune jurământul ca membru al Guvernului

Ciprian Nica (PSD): Iohannis intră în incompatibilitate din momentul în care depune jurământul ca membru al Guvernului

de Agerpres    |    07 Feb 2014   •   18:59
Ciprian Nica (PSD): Iohannis intră în incompatibilitate din momentul în care depune jurământul ca membru al Guvernului

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-ar afla în stare de incompatibilitate din momentul depunerii jurământului ca membru al Guvernului, a precizat deputatul Ciprian Nica (PSD), vicepreşedinte al Comisiei juridice.

Potrivit acestuia, pentru a evita starea de incompatibilitate şi încălcarea prevederilor constituţionale şi pe cele ale Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală şi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, Iohannis va fi nevoit să îşi prezinte demisia din funcţia de primar.

"Am aflat de propunerea lui Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru de Interne şi vicepremier, dar aici am o reţinere ca procedură, nu că aş avea ceva cu domnul Iohannis. Eu îl stimez în mod deosebit pentru tot ce a făcut şi pentru seriozitatea sa. Este o chestiune internă a USL-ului. Trebuie să o stabilească şi cu premierul şi, ca procedură, să se adreseze în Parlament dacă vor formula asta. Dar eu zic că este incompatibilitate. E clar că trebuie să îşi dea demisia fiindcă intră în stare de incompatibilitate de la momentul depunerii jurământului şi în termen de zece zile trebuie rezolvată. Din păcate, prevederile legale, mai ales Constituţia, sunt foarte clare", a declarat acesta.

Ciprian Nica a adăugat că prezenţa lui Klaus Iohannis în Cabinetul Ponta ar putea aduce Executivului "un plus de vivacitate".

"Eu cred că domnul Iohannis, dacă a acceptat această propunere, este conştient că nu va mai fi primarul Sibiului în continuare. Că sibienii vor ţine în continuare la dânsul, de asta nu mă îndoiesc şi că sufletul său nu va fi la Sibiu, dar eu cred că este un câştig şi pe plan naţional, pentru cei de la Interne, pentru că este un tip foarte calculat, riguros, un tip concis şi, zic eu, ar putea să aducă un plus de vivacitate Ministerului de Interne, nu că ministerul ar duce lipsă de cadre bine pregătite", a mai spus deputatul social-democrat.

Potrivit articolului 105 din Constituţie, funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau senator.

De asemenea, articolele 30 şi 62 ale Legii nr. 215/2001 prevăd că funcţia de primar este incompatibilă, printre altele, cu funcţia de senator, deputat, ministru, secretar de stat, subsecretar de stat şi cele asimilate acestora.

Şi Legea nr. 161/2003, prin articolul 84, stipulează faptul că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu "orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator ori a altor situaţii prevăzute de Constituţie".

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat vineri că nu este dispus să renunţe "foarte uşor" la funcţia sa, după ce conducerea PNL, partid în care ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte, l-a nominalizat pentru postul de ministru de Interne şi vicepremier.

"Nu sunt dispus să renunţ foarte uşor la primărie. Există antecedente (...), un fost primar general care a putut să fie în acelaşi timp şi prim-ministru şi bine a făcut", a spus Iohannis.

El a precizat că, dacă legislaţia permite acest lucru, va face apel la ea. "Cred că se găsesc soluţii pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabilă pentru a vedea cum evoluează lucrurile", a adăugat Klaus Iohannis.

Iohannis a arătat, însă, că există şi posibilitatea să renunţe la Primăria Sibiului, dacă lucrurile vor funcţiona bine în Guvern.

×
Subiecte în articol: primar sibiu klaus iohannis ciprian nica