x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corina Creţu sugerează ca un proces în cazul proiectelor cu finanţare europeană să nu dureze mai mult de şase luni

Corina Creţu sugerează ca un proces în cazul proiectelor cu finanţare europeană să nu dureze mai mult de şase luni

11 Sep 2016   •   20:15
Corina Creţu sugerează ca un proces în cazul proiectelor cu finanţare europeană să nu dureze mai mult de şase luni
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a propus în cadrul întâlnirii pe care a avut-o în această săptămână, la Bruxelles, cu primarul general, Gabriela Firea, o amendare a legislaţiei, astfel încât în cazul proiectelor cu finanţare europeană un proces să nu dureze mai mult de şase luni. 

"Unul dintre cele mai importante proiecte de mediu despre care s-a discutat este staţia de epurare Glina, cu finanţare în valoare de 200 milioane de euro, proiect blocat însă în instanţă din cauza contestării licitaţiei. Corina Creţu a fost de părere că trebuie luată urgent o decizie în acest caz, în sensul continuării acestui proiect sau reluării de la zero a întregii proceduri. Comisarul european a propus de asemenea o amendare a legislaţiei în sensul ca un proces în cazul proiectelor cu finanţare europeană să nu dureze mai mult de şase luni", a informat biroul de presă al Primăriei Capitalei, duminică, prin intermediul unui comunicat. 

Comisarul european a subliniat că în perioada 2014-2020, Bucureştiul are alocate fonduri de aproximativ 2,3 milioane de euro şi a încurajat o coordonare eficientă între autorităţile centrale din România, oferind totodată sprijinul său, dar şi al echipei de specialişti europeni, pentru proiectele aflate în desfăşurare dar şi pentru ideile noi. 

Primarul general a precizat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu ministrul mediului, Cristiana Paşca Palmer, urmând să fie discutat inclusiv proiectul unui incinerator pentru deşeuri. 

"În acest moment, echipa de la PMB pregăteşte Masterplanul pentru Capitală, iar proiectul unui incinerator e parte din acesta. Ne gândim şi la colectarea selectivă, însă incineratorul rezolvă tratarea deşeurilor şi produce energie", a declarat Gabriela Firea. 

În ce priveşte proiectul străpungerea Ciurel-A1, Gabriela Firea a precizat că acesta se afla în execuţie, însă e nevoie de revizuirea proiectului tehnic, deoarece primăriile de sector au dat avize de construcţie în zona lucrărilor, din cauza faptului că nu s-a realizat PUZ-ul. 

"Primarul General a susţinut acest proiect, vital pentru fluidizarea traficului din zona A1-A2 şi a spus că în această lună se va realiza PUZ-ul, pentru a putea începe procedura de expropriere", a informat PMB. 

Alte proiecte menţionate de Gabriela Firea la întâlnirea de la Comisia Europeană au fost extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare în zonele Ghidiceni, Olteniţa, Cheile Turzii, Henri Coandă (proiect finanţat cu fonduri europene de 100 milioane de euro), reabilitarea şi modernizarea Pieţei Unirii (proiect care face parte din regularizarea Dâmboviţei), dar şi reabilitarea şi modernizarea Pieţei Victoriei. 

"Modernizarea Centurii Capitalei dar şi necesitatea dezvoltării proiectelor pentru viitoarele Linii de metrou 5 şi 6, care vor lega cartierul Drumul Taberei de zona Eroilor şi respectiv Otopeniul de Capitală, au fost alte două subiecte dezbătute în cadrul întrevederii de la Bruxelles, ambii oficiali convenind ca instituţiile implicate în derularea acestora trebuie să ia măsuri pentru accelerarea lucrărilor", a precizat PMB. 

De asemenea, edilul Capitalei a venit şi cu propuneri de noi proiecte care ar putea fi finanţate cu fonduri europene: spitalul regional; locuinţe pentru tineri şi locuinţe sociale; Institutul de cercetare de la Măgurele şi Bucureşti - port la Dunăre. AGERPRES

×