x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corigenti la anticoruptie

Corigenti la anticoruptie

17 Mai 2004   •   00:00

Doar 17% din institutiile aflate in subordinea primului ministru si a Guvernului respecta Legea anticoruptie intr-o masura satisfacatoare, in timp ce Consiliile judetene abunda in conflicte de interese si incompatibilitati.

ANIELA NINE

Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber a prezentat ieri rezultatele monitorizarii aplicarii Legii anticoruptie, intr-un interviu acordat postului de Radio Romania Actualitati si preluat de Rador. Conform monitorizarii, doar 17% din institutiile aflate in subordinea primului ministru si a Guvernului respecta Legea anticoruptie intr-o masura satisfacatoare, in timp ce consiliile judetene abunda in conflicte de interese si incompatibilitati. Renate Weber si-a manifestat ingrijorarea fata de aceste concluzii, considerand ca ele reflecta o lipsa de respect fata de lege, ceea ce „nu este insa o noutate pentru Romania, ci ceva ce exista de foarte multa vreme" . „Totodata, faptul ca Legea anticoruptie nu este respectata de institutiile statului decat intr-o masura foarte mica reflecta faptul ca autoritatile nu considera ca este o obligatie care ar fi foarte serioasa pe baza acestei legi", a adaugat Weber.

TACERE. Intrebata daca monitorizarea Legii anticoruptie a avut vreun ecou in randul autoritatilor, Weber a negat, precizand ca aceeasi situatie a fost intalnita si cu prilejul monitorizarilor anterioare. De fiecare data insa, cei care nu erau in legalitate au remediat situatia. In cazul de fata, Weber si-a exprimat neincrederea ca acest lucru s-ar putea intampla, avand in vedere ca de la realizarea monitorizarii nu au trecut decat cateva zile.

COINCIDENTA. Weber a explicat ca rezultatele monitorizarii aplicarii Legii anticoruptie au fost facute publice o data cu debutul campaniei electorale pentru alegerile locale este o „coincidenta in timp", avand in vedere ca perioada aceasta este extrem de aglomerata pentru toti. Ea a mai precizat ca aceasta monitorizare va continua pe o perioada nedefinita de timp, rapoartele fiind facute publice „cam o data la trei luni", iar dupa ce, in urma alegerilor locale, vor rezulta alte autoritati, si acestea vor face obiectul monitorizarii.

×
Subiecte în articol: politic anticorupţie