Curtea Constituţională a României va discuta astăzi sesizarea PDL referitoare la legea privind restituirea proprietăţilor, act normativ pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament.
Prim-vicepreşedintele democrat-liberal Liviu Negoiţă a anunţat pe 22 aprilie că PDL va ataca la CCR această lege, invocând motive de neconstituţionalitate atât procedurale, cât şi de fond.
"Sunt două tipuri de motive: motive de fond şi motive de procedură. Dacă ar fi să ne referim la motive de procedură, prin această asumare, noi spunem că se încalcă Decizia 1431/3.11.2010 a CCR şi anume: angajarea răspunderii de către Guvern în faţa Parlamentului în temeiul art. 114 din Constituţie este neconstituţională, întrucât proiectul se află în proces de legiferare la Senat. Aşa cum ştiţi, PDL a depus în 2010 un proiect de lege pe această temă, el se află în proces de dezbatere, în proceduri parlamentare. A fost ignorat acest fapt şi Guvernul a venit peste această procedură şi şi-a asumat răspunderea. În acest sens există decizia CCR pe care v-am invocat-o, care precizează că atât timp cât există un proiect de lege în dezbatere nu poţi să vii şi să-ţi asumi răspunderea", a declarat Liviu Negoiţă, potrivit Agerpres.
El a spus că un al doilea motiv pe parte de procedură invocat în contestaţia PDL ţine cont de Decizia 1557/18.11.2009 a CCR. "Potrivit acestei decizii, transformarea Guvernului, prin asumare de răspundere, în autoritate legiuitoare, concurentă Parlamentului, încalcă flagrant dispoziţiile art. 1, alineat 4 şi art. 61 alineat 1 din Constituţie", arăta Negoiţă.
În ceea ce priveşte motivele de fond, prim-vicepreşedintele PDL susţinea că legea încalcă art. 15, alineat 2 din Constituţie. "Deciziile irevocabile ale consiliilor locale date în temeiul Legii 10/2001 pot fi atacate doar la instanţele de contencios - administrativ. Comisia naţională constituită în temeiul prezentei legi pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea poate invalida în mod ilegal deciziile irevocabile ale comisiilor locale", a argumentat Negoiţă.
Premierul Victor Ponta a afirmat joi că nici reprezentanţii opoziţiei nu ştiu ce au contestat la Curtea Constituţională a României din legea privind restituirea proprietăţilor, fiind de părere că PDL nu-şi doreşte, în realitate, restituirea imediată a şcolilor şi spitalelor din imobile naţionalizate, aşa cum ar fi susţinut.
"Dacă îi întrebaţi pe PDL-işti ce au contestat, nici ei nu ştiu. Ei au contestat că să dăm şcolile şi spitalele imediat. Să-i dăm afară pe elevi, pe bolnavi. Cred că nici ei nu vor asta, ca să fiu foarte sincer. Probabil că au făcut şi ei ca să raporteze că au contestat la Curte", a arătat Victor Ponta.
Şeful Executivului a reiterat că România a înregistrat o reducere a cauzelor în faţa CEDO, dar spune că există ''o uriaşă problemă, cea referitoare la retrocedări". "3.500 de cauze care aşteaptă. Legea pe care am adoptat-o soluţionează cele 3.500 de cauze, dacă sigur, pe 10 mai, CCR, în urma sesizării reprezentanţilor politici ai samsarilor imobiliari... Dacă soluţionează, atunci am rezolvat problema", a adăugat Ponta.
Iniţial, Curtea Constituţională a României a anunţat că judecă sesizarea PDL pe 22 mai, după care a preschimbat în 10 mai data de soluţionare.
CEDO a recomandat ca destinaţia imobilelor ce trebuie retrocedate şi care găzduiesc şcoli sau spitale să fie menţinută doar şapte - zece ani, în contextul în care proiectul iniţial al legii retrocedărilor elaborat de Guvernul Ponta prevedea ca termenul să fie de 20 de ani.
Citește pe Antena3.ro