x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu: "Călin Popescu Tăriceanu este manipulat pe tema poziţiei USL faţă de Uniunea Europeană"

Crin Antonescu: "Călin Popescu Tăriceanu este manipulat pe tema poziţiei USL faţă de Uniunea Europeană"

22 Noi 2012   •   22:06
Crin Antonescu: "Călin Popescu Tăriceanu este manipulat pe tema poziţiei USL faţă de Uniunea Europeană"
Sursa foto: Intact Images

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi seară, la Realtatea TV, că fostul premier şi lider al partidului, Călin Popescu Tăriceanu, este manipulat pe tema poziţiei USL faţă de Uniunea Europeană.

Şeful liberal spune că este greu să primeşti sfaturi de la cineva care a anunţat, ca premier, fără consultări, că România nu-şi va respecta unele angajamente.

"Se întâmplă un lucru trist cu domnul Tăriceanu pe aceste pasaje, nu în general, sper, care arată cum un om care probabil nu are intenţii rele – nu am motiv să cred asta, nu vreau să cred asta – poate să să fie manipulat de nişte propagandişti abili. Care sunt cele două teme care au mai rămas propagandei PDL – ARD – Traian Băsescu? Nu ne mai pot spune că au guvernat bine, nu mai pot face apologia guvernelor Boc, administraţiei Băsescu. Ei spun două lucruri, două mari minciuni: unu - că acuma Ponta nu a absorbit fonduri, că putea să le ia pe toate, şi din cauza asta avem o problemă şi doi, tema care devine centrală a campaniei şi veţi vedea în ultimele două săptămâni – USL este anti-occidental, anti-Uniunea Europeană, vrea să ne scoată din UE. Ce ne spune domnnul Tăriceanu în Parlament? Păi la 10 minute după ce premierul prezintă nişte cifre şi arată că gradul de absorţie este totuşi spre 20%, cu banii care au intrat şi cu banii pe care s-au făcut actele ca să intre, şi domnul Tăriceanu vine şi ne spune, ca şi domnul Blaga aseară, «Nu-i adevărat, numai 10% au intrat»", a declarat Antonescu, blamându-l pe predecesorul său.

Pe de altă parte, copreşedintele USL a anunţat că nu exclude o colaborare cu UDMR, fără să ascundă faptul că îşi doreşte ca USL să guverneze solitar în urma alegerilor parlamentare de luna viitoare.

Întrebat ce se va întâmpla în situaţia în care Băsescu îl va desemna premier pe Tăriceanu, în situaţia în care USL obţine majoritatea mandatelor din Parlament, Antonescu a răspuns: "Călin Popescu Tăriceanu nu va primi acest mandat. Dacă primeşte acest mandat Călin Popescu Tăriceanu se întâmplă două lucruri: Traian Băsescu este suspendat şi Călin Popescu Tăriceanu este exclus".

Liderul PNL a spus că oricine altcineva, cu excepţia lui Victor Ponta, ar primi mandatul de premier de la Traian Băsescu va avea aceeaşi soartă.

"O mie la sută este convingerea mea că nu e cazul ca domnul Tăriceanu, sau oricare alt membru al PNL, să fie în această situaţie. Garantez şi pentru Gigi Becali, adică pentru toţi", a mai spus, ironic, Antonescu.

Pe de altă parte, Antonescu a anunţat un scor sub 50 la sută pentru USL la parlamentare ar însemna, din punct de vedere politic, un eşec: "Ar însemna categoric un eşec, l-am văzut şi pe domnul Ponta declarând că nu doreşte să fie premier – deşi presupunând că am avea 49, 45, 42, e clar că am fi tot prima forţă politică şi cred că ar fi de datoria noastră să căutăm o combinaţie de guvernare. Ar fi şi pentru mine un eşec".

"Eu cred că asta trebuie să se întâmple şi asta se va întâmpla, cel puţin în ce mă priveşte (...) în momentul în care am mizat foarte mult, am pledat pentru această opţiune, am construit această opţiune, psihologic şi politic totul s-a construit pe o majoritate absolută. Dacă obţinem mai puţin de 50%, asta înseamnă că şi PSD şi noi obţinem mai puţin sau în orice caz mai puţin decât am fi mers separaţi, nemaiavând nici atuu de a impune practic un premier. Şi atunci, sigur că înseamnă eşecul proiectului, ceea ce înseamnă ca îmi voi da demisia", a mai spus copreşedintele USL.

×