x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corlăţean, despre ambasadorii care au criticat Codul Penal: Să-şi transmită preocupările la MAE, nu prin presă

Corlăţean, despre ambasadorii care au criticat Codul Penal: Să-şi transmită preocupările la MAE, nu prin presă

12 Dec 2013   •   14:54
Corlăţean, despre ambasadorii care au criticat Codul Penal: Să-şi transmită preocupările la MAE, nu prin presă

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, astăzi, că se aşteaptă ca ambasadele acreditate la Bucureşti să se adreseze direct MAE când au preocupări sau nelinişti, şi nu prin intermediul presei.

"În mod evident, de la Ministerul Afacerilor Externe nu voi comenta votul instituţiei Parlamentului. În acelaşi timp însă, ca ministru al Afacerilor Externe eu am o aşteptare clară, firească, ca atunci când există preocupări, semne de întrebare, nelinişti din partea unor ambasadori sau ambasade (...) să ne fie transmise direct la Ministerul de Externe, responsabililor din MAE şi mie personal ca ministru, şi nu să le aflăm prin intermediul presei. Este o practică pe care nu o înţeleg şi nu o agreez", a declarat Titus Corlăţean, potrivit Agerpres.

Titus Corlăţean a precizat că eventualele greşeli puteau fi discutate direct pentru a vedea cum pot fi reparate. "Noi întotdeauna am fost extrem de deschişi şi disponibili la MAE să încercăm să clarificăm anumite aspecte, să vedem dacă sunt greşeli, cum pot fi reparate, dacă sunt lucruri care trebuie înţelese, inclusiv din partea ambasadelor, să le clarificăm şi să fie mai bine înţelese", a spus ministrul.

Corlăţean a dat ca exemplu de greşeală noţiunea de "funcţionar public" care nu îi va mai include, potrivit modificărilor, pe preşedinte şi pe parlamentari. "Şi în România şi în statele pe care le reprezintă în plan european (ambasadorii), acest concept de civil servant, de funcţionar public nu-i include pe cei care sunt înzestraţi cu acea autoritate care decurge dintr-un proces electoral firesc, la nivel naţional, la nivel local, la nivel de preşedinte", a subliniat şeful diplomaţiei.

Titus Corlăţean a mai spus că, după ce va primi informaţii privind modificările la Codul Penal de la conducerea Parlamentului şi de la Ministerul de Justiţie, va putea discuta direct cu reprezentanţii ambasadelor.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de către deputaţi.


×