Romania a indeplinit conditiile tehnice de aderare la zona Schengen, dar conjuncturile politice pot servi unora drept pretexte pentru respingerea extinderii zonei europene de libera circulatie, a afirmat miercuri presedintele Senatului, Crin Antonescu.
El a avut miercuri la Senat o intrevedere cu presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
'Despre Schengen, vechea poveste, nu este vorba de un guvern sau de un moment, ci este vorba de faptul ca, pe de-o parte, din punct de vedere tehnic, acquisul este realizat de catre Romania de mai multa vreme, conotatiile si conjuncturile politice pot servi drept pretexte unora. Cert este ca nu am vazut nici acum - cum de altfel nici in anii de dinainte - Lituania nu a fost o tara care se opune intrarii Romaniei in Schengen', a declarat Antonescu, dupa discutiile cu Dalia Grybauskaite.
Miercuri, la o intrevedere cu omologul ei roman, Traian Basescu, presedinta Lituaniei a atras atentia clasei politice de la Bucuresti sa se maturizeze, pentru ca, altfel, Romania nu va intra in zona Schengen.
'Eu v-am sprijinit puternic in calitatea mea de comisar european, inainte de aderarea la UE. Am alocat tarii dumneavoastra atatea resurse cat am putut, pentru a va ajuta sa va dezvoltati, dar dumneavoastra nu folositi aceste sanse. Toate tarile au dificultati, toti ne confruntam cu batalii intre partidele politice, dar maturitatea politica inseamna ca orice ideologie politica ar avea partidul din care faceti parte trebuie sa intelegeti ca poporul dumneavoastra este primul care conteaza, iar bataliile ideologice sunt cel mai putin importante. Iar acesta este un avertisment: daca nu veti fi capabili sa va maturizati si sa va comportati responsabil politic, atunci povara va fi pe umerii poporului, nu veti putea avea suficiente resurse de la UE, nu vi se va deschide accesul la Schengen, iar acesta va fi esecul tuturor partidelor politice', a afirmat presedinta Lituaniei.
Presedintia cipriota a Uniunii Europene a decis marti anularea reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 19-20 septembrie, dar subiectele in dezbatere, printre care si eventuala acceptare a Romaniei si Bulgariei in zona Schengen, vor fi mentinute pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului JAI, din 25-26 octombrie.