Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a anunţat ieri că, împreună cu preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu îi va trimite o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, pentru ca acesta “ să exercite un control mai strâns asupra angajaţilor săi”
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a anunţat ieri că, împreună cu preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu îi va trimite o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, pentru ca acesta “ să exercite un control mai strâns asupra angajaţilor săi”, conducerile celor două Camere fiind nemulţumite că au primit “o sesizare inadmisibilă” de la Curte semnată “Biroul de presă”, în care “ni se atrăgea atenţia că nu ne-am făcut treaba”. “ Parlamentul şi-a făcut treaba în acel caz. Curtea a decis că un anumit articol este neconstituţional, el fiind eliminat din lege. Nu avem de ce să introducem alt articol. Modul în care instituţiile statului colaborează trebuie să fie decent şi rezonabil, de aceea Curtea trebuie să-şi cenzureze mai bine atitudinile publice”, a mai spus Olteanu, precizând că nu este normal ca o altă instituţie a statului să tragă la răspundere Parlamentul.
LEGEA MINISTERIALĂ. Totodată, Olteanu, a anunţat că-i va trimite o scrisoare şi preşedintelui Traian Băsescu pentru a-i cere să retrimită Parlamentului spre reexaminare legea răspunderii ministeriale, adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor. Potrivit lui Olteanu, legea trebuie pusă în acord cu ultima decizie a Curţii Constituţionale. Propunerea adoptată de deputaţi prevedea că, dacă membrul Guvernului pentru care preşedintele a cerut urmărirea penală este şi deputat sau senator, ministrul Justiţiei va solicita Camerei competente să declanşeze procedura de adoptare a cereri de urmărire penală. Decizia Curţii nu spune nimic însă despre şeful statului, fiind prevăzut doar că începerea urmăririi penale a unui ministru parlamentar trebuie aprobată doar de Camera din care face parte ministrul.”Sperăm că, până vom reuşi să modificăm legea, să nu mai apară o nouă decizie a Curţii, pentru că văd că deciziile sunt mai dese decât modificările legislative”, a mai spus Olteanu.