E decis: ne-mpartim Marea Neagra cu Ucraina la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga.
LAVINIA TUDORAN
Dupa sase ani si 23 de runde de negocieri in urma carora nu s-a rezolvat nimic, Romania merge la Haga sa rezolve o disputa care dateaza din anii â60. E drept, nici sovieticii nu au fost prea dornici sa rezolve aceasta problema, dar ucrainenii au intrecut orice asteptari, nevrand nici in ruptul capului sa faca un compromis, firesc intr-o astfel de situatie. Vorba presedintelui Iliescu: "Cu sovieticii, inainte, se lucra mai bine".
ULTIMA INCERCARE. Saptamana viitoare va avea loc, la Eforie Nord, ultima runda de negocieri dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental si zonelor economice exclusive ale celor doua state in Marea Neagra. Expertii romani nu se asteapta ca, de aceasta data, ucrainenii sa dea dovada de flexibilitate. Surse de la Bucuresti ne-au precizat ca, practic, la Eforie Nord, delegatia romana ii va informa pe trimisii Kievului ca Romania va sesiza CIJ. Sesizarea va fi unilaterala, fiind indeplinite pentru asta cele doua conditii esentiale: ca negocierile sa depaseasca doi ani si ca, intre Romania si Ucraina, sa existe un tratat privind regimul frontierelor. Un astfel de document a fost semnat anul trecut si a intrat in vigoare in aceasta primavara, la 27 mai.
PROBLEMA. Unde nu ne intelegem cu ucrainenii? La metoda de delimitare si in privinta stabilirii tarmurilor relevante intre care se face delimitarea. Kievul vrea ca delimitarea sa se realizeze luandu-se in considerare tot tarmul sau la Marea Neagra, dar si Insula Serpilor, despre care spune ca este locuibila. Expertii romani sustin insa ca pe insula nu exista decat vegetatie marunta, iar hrana si apa pentru militarii dispusi de ucraineni aici vin o data pe saptamana cu elicopterul.
Ucraina incearca de ceva timp, in mod artificial, sa dovedeasca posibilitatea desfasurarii unei vieti normale pe insula, aducand pamant, plantand copaci, inaugurand chiar si un cabinet medical ginecologic. Partea romana sustine ca Ucraina incearca sa obtina cu 100% mai mult decat i se cuvine, spre deosebire de sovietici, care doreau cu 50% mai mult.
Citește pe Antena3.ro
PETROLUL ESTE MIZA
Pana la urma, miza tuturor acestor negocieri o reprezinta resursele de petrol si gaze naturale, care s-ar afla chiar la limita zonelor economice exclusive in Marea Neagra ale celor doua state. Potrivit specialistilor romani, aceste resurse se afla in zona exclusiva a Romaniei. De fapt, prin solicitarea unei zone maritime mai mari, Ucraina incearca sa includa in partea sa de mare, cum s-ar spune, si aceasta zona bogata in petrol si gaze naturale, "extrem de importanta pentru Romania", cum ne-au precizat sursele noastre.