x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cod Electoral: Campanie electorală de 3 luni

Cod Electoral: Campanie electorală de 3 luni

de Carmen Vintila    |    25 Ian 2011   •   15:21
Cod Electoral: Campanie electorală de 3 luni

Prin noul proiect, AEP vrea să interzică modificarea legii în anul în care au loc alegeri generale, respectiv după anunţarea datei unui referendum naţional.  De asemenea, pentru fiecare tip de alegeri campania electorală va fi de 90 de zile. Alegerile locale se vor desfăşura în prima duminică a lunii iunie, iar alegerile parlamentare şI cele prezidenţiale vor avea loc în a treia duminică a lunii noiembrie. Urnele se vor deschide, ca şI până acum, la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.

În străinătate, în statele în care datorită diferenţei de fus orar votarea organizată duminica ar urma să se încheie după ora 21:00 a României, votarea va avea loc sâmbătă, între orele locale 7:00-21:00. Proiectul mai prevede ca urna de votare să fie transparentă, AEP stabilind proceduri speciale de votare pentru nevăzători.

În vederea finanţării procesului electoral se înfiinţează Fondul pentru alegeri generale la termen aflat la dispoziţia Guvernului, pe baza propunerilor AEP, ale Ministerului de Interne i ale Ministerului de Externe. De asemenea, se introduce noţiunea de Sistem informatic electoral naţional administrat de AEP, ce reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate cu mijloace informatice pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi referendumului. Totodată, proiectul de lege electorală înfiinţează trei noi regsitre: Registru electoral pentru înregistrarea alegătorilor, Registrul secţiilor de votare şi Registrul observatorilor electorali.

“Campanie electorală de 90 de zile, exagerată”
Deputatul PDL Sulfina Barbu declară că proiectul de Cod Electoral elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă cuprinde “lucruri bune”, dar a apreciat ca “puţin exagerată” prevederea privind creşterea perioadei de campanie electorală de la 30 la 90 de zile.

“Cred că o campanie electorală de 90 de zile este o prevedere puţin exagerată, deoarece campaniile electorale costă şi cred că e o perioadă cam lungă, din punctul meu de vedere, pentru situaţia în care se află România. Cred că aici mai trebuie discutat, dar faptul că vin cu un Cod Electoral care să cuprindă toate tipurile de alegeri cred că este un lucru bun”, a declarat  Sulfina Barbu pentru Mediafax. Ea a arătat că proiectul de Cod Electoral va fi discutat în Comisia de cod electoral, care a fost constituită de mai mult timp. Întrebată dacă PDL ar susţine un asemenea proiect, Sulfina Barbu a spus: “Sigur că da, orice iniţiativă poate fi susţinută, mai ales că este elaborată de profesionşti, de Autoritatea Electorală Permanentă, sunt convinsă că are multe lucruri bune, dar îl vedem şi după aceea ne vom pronunţa”.

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, spune că “este în regulă” ca urnele să fie transparente, dar nu ştie care au fost argumentele de mărire la 90 de zile a campaniei electorale. “Nu ştiu să vă spun argumentele pentru care s-a mărit perioada, trebuie gândit, dar trebuie să ne gândim şi la modul de finanţare a campaniilor, pentru că foarte des se vorbeşte, şi asta pe bună dreptate, despre clientela politică”, a spus Elena Udrea. Ea a apreciat că trebuie găsite mijloacele prin care campaniile electorale să fie finanţate transparent. Întrebată despre propunerea preşedintelui în acest sens, ea a arătat că iniţiativa ar trebui “luată în considerare” de clasa politică.

×