Cel mai sonor nume de politician care a părăsit partidul pe listele căruia s-a consacrat este cel al celebrei Cosette Paula Chichirău, de la USR. În 4 septembrie 2023, aceasta a luat cuvântul, de la tribuna Camerei Deputaților, anunțând: „Stimați colegi, vă anunț că, astăzi, mi-am dat demisia din USR și voi activa ca deputat independent neafiliat”.
Ulterior, într-o postare pe contul său de socializare, Chichirău și-a nuanțat decizia, precizând că „la USR, motorul este cam gripat și nu mai trage”.„Când faci aceleași lucruri, cu aceiași oameni, ani de zile și nu obții rezultate, e cazul să încerci altceva. Nu am vrut să renunț la USR prea devreme, dar s-au acumulat destule dovezi că acum nu mai este prea devreme. Poate chiar puțin cam târziu”.
Cosette Chichirău a adăugat că rămâne deputat și că va candida, anul viitor, la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Iași. „Cum am anunțat acum un an, nu voi mai candida la parlamentare, de la niciun partid, nici măcar de la unul nou. Două mandate sunt arhisuficiente, dar sunt gata să fiu mentorul altora”, a mai scris demisionara din USR.
A patentat metoda „selfie-ului”, folosită, astăzi, de cei de la AUR
Chichirău este cunoscută ca fiind una dintre cele mai „pestrițe” voci ale USR în mandatul 2016-2020, patentând metoda utilizată, astăzi, de cei de la AUR, cu privire la transmisiile în direct pe rețelele de socializare a ședințelor parlamentare și a atacurilor celor de la USR împotriva celor de la PSD și ALDE, la acel moment.
Conform fișei sale de parlamentar, Cosette Chichirău a luat, din decembrie 2020 și până în prezent, cuvântul în Plen de șapte ori, totalizând 22 de minute și 6 secunde, a inițiat 111 proiecte de legi, din care doar 10 au devenit legi promulgate, a inițiat un proiect de hotărâre și a depus 12 moțiuni.
În decembrie 2016, aceasta nota, în declarația de interese depusă, că era președintele filialei Iași a USR. Apoi, în declarațiile de interese completate în 2017 și 2018, Chichirău preciza că era atât președintele filialei locale, cât și președintele filialei județene Iași a USR. Apoi, din 2019 și până în 2021, a rămas doar președintele filialei județene Iași a USR, pentru ca, în documentele completate în vara anului 2022 și în vara anului 2023, să precizeze că a ocupat funcția de vicepreședinte al USR la nivel național.
„Suveraniștii” i-au făcut… potecă unui liberal
O zi mai târziu, la Senat, de această dată, a venit anunțul unei noi demisii dintr-un partid parlamentar. Senatorul liberal Vasilică Potecă și-a anunțat colegii că pleacă din grupul parlamentar al PNL și că va activa în grupul parlamentar al AUR, formațiune de opoziție condusă de George Simion.
Vasilică Potecă se află la primul său mandat de parlamentar, iar, în 2019, s-a aflat în echipa fostului președinte PNL, Ludovic Orban. Conform CV-ului publicat pe pagina de internet a Parlamentului, între 1987 și 1990, Vasilică Potecă era secretarul Consiliului Popular al Comunei Turdaș, iar între 1991 și 1992 a devenit consilier juridic principal a Prefectura Hunedoara. Între 1992 și 1994, a lucrat ca și consilier juridic șef la Consiliul Județean Hunedoara, instituție la care, între 2011 și 2012, a devenit director executiv. Apoi, între 2012 și 2014, a ocupat funcția de subprefect de Hunedoara, iar între 2016 și 2019 a devenit administratorul public al Primăriei Deva. Între 2019 și 2020 a fost prefectul județului Hunedoara, iar din 2020 este senator.
Vasilică Potecă era, în 2020, membru al Biroului Executiv al PNL Hunedoara, în 2021 devenise vicepreședinte al acestei filiale, iar, de anul trecut și până în prezent, a ocupat atât funcția de vicepreședinte al Biroului Politic Județean al PNL Hunedoara, cât și cea de prim-vicepreședinte al Biroului Politic Local Deva al PNL. Senatorul a precizat că a plecat din PNL „pentru că există o dispută mai veche legată de filiala Hunedoara:, dar și din cauza intenției Guvernului de a „crește taxele și impozitele”.
Drulă a rămas, în actuala legislatură, fără 14 deputați. Ciucă are doar trei pierderi, la Senat
Aceste două mișcări de trupe din Parlament reprezintă doar ultimele dintr-un șir mai lung de dezertări” similare cu care s-au confruntat cele două formațiuni politice, de la alegerile legislative din decembrie 2020.
Spre exemplu, Grupul parlamentar al USR din Camera Deputaților numără, în prezent, 41 de aleși, însă, de la începutul actualei legislaturi, a pierdut 14 membri. Doi au plecat la data de 7 iunie 2022, unul a plecat în 20 iunie 2022, altul în 22 iunie 2022, patru au plecat în 27 iunie 2022, unul în 1 septembrie 2022, altul în 6 septembrie 2022, încă unul în 31 octombrie 2022, unul în 1 februarie 2023, lista fiind închisă, deocamdată, cu plecarea lui Cosette Chichirău, în 4 septembrie 2023.
În ceea ce privește grupul PNL de la Senat, acesta a cunoscut, după octombrie 2021, mai multe plecări și reveniri ale membrilor care au mers, apoi s-au răzgândit, alături de Ludovic Orban. Astăzi, liberalii au, în Camera superioară a Parlamentului, 38 de reprezentanți. Iar, la zi, au pierdut trei senatori. Este vorba despre Ovidiu Iosif Florean, demisionar din 27 octombrie 2021, Adrian Oros Nechita, plecat din 8 noiembrie 2021, și Vasilică Potecă, plecat la data de 5 septembrie 2023.