Comisiile de specialitate ale Parlamentului sunt înţesate de aleşi care nu au nicio legătură cu domeniul de legiferare. În multe cazuri, studiile sau profesia parlamentarilor contrastează puternic cu activitatea comisiei în care lucrează. Aşa se face că un fost profesor de sport este şeful comisiei SIE, un tehnician electroenergetic este vicepreşedintele comisiei de Apărare, iar un instructor de arte marţiale face parte din comisia de Sănătate.
“Ce ne lipsește acum este specializarea Parlamentului. Noi nu mai avem oameni specializați pe comisiile parlamentare. Dacă vă uitați acum în comisiile parlamentare o să descoperiți economiști în comisia de sănătate, ingineri în comisia juridică, medici la politică externă și tot așa”, se plângea recent Alina Gorghiu. Liberalii au refuzat însă candidatura fostului preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, pe listele PNL la alegerile parlamentare. Motivul? Zegrean ar fi rămas în ochii românilor cu eticheta de “băsist”. Dacă fostul şef al Curţii Constituţionale nu va putea lucra la legile din Parlament în viitoarea legislatură, în actualul mandat există numeroase cazuri de senatori sau deputaţi care n-au nici în clin, nici în mânecă cu domeniul în care legiferează. Un caz elocvent este cel al deputatului ALDE Mihăiţă Calimente. Fostul liberal este preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul activităţii SIE, asta deşi în tinereţe a fost profesor de educaţie fizică. Calimente a terminat Facultatea de Drept “Vasile Goldiş” din Arad la fără frecvenţă, abia la 50 de ani, în timpul mandatului de parlamentar, iar în 2007 a absolvit, potrivit CV-ului, şi Colegiul Naţional de Apărare. Membru marcant al fostului PDL, deputatul liberal Costică Canacheu este şi el un exemplu sugestiv. Canacheu este vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, asta deşi are trecut în CV doar Liceul Industrial Electroenergetic din Capitală, iar între 1978 şi 1989 a lucrat ca tehnician electroenergetic.
Gigi Becali în Comisia juridică
Comisia juridică din Camera Deputaţilor, unul dintre forurile cu rol decisiv în ridicarea imunităţilor, oferă alte exemple definitorii. În acest for a activat până în mai 2013 şi fostul deputat PNL Gigi Becali. Tot din Comisia juridică face parte din noiembrie 2013 şi deputatul PSD Cătălina Ştefănescu. Licenţiată în limbi străine şi cu un master în ştiinţe politice la SNSPA, iubita senatorului Dan Şova a devenit membru al comisiei la doar 25 de ani, după ce la vârsta de 22 de ani se angajase consultant într-o fermă de vaci din Teleorman, condusă de finul lui Liviu Dragnea. De altfel, Ştefănescu a intrat în Parlament la 24 de ani, fiind considerată una dintre protejatele actualului lider PSD. Tânăra pesedistă este colegă în comisia deputaţilor jurişti cu un alt membru de seamă al PSD, deputatul Eugen Nicolicea. Potrivit CV-ului, fostul UNPR-ist a lucrat ca inginer la Şantierul Naval Drobeta Turnu Severin, iar după ce a terminat Facultatea de Electronică – secţia Calculatoare electronice, a absolvit şi dreptul. Un alt caz celebru este cel al medicului Tudor Ciuhodaru. Deputatul social-democrat nu face parte din comisia de Sănătate, aşa cum ar fi normal, ci este membru în comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi naţionale. Ca un paradox, vicepreşedintele comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor este deputatul ALDE Vicenţiu-Mircea Irimie cel care se laudă în CV că deţine centura neagră 1 dan ca instructor de arte marţiale.
Un fost şef de şantier se ocupă de corupţie şi abuzuri
Din comisia pentru cercetarea abuzurilor şi a corupţiei face parte şi deputatul Constantin Mazilu. Fostul social-democrat a absolvit însă Facultatea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, iar în trecut a lucrat ca şef de şantier şi administrator al unei firme private de construcţii. Un alt caz demn de menţionat este cel al deputatului liberal Florin Ciurariu. Fost profesor de matematică şi inspector şcolar în judeţul Vaslui, deputatul PNL activează încă de la începutul legislaturii (decembrie 2012) în comisia pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor. Altfel, din comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei a făcut parte până în martie 2014 şi fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, absolvent al Facultăţii de Stomatologie. Tot în această comisie a activat şi fostul deputat pesedist Constantin Adăscăliţei, antrenor de arte marţiale, maestru emerit al sportului şi absolvent al Facultăţii de psihologie şi asistenţă socială.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: O să mă asigur că atunci când vom forma grupurile parlamentare reprezentanții noștri în comisii sunt de acolo, adică, în funcție de comisiile din Parlament, așa vom structura oferta noastră parlamentară. Să fie oameni care se pricep la domeniul respectiv, pentru că vrem să profesionalizăm partidul.
Citește pe Antena3.roCum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Fost profesor de sport, deputatul ALDE Mihăiţă Calimente conduce Comisia specială a Parlamentului pentru controlul activităţii SIE