POLITIC
Clauza asiguratorie de amanare cu un an a momentului aderarii la UE a statelor candidate se va aplica numai in eventualitatea unor probleme serioase, determinate de incalcarea angajamentelor asumate in negocieri.
GABRIELA ANTONIU
Comisarul european Günther Verheugen a participat ieri la reuniunea saptamanala a Comitetului executiv de integrare europeana, condusa de premierul Adrian Nastase, si a recomandat membrilor Guvernului sa se concentreze asupra aplicarii reformei economice, administrative si juridice, precum si a programelor de combatere a coruptiei.
PRECEDENTE. Cu acest prilej el a declarat ca acea clauza asiguratorie de amanare cu un an a momentului aderarii la UE a statelor candidate se va aplica numai in eventualitatea unor probleme serioase, determinate de incalcarea angajamentelor asumate in negocieri. Verheugen a amintit, insa, ca aceasta clauza a functionat in perioada in care se negocia aderarea la Uniunea Europeana atat a Austriei, Finlandei si Suediei, cat si a celor zece state care au aderat la 1 mai 2004, fara sa fie aplicata efectiv. "Clauza este un instrument normal, o forma de ajutor care nu se va aplica decat daca ar fi motive serioase din cauza incalcarii angajamentelor. Nu a fost nevoie sa apelam la aceasta clauza pentru cele zece tari care au aderat in 2004 si nu cred ca va fi nevoie sa o punem in functiune nici in cazul Romaniei si al Bulgariei", a spus Verheugen.
MONITORIZARE. Demnitarul a atentionat ca membrii Comisiei Europene vor monitoriza atent stadiul de indeplinire a angajamentelor asumate in cursul negocierilor si a amintit ca membrii Comisiei Europene incurajeaza Guvernul sa mentina o politica de "toleranta zero" in combaterea coruptiei. Intrebat daca apreciaza ca suficiente masurile adoptate pana in prezent de Bucuresti in acest domeniu, comisarul european a afirmat: "Este o problema complicata. Stii ca fiara este ascunsa undeva in tufisuri, dar nu stii cum sa lupti impotriva ei". El s-a referit si la problema adoptiilor internationale, afirmand ca noua legislatie in domeniu va permite atoritatilor romane sa evite situatiile de incalcare a regulilor in vigoare si ca membrii Comisiei Europene vor sanctiona imediat eventualele abuzuri constatate.
Citește pe Antena3.ro