Preşedintele PC, Dan Voiculescu, consideră că reacţia şefului statului faţă de propunerea conservatorilor vizănd restricţionarea dreptului la circulaţie in spaţiul comunitar a persoanelor condamnate cu sentinţă definitivă pentru infracţiuni grave reprezintă "un balet electoral ieftin, fără nici o legătură cu problema in discuţie".
REACŢII - Dan Voiculescu il acuză pe Traian Băsescu
Preşedintele PC, Dan Voiculescu, consideră că reacţia şefului statului faţă de propunerea conservatorilor vizănd restricţionarea dreptului la circulaţie in spaţiul comunitar a persoanelor condamnate cu sentinţă definitivă pentru infracţiuni grave reprezintă "un balet electoral ieftin, fără nici o legătură cu problema in discuţie".
Dan Voiculescu a precizat ieri că "Traian Băsescu punctează electoral pe spinarea romănilor care au de suferit acum in toată Europa din cauza unor infractori. Pe preşedintele Romăniei nu-l interesează să rezolve o problemă importantă, ci il interesează doar cum să-şi mai ia o porţie de căştig electoral. Şi pentru a-şi face punctele electorale in campania de susţinere a PD şi a PLD, Traian Băsescu transformă o etnie intr-o ţintă electorală". Preşedintele PC a insistat asupra faptului că evoluţia crizei din Italia a arătat mai ales absenţa unor acţiuni preventive ale autorităţilor statului care aveau atribuţii in monitorizarea climatului de opinie faţă de cetăţenii romăni din străinătate: "Se pare că instituţiile cu rol in monitorizarea şi culegerea de informaţii de pe plan extern pentru prevenirea unor evenimente de genul celor din Italia nu şi-au făcut datoria. Criza din Italia nu a izbucnit săptămăna trecută, ci durează de luni de zile, iar Serviciul de Informaţii Externe pare că a fost absent din această problemă. In ţara cu cele mai multe servicii secrete pe metru pătrat, nici una dintre aceste instituţii nu a fost in stare să avertizeze asupra riscului izbucnirii unor manifestări de genul celor din Italia, pentru a fi in situaţia in care să prevenim, nu să combatem manifestări agresive la adresa cetăţenilor romăni. Faptul că preşedintele a ieşit abia acum cu declaraţii despre un subiect care se afla in incubaţie de o perioadă foarte lungă de timp reprezintă o problemă gravă", a declarat liderul PC.
Marş paşnic in Capitală
Aproximativ 50 de conservatori au organizat ieri un marş paşnic in faţa Ambasadei Italiei la Bucureşti in semn de protest faţă de modul in care au fost trataţi in ultimele zile emigranţii romăni de către italieni. "Vrem să-i facem şi pe italieni, şi pe romăni să inţeleagă că suntem fraţi, fraţi de sănge. Intre noi trebuie să existe doar prietenie şi colaborare, nu vrajbă şi discordie. Am venit astăzi aici pentru că vrem să tragem un semnal de alarmă. Să arătăm că poporul romăn este unul de oameni oneşti", a arătat deputatul PC Bogdan Pascu. Manifestanţii au purtat pancarte pe care scria: "Nu expulzaţi romăni nevinovaţi", "Nu suntem un popor de criminali", "Nu suntem un popor de hoţi", "Stop nedreptăţii". Conservatorii Cristian Popescu Piedone şi Marius Marinescu au discutat cu un reprezentant al Ambasadei italiene căruia i-au cerut să transmită guvernului de la Roma să trateze romănii "ca pe nişte cetăţeni europeni", iar politicienilor italieni "să nu facă un capital politic din ura impotriva romănilor". (Dana Piciu)
SUSŢINERE LEGALĂ Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat tot ieri, contrazicăndu-l pe şeful statului, că există reglementări clare in legislaţia romănească, potrivit cărora poate fi restrăns dreptul la circulaţie in străinătate cetăţenilor romăni pe o perioadă de cel mult trei ani, in anumite condiţii.
"Este vorba despre Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor romăni in străinătate, care, la art. 38, precizează că restrăngerea dreptului la liberă circulaţie in străinătate a cetăţenilor romăni poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult trei ani numai in condiţiile şi cu privire la următoarele categorii de persoane: a) cu privire la persoana care a fost returnată dintr-un stat in baza unui acord de readmisie incheiat intre Romănia şi acel stat şi b) cu privire la persoana a cărei prezenţă pe teritoriul unui stat, prin activitatea pe care o desfăşoară sau ar urma să o desfăşoare, ar aduce atingere gravă intereselor Romăniei sau, după caz, relaţiilor bilaterale dintre Romănia şi acel stat", afirmă Olteanu. El a precizat că la această lege se adaugă Ordonanţa de Urgenţă 96/2006 pentru modificarea şi completarea Legii 248/2005, aprobată de Parlament şi promulgată de Băsescu, care transpune in legislaţia romănească directivele Parlamentului European şi ale Consiliului Europei privind dreptul la libera circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre ale UE. Potrivit lui Olteanu, ordonanţa a fost iniţiată de fostul ministru al Internelor, democratul Vasile Blaga, şi de fostul ministrul al Justiţiei, Monica Macovei.
gabriela.antoniu@jurnalul.ro
CONSTATARE
"In ţara cu cele mai multe servicii secrete pe metru pătrat, nici una dintre aceste instituţii nu a fost in stare să avertizeze asupra riscului izbucnirii unor manifestări de genul celor din Italia, pentru a fi in situaţia in care să prevenim, nu să combatem manifestări agresive la adresa cetăţenilor romăni"
Dan Voiculescu preşedintele PC
Conducerea SIE, in Parlament
Grupurile parlamentare ale PC solicită comisiei speciale SIE să convoace conducerea Serviciului la Parlament pentru a prezenta un raport privind măsurile preventive intreprinse in vederea evitării crizei declanşate de faptele săvărşite in Italia de cetăţenii romăni şi care au adus grave prejudicii de imagine Romăniei. Totodată, conservatorii solicită SIE să le prezinte parlamentarilor o situaţie asupra informărilor către instituţiile de resort privind situaţia cetăţenilor romăni aflaţi in Italia fără contract de muncă, precum şi soluţiile concrete care au fost intreprinse. Solicitarea PC a fost inaintată comisiei speciale SIE şi urmează să fie discutată de conducerea celor două Camere. Totodată, purtătorul de cuvănt al PC, Bogdan Ciucă, a anunţat că a fost depus la Cameră proiectul iniţiat de conservatori, care prevede interzicerea părăsirii ţării pe o perioadă stabilită de judecător pentru persoanele care au fost condamnate prin sentinţă defintivă pentru infracţiuni grave cum ar fi: violul, crima, traficul de persoane, trafic de droguri, pedofilie, folosirea pentru cerşit a copiilor şi persoanelor cu handicap. (Carmen Vintilă)