Presedintele roman si omologul sau ucrainean, primit ieri in vizita oficiala, au decis sa nu lase pe mana Tribunalului International de la Haga problema delimitarii platoului continental si sa isi asume raspunderea pentru rezolvarea litigiilor dintre cele doua tari, inclusiv a canalului Bistroe, pana la finalul acestui an.
|
INTALNIRE. Basescu si Iuscenko au discutat aproape o ora |
Negocierile sunt redeschise astfel si gestionate de Comisia Mixta "T. Basescu - V. Iuscenko", pe care cei doi presedinti au decis sa o constituie ieri, in cadrul careia vor functiona trei Comitete: unul pentru problema Transnistriei, unul pentru minoritatile nationale si unul pentru problemele economice si ecologice din zona Deltei Dunarii si Marii Negre.
ADMINISTRATIE COMUNA. Iuscenko, extrem de disponibil se pare, si-a exprimat dorinta ca litigiile dintre Romania si Ucraina sa fie rezolvate "azi, nu maine", declarand ca e nevoie de cresterea increderii reciproce si de imbunatatirile climatului
politic intre Bucuresti si Kiev. "Am venit sa intind mana presedintelui Basescu, Puterii de la Bucuresti. Pot sa confirm ca mana mea nu a ramas in aer", a afirmat Viktor Iuscenko.
"Noi suntem dispusi sa formam si o administratie comuna. E vorba de un diapazon larg", a anuntat acesta o posibila rezolvare a problemei platoului continental, la randul sau presedintele roman precizand ca si in cazul Insulei Serpilor si a canalului Bistroe vor fi respectate legislatia internationala si conventiile la care Romania si Ucraina sunt parte.
TRANSNISTRIA. Cei doi sefi de stat au mai anuntat ca participa astazi la summit-ul GUAM de la Chisinau cu o opinie "corelata" despre solutionarea conflictului transnistrean, Iuscenko anuntand ca are "un plan special", despre care nu a vrut sa dea detalii. Romania are se pare astazi la Chisinau rolul de mediator, pe masa discutiilor aflandu-se doua optiuni: autonomie sau federalizare.
Cei doi presedinti "portocalii" - in delegatia lui Iuscenko si mapele, si cravatele avand aceasta culoare - au discutat tete-a-tete aproape o ora, in loc de 20 de minute. Ei au dat un aer occidental intalnirii lor, facand declaratii, pentru prima data in traditia Cotroceniului, in curtea Palatului, dupa modelul de la
Casa Alba, sub amenintarea picaturilor de ploaie. Suvita buclucasa nu si-a facut numarul la prima primire oficiala a lui Basescu, in schimb, acestuia i s-au electrizat pantalonii. Iuscenko a tinut sa spuna "Buna ziua" in limba romana, dupa ce a citit cele doua cuvinte de pe o hartiuta ascunsa in buzunarul de la piept.
Discurs intarziat in Parlament
Ucraina este decisa sa depaseasca "povara trecutului" in relatiile cu Romania si sa stabileasca o "vecinatate de tip european" cu tara noastra - acesta este mesajul principal transmis de presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, Parlamentului de la Bucuresti. Sedinta comuna a celor doua Camere a inceput ieri cu o intarziere de o ora, fapt care a determinat mai multi membri ai corpului diplomatic acreditat in Romania sa plece. Invitatia la cuvant i-a fost adresata lui Iuscenko de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Acesta l-a caracterizat pe seful statului ucrainean in termeni mai mult decat magulitori, ca: "Personalitate marcanta a istoriei Ucrainei contemporane", care "proiecteaza viitorul democratic al tarii sale". Cu un minut mai tarziu, Iuscenko facea asocierea dintre "revolutia portocalie" din Ucraina si "culorile portocalii si cuvantul «DA» de pe strazile Bucurestiului" din perioada electorala a anului trecut.
AUDITORIU. Presedintele ucrainean si-a tinut speach-ul in fata unui auditoriu format in majoritate din functionarii angajati ai Palatului Parlamentului. Parlamentarii PSD se aflau la Congresul partidului, iar "portocalii" de la PNL si PD venisera in numar destul de mic. Presarat cu referinte la Nichita Stanescu sau Mihai Eminescu, discursul lui Iuscenko a fost centrat pe ideea unei schimbari fundamentale in relatiile romano-ucrainene, astfel incat chestiunile sensibile, ca Bistroe, minoritatile etnice si Transnistria sa fie in sfarsit rezolvate. "Noi vom fi prieteni si vecini in casa comuna europeana", si-a incheiat seful statului ucrainean discursul, binecuvantand, in stil american, Romania si Ucraina. (Arthur Suciu)