Parlamentul ar putea fi nevoit să modifice încă o dată Constituţia României, ca urmare a ratificării Tratatului de reformă UE, adoptat la Lisabona
Parlamentul ar putea fi nevoit să modifice încă o dată Constituţia României, ca urmare a ratificării Tratatului de reformă UE, adoptat la Lisabona. Iniţiativa ar putea veni chiar de la Cotroceni, susţin surse politice, motivată fiind de faptul că noua Constituţie UE trebuie armonizată cu legea fundamentală română. Odată declanşat procesul însă, ar fi momentul reglării raporturilor dintre preşedinte şi premier, spun surse din PD-L. Inclusiv a regimului politic, prezidenţial sau parlamentar. Apoi a multor neclarităţi apărute în ultimul an.
DISCUTABIL.Vicepreşedintele PD-L, Valeriu Stoica, a declarat că, la o evaluare mai atentă a Tratatului Uniunii Europene, “este de discutat dacă nu cumva va fi necesar un transfer mai amplu de suveranitate de la statul român către UE, în condiţiile în care modificările făcute în 2004 asupra Constituţiei nu ar mai fi suficiente”. Stoica a declarat însă că nu a avut cu preşedintele Băsescu o discuţie pe acest subiect. Surse politice spun însă că noua Constituţie UE, care creează funcţia de preşedinte al Uniunii, ar impune o serie de modificări. În 2004, în Constituţia română a fost introdusă prevederea că legislaţia europeană prevalează faţă de legislaţia internă, dar apariţia unor instituţii noi, precum preşedinţia UE, ar putea genera o cedare mai mare de suveranitate. Conform acestor surse, punctele sensibile sunt cele legate de raportarea statului român atât faţă de atribuţiile preşedintelui UE, cât şi faţă de cele ale comisarului pentru afaceri externe.