x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corlăţean: UE să fie pregătită să adopte măsuri sancţionatorii suplimentare în cazul Rusiei

Corlăţean: UE să fie pregătită să adopte măsuri sancţionatorii suplimentare în cazul Rusiei

de Agerpres    |    15 Aug 2014   •   19:52
Corlăţean: UE să fie pregătită să adopte măsuri sancţionatorii suplimentare în cazul Rusiei

Miniştrii de Externe din UE au luat în discuţie la Consiliul Afaceri Externe de vineri, la care a participat şi şeful diplomaţiei de la Bucureşti, situaţia din estul Ucrainei, Titus Corlăţean arătând că UE trebuie să pregătească să adopte măsuri sancţionatorii suplimentare, dacă Federaţia Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situaţiei din această ţară.

"Şeful diplomaţiei române a arătat că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancţionatorii suplimentare, în situaţia în care Federaţia Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situaţiei. Ministrul Corlăţean a subliniat necesitatea angajării Moscovei într-un dialog onest şi constructiv, singura modalitate de soluţionare politică a actualei crize", se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Conform sursei citate, ministrul român a subliniat discrepanţa vizibilă între continuarea livrărilor de tehnică militară rusească către grupurile separatiste şi oferta de asistenţă umanitară pentru Ucraina.

"Miniştrii de externe ai UE au adoptat Concluzii ale Consiliului pe această temă. În acest context, miniştrii au salutat eforturile de asistenţă umanitară ale ONU şi au exprimat intenţia Uniunii de a contribui la acestea. Au indicat, totodată, că orice livrare de asistenţă umanitară, începând cu Federaţia Rusă, trebuie să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu principiile în domeniu şi numai cu consimţământul autorităţilor ucrainene", precizează MAE.

Şefii diplomaţiilor europene au subliniat că orice acţiune militară unilaterală a Federaţiei Ruse în Ucraina, chiar şi sub pretextul unei intervenţii umanitare, va fi tratată ca o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi au reluat solicitarea adresată Rusiei de a opri imediat fluxul de material şi personal militar înspre Ucraina, conform comunicatului.

Totodată, indică sursa citată, miniştrii de Externe din UE au solicitat extinderea Misiunii de Observare a OSCE la toate punctele de trecere a frontierei ruso-ucrainene care nu se află sub controlul deplin al autorităţilor ucrainene şi au constatat faptul că motivele aflate la baza regimului sancţionator la adresa Federaţiei Ruse - legate de încălcarea gravă a legislaţiei internaţionale prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi destabilizarea Ucrainei - sunt încă valide.

"Concluziile adoptate de miniştri fac referire la considerarea unor paşi suplimentari în domeniul măsurilor restrictive, dacă situaţia din teren o va impune. Şi-au exprimat regretul faţă de impunerea, de către Rusia, a măsurilor de interzicere a anumitor importuri din spaţiul UE şi au solicitat Comisiei Europene să continue analiza impactului acestor acţiuni şi elaborarea unor măsuri de răspuns adecvate", se mai arată în comunicat.

Şefii diplomaţiilor europene au lansat un apel tuturor statelor şi actorilor din regiune să permită accesul imediat, nerestricţionat şi în siguranţă la locul prăbuşirii zborului MH17, în vederea reluării anchetei internaţionale şi repatrierii trupurilor neînsufleţite nerecuperate încă.

În continuare, miniştrii de externe ai UE au reiterat necesitatea unei soluţii politice sustenabile la criza actuală din Ucraina. În acest sens, au exprimat disponibilitatea Uniunii de a găzdui la Bruxelles, în luna septembrie 2014, o reuniune ministerială cu participarea SUA, Ucrainei şi Federaţiei Ruse, mai precizează MAE. 

×