x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum se chinuie PNL în nisipurile mişcătoare ale Opoziţiei

Cum se chinuie PNL în nisipurile mişcătoare ale Opoziţiei

de Marius Gîrlașiu    |    31 Aug 2017   •   19:00
Cum se chinuie PNL în nisipurile mişcătoare ale Opoziţiei
Sursa foto: DIANA OROS

În tentativa de a-şi recupera electoratul pierdut, liberalii se zbat să demonstreze că luptă cu toate armele împotriva PSD, din Opoziţie. Aşa se face că parlamentarii PNL se întrec zilnic în iniţiative şi propuneri care mai de care mai populiste: de la propunerea de a oferi bilete gratuite de avion pentru românii din Diaspora, până la ideea ca statul să finanţeze în 2018 vizita tuturor elevilor la Alba Iulia.

Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat recent că pregăteşte o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Tudose, pentru toamna acestui an. În acest sens, Orban a dezvăluit că a purtat  negocieri cu mai mulţi parlamentari din ALDE pentru a-i convinge să pună umărul la debarcarea Guvernului socialist. De altfel, acelaşi Orban îşi anunţa disponibilitatea de a transfera în PNL foştii liberali aflaţi acum în partidul lui C.P. Tăriceanu, într-un interviu pentru Jurnalul Naţional. “Sunt, e adevărat, parlamentari din ALDE care ar putea, dacă într-adevăr sunt liberali, să părăsească corabia asta care plutește în derivă și care nu ne duce nicăieri”, spunea Orban în urmă cu nici două luni. Culmea Opoziţiei face ca tot şeful liberalilor să fie cel care a anunţat public, la începutul săptămânii, faptul că PNL va depune un proiect de lege care vizează interzicerea traseismului politic, una dintre propuneri fiind ca un parlamentar să-şi piardă mandatul dacă pleacă din partidul pe listele căruia a fost ales. ”Vom depune un proiect de lege pentru a combate traseismul politic, o chestiune care este solicitată de 90% din societatea românească. Cred că este momentul să punem piciorul în prag şi să arătăm clar cine vrea perpetuarea traseismului politic şi cine nu vrea perpetuarea traseismului politic”, a spus Orban la finalul ultimului Birou Executiv al PNL.

Când Centenarul devine trambulină electorală

Iar goana după electoratul pierdut nu s-a oprit aici pentru liberali. Deputatul PNL de Timiş, Marilen Pirtea, a propus zilele trecute ca toţi elevii din România să viziteze Alba Iulia pe banii statului, în 2018, la Centerarul Marii Uniri. „Propunerea mea este ca deplasările să se facă la cerere, în grupuri organizate la nivel de școală sau clasă, însă detaliile tehnice privind costurile acoperite de proiect vor trebuie discutate și analizate la nivel de Minister, astfel încât raportul dintre costuri și impact social să fie unul cât mai optimizat”, a explicat deputatul. Cum în anul şcolar precedent am avut în şcoli 3,6 milioane de elevi, un calcul simplu ne arată că, la un preţ estimativ de 200 de lei/elev, statul ar trebui să cheltuiască un total de 720 de milioane de lei pentru “excursiile patriotice”, dacă ideea liberalului ar deveni lege. Adică aproape cât încasările estimate la buget după reintroducerea supraaccizei la carburanţi. Tot patriotismul l-a împins pe un alt deputat PNL, Florin Roman, să anunţe că va intra în greva foamei la începerea noii sesiuni parlamentare în semn de protest pentru că proiectele administraţiei locale din Alba Iulia referitoare la Centenarul Marii Uniri fie nu sunt finanţate, fie sunt ignorate de Guvern. Deputatul de Alba a mai spus că, din 18 septembrie, îşi va amplasa un cort în care să doarmă în timpul nopţii, în faţa biroului lui Liviu Dragnea din Parlament. În luna mai, liberalii au depus la Senat un proiect de lege pentru reunirea familiilor de români cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Potrivit proiectului, românii din ţară ar putea beneficia de o călătorie gratuită, dus-întors, pe calea ferată la clasa a II-a, în perioada 26 noiembrie - 9 decembrie 2018, iar cei din afara ţării ar avea asigurată o călătorie gratuită, prin compania TAROM sau pe calea ferată, către România şi retur.

 Vor să cheme premierul şi miniştrii la raport

Liberalii vor să-l convoace pe premierul Mihai Tudose în Parlament, la ”Ora Guvernului”, pentru a da explicaţii cu privire la ”situaţia economică dezastruoasă” a ţării, ameninţările la adresa firmelor şi declaraţiile pe care social-democratul le-a făcut recent împotriva băncilor. PNL a mai anunţat că va depune o moţiune simplă la adresa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, după reforma propusă de acesta în Justiţie. Partidul lui Orban va demara şi procedura de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă privind pensionările şi reangajările din Ministerul de Interne în mandatul ministrului Carmen Dan. Liderul PNL a dat asigurări că liberali vor face uz de toate pârghiile procedurale pentru a opri activitatea unor miniştri şi pentru a-i obliga să dea explicaţii publice în faţa societăţii pentru activitatea lor.  Mai mult vorbe decât întrebări şi interpelări

Un raport al Institutului pentru Politici Publice arată că 78% dintre cei 69 de deputaţi liberali au adresat întrebări Guvernului sau altor instituţii publice, iar 58% au adresat interpelări, în prima sesiune a acestui an. La Senat, din 30 de parlamentari PNL, 73% au adresat întrebări Executivului şi 83% au trimis interpelări. Din acest punct de vedere, liberalii se află pe locul al treilea la Camera Deputaţilor şi pe locul al doilea la Senat, între partidele de Opoziţie. IPP consideră că adversarii PSD se puteau pregăti mai bine în prima sesiune, cu o listă de proiecte de lege “pentru a nu se mai rezuma la comunicate de presă/luări de poziție și critici punctuale pe proiectele coaliției de guvernare”.

Cei care susţin că nu există Opoziţie sunt, de fapt, analişti căzuţi în capcanele partidului de guvernământ. Toate ordonanţele ilegale şi neconstituţionale au avut reacţii puternice din partea noastră. Sunt convins că sunt şi membrii PNL acum prin Piaţa Victoriei, sunt foarte mulţi membrii care au fost prezenţi la protestele împotriva Ordonanţei 13.

×