x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum l-a salvat Nicolicea pe Bejinariu de ancheta DNA

Cum l-a salvat Nicolicea pe Bejinariu de ancheta DNA

de Marius Gîrlașiu    |    18 Mai 2017   •   06:47
Cum l-a salvat Nicolicea pe Bejinariu de ancheta DNA
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a respins încuviinţarea urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, suspectat de abuz în serviciu cu un prejudiciu de 67 de milioane de dolari adus statului, în dosarul Microsoft 2. Decizia deputaţilor jurişti vine după ce Parchetul General a cerut Parlamentului să urgenteze procedurile pentru ridicarea imunităţii fostului secretar general al Guvernului Adrian Năstase.

Cererea DNA de ridicare a imunităţii deputatului PSD Eugen Bejinariu datează din 21 noiembrie 2016, ziua în care procurorii anticorupţie au solicitat Camerei Deputaţilor încuviinţarea urmăririi penale a fostului ministru pentru coordonarea Secretariatul General al Guvernului. Deputatul PSD este acuzat de abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2, după ce, în perioada 2003-2004, ar fi iniţiat şi susţinut, ca secretar general al cabinetului Adrian Năstase, două hotărâri de Guvern privind licen- ţele Microsoft pentru şcoli. Legislatura trecută, deputaţii n-au mai apucat să voteze în plen solicitarea DNA, lipsa cvorumului de şedinţă fiind o problemă constantă pe final de mandat. La acea vreme, Comisia juridică a apucat totuşi să avizeze pozitiv urmărirea penală a deputatului. Legislatura 2012-2016 s-a terminat însă fără votul hotărâtor din plenul Camerei, iar deputatul Eugen Bejinariu a obţinut un nou mandat la alegerile din decembrie 2016, păstrându-şi implicit imunitatea. În plină campanie electorală, liderii PSD i-au cerut lui Bejinariu să demisioneze de bunăvoie pentru a nu aduce prejudicii de imagine partidului. „Eu cred că este o datorie faţă de partid să facă acest lucru şi o să îi cerem în continuare să demisioneze”, spunea secretarul general al PSD, Marian Neacşu, la acea vreme.

Chichiţe şi tertipuri penale

Pe 4 aprilie, încuviinţarea urmăririi penale a deputatului a ajuns din nou în plenul Camerei, fiind retrimisă Comisiei juridice după un „tertip” al deputatului Eugen Nicolicea. Juristul PSD a invocat atunci „un incident procedural”, motivând că raportul iniţial, prin care se aviza favorabil solicitarea DNA, aparţinea comisiei din vechea legislatură, formată inclusiv din foşti deputaţi PP-DD. „Raportul este făcut de o comisie care nu mai există. Atunci au existat deputaţi din alte partide, de exemplu UDMR, PPDD, iar acum avem USR. Observaţi că USR nu s-a putut pronunţa în cadrul comisiei, dar s-au pronunţat partide care nu mai există”, a explicat Nicolicea. Comisia juridică din subordinea lui Nicolicea a schimbat, ieri, raportul iniţial, majoritatea PSD-ALDE-UDMR votând împotriva urmăririi penale. Au fost 16 voturi «pentru», 7 voturi «împotrivă» (PNL şi USR) şi o abţinere, raportul comisiei fiind unul consultativ. „Domnul Nicolicea a propus respingerea urmării penale, motivând că semnarea celor două contracte a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu, respectiv 2 decembrie 2004. I-am spus domnului Nicolicea că din nou invocă argumente care nu au legătură cu fondul problemei. Aici practic nu discutăm de fondul problemei, e treaba procurorilor”, a spus deputatul PNL Florin Roman. „În art. 3 al Codului Penal, legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004”, a fost explicaţia găsită de deputatul PSD. Întrebat de ce legislatura trecută s-a dat aviz favorabil urmăririi penale, Nicolicea a explicat că, „probabil persoanele implicate, mă refer acum Parchet, avocat şi colegi de-ai mei nu au sesizat acest lucru”.

O nouă dovadă a poziţionării PSD-ALDE împotriva actului de Justiţie. Culmea, este aceeaşi majoritate care declarativ revendică ridicarea MCV. Această majoritate PSD-ALDE nu reuşeşte să înţeleagă faptul că toţi trebuie să fim egali în faţa legii şi să nu mai avem cazuri de politicieni aşezaţi deasupra ei. Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL

67 de milioane de dolari s-au dus la Fujitsu Siemens

Potrivit DNA, în perioada când era secretar general al Guvernului Năstase, Eugen Bejinariu a iniţiat şi susţinut două Hotărâri de Guvern (nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004) prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut şi o altă Hotărâre de Guvern (nr. 1778 din 21 octombrie 2004), prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft. Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la aproape 67 de milioane de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

×
Subiecte în articol: nicolicea bejinariu dna