Fără să vrea, liberalii au ajutat UNPR să renască din propria cenuşă. Forţând alegerea primarilor în două tururi de scrutin, PNL a provocat pe scena politică un întreg carusel de decizii care au salvat partidul lui Gabriel Oprea. Cu imaginea distrusă de scandalurile în care este implicat propriul lider, progresiştii au profitat din plin de mâna întinsă de PSD şi au şanse să prindă un loc călduţ după parlamentare.
Chiar dacă nu l-au convins pe Dacian Cioloş să schimbe modul de alegere a primarilor printr-o ordonanţă de urgenţă sau asumarea răspunderii, liberalii au reuşit să schimbe ecuaţia pe scena politică. Până acum, singurul rezultat concret este un „refresh” puternic dat indirect UNPR-ului lui Gabriel Oprea.
Prin demersul lor, liderii PNL au resuscitat formaţiunea Generalului, aflată în sondaje la o cotă alarmantă în urma scandalurilor în care este implicat numele lui Gabriel Oprea. Practic, PNL l-a forţat pe Liviu Dragnea să le întindă o mână progresiştilor lui Oprea pentru a se asigura că senatorii UNPR nu vor vota modificarea legislaţiei electorale, astfel încât PSD să profite la vară de alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Chiar dacă nu prevede explicit că progresiştii vor prinde locuri pe listele comune la parlamentare, protocolul semnat cu PSD oferă UNPR-ului o şansă aproape nesperată. În negocierile cu Liviu Dragnea, Oprea ar fi cerut 38 de locuri pentru oamenii săi, însă s-a văzut nevoit să accepte un compromis fără ca documentul să stipuleze clar un număr de locuri eligibile rezervat UNPR. Astfel că obiectivul de 10% propus în cazul în care ar fi candidat separat pare mai mult de domeniul fantasticului. Protocolul prevede însă condiţia esenţială ca UNPR să voteze împotriva alegerii primarilor în două tururi. „Nici pentru PSD nu prevede un număr de locuri eligibile, n-are rost să vindem pielea ursului din pădure, vedem după locale”, a explicat Dragnea după ce a bătut palma cu Generalul Oprea.
Vor fi iarăşi ce au fost?
Totuşi, pare greu de crezut că partidul lui Oprea va mai căpăta aceeaşi influenţă în viitoarea legislatură. În 2012, făcând parte din USL, progresiştii au prins zece locuri în Camera Deputaţilor şi cinci la Senat, însă partidul lui Oprea a ajuns a treia forţă din Parlament, ajungând în nici trei ani la 63 de parlamentari prin transferuri şi racolări. Din postura de partid-balama, esenţial pentru susţinerea Guvernului Ponta, Oprea şi-a permis să şantajeze PSD şi să voteze împotriva intereselor alianţei şeful SIE, Strategia de Apărare sau modificarea Codurilor Penale.
Gabriel Oprea încă nu se vede cu toţi sacii în căruţă întrucât Liviu Dragnea vrea ca alianţa la parlamentare să se facă pe baza rezultatelor celor două partide la locale
Înainte de a semna protocolul cu PSD, Gabriel Oprea îşi propunea 10% din voturi la locale şi parlamentare.