Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb a dedicat ziua de 30 martie 2017 consultărilor cu reprezentanții societății civile, în vederea întăririi dialogului și a identificării unor soluții la problemele întâmpinate de potențialii beneficiari de fonduri europene.
Obiectivul întâlnirilor a fost simplificarea accesului la finanțare și crearea unui mecanism mai eficient de consultare, în vederea îmbunătățirii impactului proiectelor finanțate asupra oamenilor.
Astfel, ieri la ora 11.00, ministrul Rovana Plumb a avut o primă reuniune cu experți care pregătesc proiecte pentru finanțare din Programul Operațional Capital Uman, care au semnalat în spațiul public o serie de probleme referitoare la situația apelurilor pentru dezvoltarea locală integrată în comunitățile marginalizate POCU/18/4/4.1, POCU/19/4/4.1 și POCU/20/4/4.2.
Pentru a veni în sprijinul aplicanților respinși, astăzi, 31 martie 2017, Autoritatea de Management POCU pune în consultare publică ghidurile solicitantului pentru dezvoltarea locală integrată în comunitățile marginalizate (POCU OS 4.1 si 4.2).
În data de 10 aprilie a.c. se vor deschide apelurile, astfel încât aplicanții să poată depune propunerile de proiecte, iar cei neselectați în cadrul primelor apeluri de proiecte să redepună, la rândul lor, proiectele îmbunătățite.
La întâlnirea cu experții a fost prezent, de asemenea, domnul Marcel Opriș, director STS, pentru a fi clarificate aspectele semnalate cu privire la funcționarea sistemului informatic MySMIS2014. Pentru a nu mai exista niciun dubiu privind funcționarea sistemului, pornind de la un caz semnalat de un participant la discuție, în cadrul întâlnirii a fost realizată inclusiv o demonstrație ce a revelat faptul că sistemul MySMIS2014 a funcționat și funcționează corespunzător. În același timp, s-a dovedit că, prin modul în care acest sistem a fost conceput, orice actualizare a cererii de finanțare introdusă în sistemul informatic este salvată în baza de date a acestuia.
Ministrul a subliniat importanța rezultatului finanțării proiectelor, mai ales că acestea sunt destinate comunităților marginalizate. România nu mai are timp de pierdut, trebuie să accesăm de urgență și să implementăm proiecte pentru acești oameni.
Din partea societății civile a fost subliniată necesitatea simplificării procesului de accesare a fondurilor, lucru asupra căruia cele două părți au căzut de acord.
Tot ieri, ministrul delegat pentru Fonduri Europene s-a întâlnit cu reprezentanții Coaliției ONG-uri pentru Fonduri Structurale.
În cadrul întâlnirii, au fost stabilite temele asupra cărora în perioada următoare se vor organiza consultări, și anume: lansări de ghiduri, modalități de simplificare a accesului la finanțare europeană și o mai bună informare asupra modului în care aplicanții pot utiliza sistemul informatic MySMIS2014.
Ca o concluzie a ambelor întâlniri, s-a convenit faptul că anul 2017 este un an cheie pentru absorbția fondurilor europene în România și că modalitatea prin care se pot implementa cât mai multe proiecte de calitate finanțate din fonduri structurale este o mai bună comunicare, directă și onestă, între societatea civilă și minister.