x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Conventie: PD - o cetate in umbra lui Basescu

Conventie: PD - o cetate in umbra lui Basescu

de Oana Stancu Zamfir    |    23 Iun 2005   •   00:00
Conventie: PD  -  o cetate in umbra lui Basescu

Conventia Nationala a Partidului Democrat, care va avea loc sambata, este aproape un blat. Pentru a fi in intregime unul ii lipseste tabara adversa. Pe cand, astfel, 4.000 de pedisti din toata tara sunt chemati la Bucuresti pentru a "alege" un candidat unic la presedintie, o motiune unica, o doctrina unica, un presedinte executiv prestabilit si el.

Cu sase luni in urma erau social-democrati. Aveau un program politic care se numea "Romania puternica, Romania social-democrata", cu care Traian Basescu castigase sefia partidului, detronandu-l pe Petre Roman. Cu cinci luni in urma, Traian Basescu declara unui post de televiziune ca, in estimarea sa, 80% dintre pedisti vor sa ramana in Internationala Socialista, declaratie menita a combate un curent firav pe care vicepresedintele pe politici externe, Sorin Frunzaverde, incerca sa-l impuna in partid. Ar fi fost de intrebat atunci Traian Basescu cat de convins este ca 80% dintre pedisti stiu sigur cu ce se mananca Internationala Socialista, tot astfel cum ar fi de intrebat si liberalii daca stiu cum e cu Internationala Liberala etc. Poate nu e de prisos de mentionat ca si astazi, daca ii intrebi chiar pe liderii partidului care sunt diferentele majore intre social-democratie si curentul popular, vor evita un raspuns clar, preferand sa trimita pe fax in redactie principiile Partidului Popular European. Cu patru luni in urma, liderii PD, decapitati dupa ce poporul a decis sa-l trimita la Cotroceni pe Traian Basescu, s-au asezat la masa tratativelor si au decis: Emil Boc nu prea are autoritate si ii va fi si greu sa conduca partidul de la Cluj, Vasile Blaga nu vrea sa candideze, ei, atunci, Videanu va fi uns in locul lui Basescu. Cu conditia sa ia Primaria Capitalei. Videanu a luat Primaria Capitalei si lucrurile pareau clare. Emil Boc nu dadea nici un semn ca ar avea curaj sa intre in cursa contra lui Videanu, sustinut de Blaga, la braul caruia se afla chei pentru fiecare organizatie judeteana pe care a mosit-o in multii ani de secretar general sau vicepresedinte cu organizarea. Pana intr-o zi, cand de la Palatul Cotroceni lui Boc i s-a suflat vant in pupa. Dar pana acolo, s-o luam metodic.

INDICATII DIN DEAL. In aprilie exista asadar un singur candidat la sefia PD: Adriean Videanu, cu o motiune construita pe programul de guvernare al Aliantei, in mare parte opera acestuia. Frunzaverde face lobby ca PD sa aiba si o motiune populara. Ce coincidenta: in aceeasi perioada, seful statului isi da cu parerea cu diverse ocazii ca PD ar trebui sa vireze spre centru-dreapta astfel incat sa incerce sa creeze si al doilea rand de roti, cele de pe partea dreapta a masinii, pentru ca aceasta sa poata valorifica la maximum soseaua". Pedistilor li se spune explicit si cum ar trebui sa faca asta: "Daca eu as mai fi candidat acum, mi-as fi luat platforma program cu care am castigat alegerile in mai 2001, care este valabila si acum in proportie de 80%. As fi adaptat-o nevoilor guvernarii si va asigur ca ar fi iesit o platforma de centru perfecta, cum si este. Iar de pe aceasta pozitie sigur ca poti pe urma sa iei decizia politica cu privire la familia europeana in care consideri ca trebuie sa fii", a explicat Basescu la emisiunea lui Iosif Boda de la TVR.

TELEGHIDATI. La Palat, liderii PD sunt chemati pentru a li se explica nevoia ca PD sa aiba o dezbatere reala, cu mai multe motiuni. Vasile Blaga trebuie sa candideze, iar daca nu, sa stea neutru si sa conduca lucrarile Conventiei. Blaga refuza sa candideze. Ochiul presedintelui se indreapta spre Boc. Boc tace (dar va face). Frunzaverde anunta public intentia de a-si asuma el motiunea populara. Tabara Videanu-Blaga il crediteaza generos cu 300 de voturi, in timp ce lui Boc i se pregateste prin statut retrogradarea de la presedinte executiv la prim-vicepresedinte, pentru ca nu ar avea cum sa fie "executiv" de la Cluj. Inca un drum la Palat si Emil Boc anunta mutarea supriza: va candida cu motiunea lui Frunzaverde, care se retrage din cursa.

In tabara cealalta, Vasile Blaga este sunat la 11 noaptea de Videanu si sustinatorii sai. "Vasile, se joaca tare. Trebuie sa candidezi". Vasile se razvrateste impotriva lui Traian Basescu si e gata sa se arunce in lupta. A doua zi, avantul lui e taiat de Palat. "Vasile, daca tu candidezi, candidezi impotriva a tot ceea ce eu am construit. O data cu Videanu, vin dupa tine toti cei vechi pe care eu i-am dat deoparte: Nistor, Bran... Berceanu...". Vasile da inapoi convins ca primarul Videanu, care s-a trezit sa taie si sa spanzure pe mosia lasata de Basescu, nu mai are scapare in meciul declansat de "big boss" impotriva lui. Blaga se retrage, reintra Videanu. Inca un drum la Palat, Videanu iese de tot. Se enerveaza Berceanu, candideaza Preda cu motiune social-democrata. Si, intr-un final asteptat, nu mai candideaza nici Preda, preda motiunea lui Boc. Interimarul PD intra in Conventie brat la brat cu Videanu care va iesi automat presedinte executiv, conform regulii nou instituite ca primul de pe lista de sustinatori ai motiunii sa devina numarul doi in partid.

