În premieră în România, Curtea Constituţională a decis ieri să se renumere voturile declarate nule la alegerile din 6 decembrie. Este vorba despre 138.476 de voturi. Diferenţa între Traian Băsescu şi Mircea Geoană a fost de 70.040 de voturi. Curtea Constituţională nu trebuie însă să se oprească aici şi trebuie să verifice şi CNP-urile tuturor votanţilor pentru identificarea votului multiplu, precum şi declaraţiile pe propria răspundere date de votanţii din diaspora. Şi aceasta în condiţiile în care PSD acuză că în consulatele româneşti se încearcă completarea acestor declaraţii pe propria răspundere şi acum, pentru a se putea justifica voturiile "fără acoperire".
Curtea Constituţională a emis ieri un comunicat prin care anunţă că a decis, în premieră în România, să se renumere voturile nule înregistrate la alegerile de duminică. "În urma desfăşurării lucrărilor din data de 11 decembrie 2009, Plenul Curţii Constituţionale, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, art. 2 alin. (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României şi al art. 77 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a hotărât următoarele: Reexaminarea buletinelor de vot nule şi renumărarea acestora de Biroul Electoral Central pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale. Decizia a fost luată ieri cu majoritate de voturi şi a fost comunicată Biroului Electoral Central. Conform procesului-verbal al BEC privind rezultatul pentru alegerea preşedintelui României, numărul voturilor nule la al doilea tur de scrutin este de 138.476 de voturi, iar diferenţa de voturi între Traian Băsescu şi Mircea Geoană este de 70.040 de voturi.
BEC TRAGE DE TIMP
Curtea Constituţională a solicitat Biroului Electoral Central ca reexaminarea buletinelor de vot nule şi renumărarea acestora să se facă până luni, la ora 15:00, BEC cerând însă Curţii să precizeze dacă operaţiunea trebuie realizată la Bucureşti sau la birourile electorale judeţene. BEC a adresat Curţii Constituţionale o solicitare, în care cere să precizeze dacă reexaminarea şi renumărarea voturilor nule trebuie să fie făcute de acest birou sau de birourile electorale judeţene, membrii BEC invocând termenul scurt până la care Curtea a solicitat un răspuns din partea BEC, respectiv luni, 14 decembrie, ora 15:00. "Vă solicităm această precizare întrucât o parte din membrii BEC consideră că din dispozitivul hotărârii dumneavoastră rezultă cu claritate că această operaţiune trebuie realizată efectiv de membrii BEC, la sediul său din Bucureşti", se mai arată în documentul citat.
BEC menţionează că a primit ieri hotărârea Curţii Constituţionale, prin care aceasta a solicitat reexaminarea buletinelor de vot nule şi renumărarea acestora, pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată.
În documentul citat se mai menţionează că, potrivit Legii 370/2004, buletinele de vot nule se află, în prezent, depozitate în arhiva tribunalelor judeţene. Membrii tuturor birourilor electorale din ţară au fost convocaţi ieri de Biroul Electoral Central la sedii, începând cu ora 15:30, în vederea aplicării deciziei Curţii Constituţionale de renumărare a voturilor nule de la scrutinul prezidenţial.
Preşedintele BEC, Hermina Iancu, a trimis o circulară către birourile electorale judeţene, birourile electorale de sector ale municipiului Bucureşti şi către Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate. În document li se comunică preşedinţilor acestora că, în vederea aplicării hotărârii Curţii, "de reexaminare şi renumărare" a buletinelor de vot nule, BEC a decis ca aceştia să ia măsurile necesare în vederea asigurării prezenţei la sediile birourilor electorale a tuturor membrilor acestora vineri, 11.12, începând cu ora 15:30.
VOTURILE NULE, ÎN DRUM SPRE BUCUREŞTI
Precizările primite de la CCR ulterior au pus în sarcina BEC renumărarea voturilor nule. "Verificarea şi renumărarea buletinelor de vot declarate nule se vor face la sediul BEC, în Bucureşti, începând de vineri seară (aseară - n.r.)", a anunţat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.
