x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Diaconescu: “Nu mă voi lăsa îngenuncheat”

Cristian Diaconescu: “Nu mă voi lăsa îngenuncheat”

de Gabriela Antoniu    |    15 Feb 2008   •   00:00
Cristian Diaconescu: “Nu mă voi lăsa îngenuncheat”
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Vicepreşedintele PSD Cris­tian Diaconescu declară, într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, că revenirea lui Miron Mitrea şi a lui Adrian Năstase în prim-plan este un act de normalitate. În ceea ce-l priveşte, Diaconescu avertizează că nimeni nu îl va face să îngenuncheze de frică sau din oportunism.

Jurnalul Naţional: Cum comentaţirevenirealui Miron Mitrea în prima linie a PSD?

Cristian Diaconescu: Din punctul de vedere al experienţei organizatorice, dl Mitrea a demonstrat că poate performa în astfel de momente. PSD nu intenţionează să refuze sprijinul nici unui coleg, mai ales când expertiza sa a fost confirmată prin vot de structurile de conducere ale partidului. Dincolo de anumite opinii şi rezerve, unele deosebit de interesante, suntem într-un an electoral, şi ceea ce contează este mobilizarea organizatorică a întregului partid, iar dl Mitrea a confirmat.

 

Jurnalul Naţional: A fost el avantajat faţă de Adrian Năstase prin oferirea postului de coordonator al campaniei electorale?

Cristian Diaconescu: Într-o echipă, fiecare poziţie este deosebit de importantă atunci când este vorba despre o campanie electorală, unde rezultatul este ceea ce contează cu adevărat.

 

Jurnalul Naţional: Sunt cele două comisii pe care i le-a propus Mircea Geoană cel mai potrivit “job” pentru Adrian Năstase în PSD în acest moment?

Cristian Diaconescu: Personal nu cred că ceea îşi poate permite în acest moment PSD este un război de orgolii. Uneori se consumă prea multă energie în lupte sterile interne şi uităm că adevărata luptă trebuie să se poarte în afara partidului. Revenirea celor doi co­legi este privită ca un act de norma­litate de majoritatea membrilor PSD. Efervescenţa publică în jurul acestui su­biect este inexplicabilă, în con­di­ţiile în care se apropie campania elec­­torală, iar rezultatele se vor vedea.

 

Jurnalul Naţional: Este adevărat, aşa cum s-a vehiculat pe surse, că Mitrea şi Năstase vor participa doar la invitaţia lui Geoană la şedinţele BPN?

Cristian Diaconescu: În acest moment, cei doi colegi nu au dorit să candideze pentru funcţii alese. Scopul revenirii lor nu este intenţia de a participa la şedinţe, ci implicarea activă în lupta electorală.

 

Jurnalul Naţional:Adrian Năstase evită să-şi anunţe clar candidatura pentru şefia Consiliului Naţional. Dvs. susţineţi o asemenea candidatură?

Cristian Diaconescu: Conform deciziilor şi Statutului PSD, Consiliul Naţional se va ţine la data de 22 februarie, iar alegerile pentru preşedintele şi trezorierul acestei structuri vor fi organizate cu acest prilej. Candidaturile sunt deschise şi ar fi foarte bine să avem candidaturile unor colegi cu notorietate şi cu experienţă.

 

Jurnalul Naţional: Ce ar putea face Adrian Năstase ca şef al Consiliului Naţional şi l-ar putea speria pe Geoană, având în vedere susţinerea declarată a acestuia pentru Dan Mircea Popescu?

Cristian Diaconescu: Această nominalizare nu presupune o competiţie internă cu preşedintele partidului sau cu oricare alt coleg, ci participarea constructivă la proiectele noastre comune, adică o mişcare de stânga puternică şi credibilă, politici economice echitabile, egalitate de şanse pentru toţi şi un viitor european sigur pentru cetăţenii români.

 

Jurnalul Naţional: De ce a lansat Mircea Geoană ideea anticipatelor şi câţi adepţi are în realitate la nivelul conducerii PSD? Este o idee realistă? Ar avantaja PSD?

Cristian Diaconescu: Într-o situaţie excepţională, aşa cum este cea prin care trece România, blocaj instituţional gene­ralizat, prăbuşire economică şi degradarea nivelului de trai, care generează o nemulţumire acută în rândul populaţiei, orice partid politic are datoria să găsească soluţii de ieşire din criză. Moţiunea poate fi o soluţie, dar nu singura. Avem datoria să le discutăm pe toate, dar în acest moment puterea politică, deşi este conştientă că nu are soluţii, refuză să-şi asume o responsabilitate care este normală în orice ţară democratică. Orice moţiune de cenzură nu pune în pericol numai un govern, dar şi stabilitatea politică a unei ţări. Pe de altă parte, acţiunea politică este ceea ce defineşte un partid, iar PSD nu îşi poate permite ca în perioada următoare să aştepte ca cei de la putere să continue să vulnerabilizeze România.

 

Jurnalul Naţional: După ce numele dvs. a apărut ca posibil viitor preşedinte al PSD, s-a încercat o marginalizare a dvs. în partid? Vă aşteptaţi la o deni­grare în mass-media, să apară informaţii compromiţătoare pentru activitatea dvs.?

Cristian Diaconescu: Am fost mereu o persoană des­chi­să privind orice temă legată de activi­tatea mea. Nu ştiu de ce ar trebui să mă îngrijorez, dar nu sunt naiv să-mi imaginez că nu se poate spune orice despre oricine. Cineva pe un blog îşi exprima rezerve în legătură cu capacitatea mea de “a înghiţi o broască”, dovadă a bărbăţiei politice. Cât timp am reprezentat România, am înghiţit un întreg eleşteu, dar nimeni nu mă va face să îngenunchez de frică sau din oportunism.

Negocieri

Conducerea PSD a avut întâlniri cu liderii PC, UDMR şi PNL în scopul identificării unor soluţii de cooperare pentru rezolvarea unor pro­bleme care grevează interesele acestei ţări. Până în acest moment nu s-au desprins concluzii constructive.

Cristian Diaconescu, vicepreşedinte PSD

gabriela.antoniu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic jurnalul national psd diaconescu