x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Costoiu, despre cererile studenţilor: Vom vorbi cu rectorii, sunt divergenţe chiar între studenţi

Costoiu, despre cererile studenţilor: Vom vorbi cu rectorii, sunt divergenţe chiar între studenţi

de Mediafax    |    13 Noi 2013   •   19:34
Costoiu, despre cererile studenţilor: Vom vorbi cu rectorii, sunt divergenţe chiar între studenţi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul delegat Mihnea Costoiu a anunţat, miercuri, că este deschis pentru continuarea negocierilor cu studenţii, precizând că trebuie să vorbească cu rectorii, întrucât există divergenţe chiar între organizaţiile studenţeşti, pe de o parte, şi între cererile lor şi ceea ce anunţă universităţile.

Ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a mai spus că, în 2013, Ministerul Educaţiei Naţionale a reuşit să creeze condiţiile pentru creşteri salariale importante pentru cadrele didactice debutante şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene.

"Anul viitor, în condiţiile unor rezultate economice pozitive, vom încerca să continuăm acest drum şi vom ţine cont de opinia sindicatelor şi a studenţilor", a mai spus Costoiu, într-o declaraţie de presă de miercuri.

Costoiu a mai spus că, în calitate de fost student şi rector al unei importante universităţi din România, înţelege revendicările studenţilor.

"Înţeleg revendicările studenţilor şi doresc să îi asigur pe toţi studenţii că Ministerul Educaţiei Naţionale depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, precum şi pentru asigurarea accesului la un proces educaţional de cât mai bună calitate, în limitele constrângerilor bugetare cu care România se confruntă în prezent. După ani de zile în care atât sindicatele, cât şi organizaţiile studenţeşti au fost marginalizate şi ignorate de guvernanţi, am demarat un program de consultare, negociere şi comunicare transparentă, tocmai pentru că ştim că nicio politică publică nu poate fi realizată fără consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica", a continuat Costoiu.

Ministrul delegat a adăugat că organizaţiile studenţeşti au puncte de vedere divergente pe unele solicitări.

"Există disensiuni între organizaţiile studenţeşti pe anumite solicitări. Unii vor una, alţii vor alta. De aceea, va trebui să purtăm discuţii şi cu rectorii. Sunt divergenţe şi între ceea ce spun studenţii şi ceea ce spun rectorii. Eu ţin la autonomia universitară. Banii sunt puşi la dispoziţia universităţilor şi ele decid cum le repartizează, şi nu ministerul", a mai spus Costoiu.

Demnitarul a subliniat şi faptul că tânăra generaţie de studenţi dă dovadă de implicare şi acţionează pentru rezolvarea unor probleme cu care sistemul educaţional se confruntă.

"De alfel, multe dintre observaţiie făcute în cadrul discuţiilor dintre minister şi reprezentanţii profesorilor sau ai elevilor şi studenţilor au fost şi sunt avute în vedere de către minister. Prin atragerea într-o proporţie din ce în ce mai ridicată a fondurilor europene, prin această îmbunătăţire a salarizării, prin creşterea fondurilor alocate de autorităţile locale pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ, am reuşit să realizăm o creştere a finanţării reale a sistemului educaţional în scurtul timp de când am început să aplicăm această politică de respect şi responsabilitate în educaţie şi cercetare. Am crescut finanţarea bugetară pentru cercetarea aplicată şi am reuşit să creştem în termeni reali, alături de partenerii din mediul privat, alocările destinate cercetării şi inovării în România. Nu este încă suficient, dar este un drum corect, şi vom continua în această direcţie", a conchis Costoiu.

Câteva mii de studenţi au ieşit în stradă, miercuri, în Capitală şi în mai multe centre universitare din ţară, pentru a cere alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.

Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), au loc acţiuni de protest în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia.

Studenţii se declară "revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională".

×