Prin urmare, a precizat Muhuleţ, BEC a cerut BEJ-urilor, BEM-urilor din Bucureşti şi Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate să ia "de îndată" măsurile necesare în vederea preluării buletinelor de vot nule de la tribunale, respectiv de la misiunile diplomatice sau MAE şi să le înainteze BEC. În circulara emisă de BEC aseară se menţiona că transportul acestor buletine trebuie să fie făcut de cel puţin un membru al Biroului Electoral, însoţit de pază înarmată, la sediul Biroului Electoral Central.
PSD: "UN PAS BUN"
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a apreciat că decizia Curţii de renumărare a voturilor nule reprezintă "un pas bun" pentru lămurirea şi clarificarea acuzaţiilor de fraudare a alegerilor. El a precizat că cel mai important lucru în acest moment este aducerea la BEC şi verificarea de acesta a declaraţiilor pe propria răspundere a votanţilor din secţiile speciale din străinătate. Duvăz a mai spus că, în opinia sa, scorul final al celor doi candidaţi va fi afectat "în bună măsură" de renumărarea voturilor nule, el apreciind că numai renumărarea voturilor din străinătate va anula diferenţa existentă la acest moment între Traian Băsescu şi Mircea Geoană.
PD-L ŞI BĂSESCU JOACĂ PE CARTEA DEMOCRAŢIEI
Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat ieri că PD-L respectă decizia CC privind renumărarea voturilor nule din turul doi al prezidenţialelor, că partidul va participa la renumărare şi că este convins că procesul va confirma corectitudinea scrutinului. El a spus că PD-L este convins că decizia CC este luată din dorinţa de a se elimina orice suspiciuni asupra votului. Videanu a mai spus că respectă decizia CC privind renumărarea voturilor nule din turul doi al prezidenţialelor, că partidul va participa la renumărare şi că este convins că procesul va confirma corectitudinea scrutinului.
El a adăugat că nu are nici un fel de emoţii, considerând că procesul electoral s-a desfăşurat în condiţii normale, deşi nu poate spune că a fost unul "ideal". "Renumărarea voturilor nu va face altceva, în opinia mea, decât să reconfirme rezultatele din momentul de faţă", a mai spus Videanu. Despre situaţia de la Vaslui, unde renumărarea voturilor a adus încă 40 de voturi pentru Mircea Geoană, Videanu a spus că "foarte multe dintre aceste voturi aveau doar un cerc, şi nu ştampila «votat» pe ele, de aceea este foarte rezervat în privinţa găsirii unor soluţii care să schimbe rezultatul alegerilor".
Şi Traian Băsescu, aflat la Bruxelles, la Consiliul European, a declarat că decizia Curţii este "una normală"
ÎNCĂ O CERERE A PSD A AJUNS LA CCR
Cererea PSD privind asigurarea dovezilor în vederea anulării rezultatelor alegerilor prezidenţiale va fi trimisă la Curtea Constituţională în urma deciziei de ieri a Curţii de Apel Bucureşti, care a decis că nu este competentă să soluţioneze solicitarea. Instanţa a admis excepţia necompetenţei generale şi a decis trimiterea către Curtea Constituţională. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă. De altfel, PSD a depus o cerere de asigurare a dovezilor privind alegerile prezidenţiale din 6 decembrie şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, solicitarea urmând să fie dezbătută ieri. Curtea de Apel Bucureşti, din oficiu, "având în vedere temeiul juridic - obiectul acţiunii şi având în vedere calificarea corectă a acţiunii prin rolul activ ce revine judecătorului", a ridicat vineri excepţia necompetenţei generale a CAB. Procurorul de şedinţă a cerut instanţei admiterea acestei excepţii, arătând că cererea de asigurare dovezi se judecă la instanţa care analizează fondul problemei, în acest caz Curtea Constituţională, unde a fost depusă cererea de anulare a alegerilor.