NIMIC NOU. La fel a procedat Traian Basescu si cand PD a trebuit sa numeasca ministri. Lista de partid a fost inlocuita cu lista de la primarie: Gheorghe Dobre, Sulfina Barbu, Cristina Parvulescu, retrasa dupa ce a reusit sa faca de ras Alianta. Nici la Palat, Traian Basescu nu a luat oameni de la partid (cu exceptia colaboratoarei sale apropiate, Adriana Saftoiu). De la Primarie, da (Elena Udrea, Cristina Iana). "Ba’, stiti care e problema voastra? Voi nu aveti lideri", dicta Traian Basescu la chermeza prilejuita de ziua vicepremierului Seculici, uitand poate zicala cu ce creste la umbra liderului... Cat este sau nu de adevarat o ilustreaza si acerba competitie pentru mandatele de parlamentar european care revin PD, pentru care, cu o zi inaintea desemnarii, se inscrisesera patru democrati pentru cinci locuri.

URMAS. Destinat sa mearga in pantofii lui Traian Basescu, Emil Boc pare decis sa nu iasa din acest rol pe care il considera, poate, cheia succesului. Emil Boc vorbeste despre anticipate cu vehementa pe care si-ar dori-o Traian Basescu de la el. Emil Boc ameninta liderii coalitiei cu vehementa pe care Traian Basescu nu o poate avea, ca, deh, e totusi impartialul sef al statului. Calin Popescu Tariceanu se vede nevoit sa iasa la rampa pentru a cere "coalitiei" sa nu se mai rafuiasca in presa. Intre liderii coalitiei, autoritatea lui Emil Boc este, iata, fragila. In partid, ea este critica. Mandatul dat de Traian Basescu inca de la inceputul lui 2004, cand anunta ca se va retrage de la sefia PD in 2005 si il indica succesor pe Boc sau, si mai clar, atunci cand ajuns sef al statului, i-a infip acestuia in piept insigna sa de pedist, avertizandu-l dragalas "Emil, dupa partid vine si tara!", nu ii castiga nici respectul lui Blaga, nici al lui Videanu, nici al lui Berceanu. Ales de Basescu, tocmai gratie obedientei fata de Palat, el infrunta de pe acum acuzatia ca se duce "in deal" cu ideile partidului si vine cu ideile lui Basescu, ca sunt oameni in aparatul guvernamental care prin votul Biroului Permanent nu au trecut etc. Un produs parlamentar excelent, un suflu nou in politica romaneasca prin competenta, oratorie, spirit taios, Emil Boc va trebui sa probeze acum ca este mai mult decat creatia lui Traian Basescu si ca poate conduce un partid cu propria mana.

13 ANI DE EXISTENTA, DOUA BATALII MAJORE
Doua batalii majore au fost date in PD in cei 13 ani de existenta. Au inceput cu separarea de Ion Iliescu, in 1992, cand, la prima Conventie Nationala a FSN pe atunci (27-29 martie), Petre Roman cu motiunea "Viitorul azi" ii invinge pe Marian Enache si Vasile Vacaru. O data cu desprinderea gruparii Iliescu, ultimul dintre acestia va pune bazele Frontului Democrat al Salvarii Nationale, devenit ulterior PDSR, PSD. Urmatoarele Conventii consfintesc fuziunea FSN cu Partidul Democrat (11 mai 1993), realegerea lui Petre Roman (Cluj, octombrie 1994), gest repetat in 1997, la Iasi, cu un Roman care obtinuse 21% la prezidentialele din anul precedent si adusese PD la guvernare. In februarie 2000, Roman este din nou reales fara contracandidati. Scorul de 2,7% obtinut in prezidentialele din acel an determina puch-ul impotriva lui. Sustinut de vicepresedintii partidului, Traian Basescu obtine convocarea unei Conventii Extraordinare in 18-19 mai 2001. Dupa votul tacit obtinut in prealabil din partea majoritatii filialelor, Basescu va iesi invingator in fata liderului in exercitiu si a senatorului Simona Marinescu.

EMIL BOC RECUNOASTE
Un sondaj CURS dat publicitatii la 14 iunie arata ca, in randul votantilor Aliantei, 44% dintre chestionati au declarat ca simpatizeaza PD, spre deosebire de PNL care trece in planul doi, avand o cota de apreciere de 38%."Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece. Procentul substantial pe care il are PD in sondajele de opinie nu ni se datoreaza in special noua, ci, in cea mai mare parte, se datoreaza succesului pe care presedintele Traian Basescu l-a avut in campania prezidentiala si in politica interna de dupa castigarea alegerilor prezidentiale. PD are marea provocare de a putea mentine partidul la acest standard ridicat si sa-l duca mai departe, dar meritele nu sunt ale noastre in totalitate", explica a doua zi Emil Boc.
×