x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisii - Parlamentarii au inceput sa imparta bugetul pe anul 2005

Comisii - Parlamentarii au inceput sa imparta bugetul pe anul 2005

03 Noi 2004   •   00:00

Proiectul bugetului de stat pe anul 2005 a intrat ieri in dezbaterea comisiilor parlamentare de specialitate. Comisiile reunite pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat ieri in unanimitate bugetul destinat apararii nationale, care va fi de 1,6 miliarde de dolari.

DANA PICIU

Click pentru a mari imaginea
PROCENTAJ. Potrivit ministrului Ioan Mircea Pascu, suma destinata Apararii Nationale reprezinta 2,38% din PIB
"Discutiile au vizat programele noastre, capacitatea noastra de a ne acoperi obligatiile pe care le avem fata de NATO", a precizat Ioan Mircea Pascu, ministrul Apararii Nationale, prezent la dezbateri. El a mai declarat ca in timp ce efectivul militar se reduce numeric, cresterea bugetului cu circa 200 de milioane de dolari anual va duce la o crestere a cheltuielilor pe cap de militar, ceea ce va insemna pregatire mai buna si conditii mai bune.

SPP SI STS. Directorul SPP, Gabriel Naghi, si directorul STS, Tudor Tanase, au solicitat in plenul Comisiilor de aparare majorarea alocatiilor bugetare pentru anul 2005, in special pentru acoperirea cheltuielilor de personal. Naghi a declarat ca bugetul alocat serviciului, in anul 2005, este de 649 miliarde lei, ceea ce acopera cam 70% din cat a solicitat, motiv pentru care a cerut, in Comisiile de aparare, o crestere de 140 miliarde lei. Tanase a precizat ca bugetul de stat aloca serviciului, in 2005, aproximativ 2.500 de miliarde lei si ca a cerut in plenul comisiilor o suplimentare de 60 de miliarde de lei, care de altfel va face obiectul unui amendament.

AEP. Comisiile parlamentare de administratie publica au decis suplimentarea cu 3 miliarde de lei a bugetului Autoritatii Electorale Permanente (AEP) care este prevazut la 73 miliarde de lei. Presedintele AEP, Octavian Opris, a cerut aceasta suplimentare pentru cresterea salariului functionarilor Autoritatii.

CULTURA. Comisiile de cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat ieri bugetul Minsterului Culturii si Cultelor in suma de 3.826 de miliarde de lei. Parlamentarii au aprobat suplimentarea sumei alocate productiilor cinematografice autohtone cu 30 de miliarde de lei. Teatrul din Targu-Mures a primit 12 miliarde de lei pentru reparatii si consolidare, iar suma de 2,5 miliarde de lei alocata initial pentru finantarea Ansamblului "Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei Sighet" a fost suplimentata cu 2 miliarde. Bugetul pentru Ministerului Economiei Nationale a fost adoptat de Comisiile pentru industrii fara modificari, acesta fiind de 12.856 de miliarde de lei.
ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA
Administratia Prezidentiala va avea la dispozitie pentru anul viitor 219 miliarde de lei, conform proiectului de buget pe anul 2005. Salariul presedintelui va ramane, ca si anul acesta, de 52 de milioane de lei, iar al unui consilier va fi de 41 de milioane de lei. Cel mai mic salariu din aparatul presedintelui il va avea un expert debutant 3,3 milioane de lei, cam la fel ca un muncitor necalificat care va lucra la aceeasi institutie. Senatului i se va aloca pentru anul viitor suma de 649 de miliarde de lei. Un senator va avea salariul de 38 de milioane de lei, iar presedintele Senatului, 48 de milioane de lei. Camera Deputatilor va avea un buget de 1.553 de miliarde de lei. Deputatii vor avea aceleasi salarii ca si senatorii.
×
Subiecte în articol: politic anul miliarde