Prefectura Dolj, supersecurizată de STS
După audierea directorului STS, Marcel Opriş, la Senat, ieri a ieşit la iveală că de fapt nu toţi prefecţii au primit telefoane mobile securizate de STS, ci numai trei prefecturi: Bucureşti, Ilfov şi Dolj. Prefectura Dolj e cea care a primit cele mai multe telefoane mobile, zece, în timp ce la Bucureşti au fost distribuite şase, iar la Ilfov numai două.
După ce la audierile din comisia senatorială de apărare directorul STS, Marcel Opriş, le-a spus senatorilor că serviciul a trimis în teritoriu pentru alegeri aproape 22.000 de telefoane securizate, dar nu a putut preciza exact cine a primit aceste telefoane, ieri STS a revenit cu precizări. Într-un comunicat de presă, STS precizează că numărul de terminale a fost şi mai mare decât ce spusese iniţial Opriş la audieri, fiind distribuite în fapt 22.726 de terminale. Dintre acestea, numai 22.046 au fost terminale de telefonie mobilă, care au ajuns la preşedinţii secţiilor de votare cu acoperire de telefonie mobilă, dar şi la preşedinţii şi locţiitorii BEJ-urilor, BEM-urilor în Bucureşti şi Biroului pentru secţiile de vot din străinătate.
În afară de aceştia însă, telefoane mobile au mai primit şi reprezentanţii unor prefecturi. În audierile din comisia de apărare, directorul STS le-a vorbit senatorilor despre faptul că şi prefecţii au primit astfel de terminale. Din precizările de ieri ale STS însă reiese că numai trei prefecturi au fost dotate cu astfel de terminale: Bucureşti, Ilfov şi Dolj. Curios este faptul că dintre toate cele trei prefecturi, la Dolj au fost distribuite cele mai multe mobile, zece, în timp ce la Bucureşti au ajuns numai şase, iar la Ilfov doar două. Jurnalul Naţional a solicitat ieri STS să precizeze pe baza căror criterii s-a decis căror prefecturi urma să se distribuie telefoanele mobile securizate şi cum s-a ajuns ca la Prefectura Dolj să fie trimise un număr atât de mare de aparate. Până la ora închiderii ediţiei nu am primit nici un răspuns de la Serviciul Special de Telecomunicaţii.
Scandalul buletinelor ascunse În Dolj este şi colegiul în care Mircea Geoană a candidat la alegerile uninominale. La prezidenţiale, în judeţul Dolj candidatul Traian Băsescu a obţinut 160.004 voturi, candidatul Mircea Geoană a avut 207.809 voturi, iar numărul voturilor nule a fost de 4.491. După primul tur al prezidenţialelor, Prefectura Dolj, condusă de Eugen Georgescu, fost candidat uninominal din partea PD-L, a fost implicată într-un scandal legat de descoperirea a 900 de buletine de vot neanulate într-o încăpere a Prefecturii. (Aniela Nine)
Persoane cu handicap mental, duse la vot
În cel puţin cinci judeţe, pe lista persoanelor care au votat se află şi persoane cu handicap mental, care aveau interzis prin hotărâri judecătoreşti sau de consiliu local dreptul la vot, au relatat pentru Jurnalul Naţional surse oficiale. Potrivit surselor citate, în ziua alegerilor, la secţiile 231 şi 232 din judeţul Giurgiu au fost duse la vot cinci persoane cu handicap mental. În judeţul Sibiu, în localitatea Dumbrava, numărul persoanelor cu handicap mental care au fost duse să voteze, deşi nu aveau dreptul este de 80. Alte cazuri similare s-au înregistrat în judeţele Suceava, Călăraşi şi Satu-Mare. (G. Antoniu)