x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Iosif poate sa injure in voie! - Mai-marii deputatilor dau neputinciosi din umeri

Dan Iosif poate sa injure in voie! - Mai-marii deputatilor dau neputinciosi din umeri

de Carmen Vintila    |    09 Iun 2006   •   00:00
Dan Iosif poate sa injure in voie! - Mai-marii deputatilor dau neputinciosi din umeri

Deputatul PSD Dan Iosif va intra in atentia Comisiei Juridice pentru ca a folosit un limbaj demn de coltul strazii cu ziaristii care au indraznit sa-l intrebe de ce a votat la mai multe maini un proiect de lege. Demersul pare inutil, din moment ce nu exista sanctiuni pentru un astfel de comportament.

Cunoscut pentru limbajul sau colorat si autor al celebrelor cuvinte "Las-o in sange!", deputatul PSD, Dan Iosif, recidiveaza. De data aceasta nu in relatia cu colegii de Parlament, ci cu ziaristii care l-au surprins votand la mai multe maini. "Da, ba, am votat! Si ce daca am votat?! Asa vrea muschii mei! Am votat ca sa-mi bat joc de voi!", le-a raspuns Dan Iosif ziaristilor. Mai mult decat atat, acesta i-a facut "fraieri" si le-a sugerat sa "nu mai frece berbunca" si sa nu "o mai flendureasca" prin Parlament. Cazul a ajuns la presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, care a anuntat ieri ca le va trimite deputatilor juristi inregistrarea video cu "interventia" parlamentarului. "Orice fel de inregistrari privitoare la o conduita nepotrivita a unora dintre colegi vor fi inaintate Comisiei juridice, cu solicitarea de a lua masurile regulamentare. Exista sanctiuni", a spus Bogdan Olteanu.

CU DUS SI INTORS. Presedintele Comisiei juridice, deputatul PC Sergiu Andon, a sustinut insa ca un astfel de comportament nu e sanctionat nici de Regulamentul Camerei si nici de Statutul parlamentarului. "Acest tip de comportament tine de modul fiecarui parlamentar de a se comporta in societate. Comisia, daca va fi sesizata, va analiza situatia. S-ar putea sa cerem si parerea grupului parlamentar", a spus Andon.

Viceliderul deputatilor PSD, Ioan Munteanu, a spus ca la sedinta de luni a grupului se va pune in discutie aceasta situatie. "Eu, personal, ma discociez de atitudinea pe care a avut-o Dan Iosif si cred ca si ceilalti colegi vor face la fel", a spus Munteanu. Potrivit acestuia, astfel de atitudini "ne arata unde este pozitionat Parlamentul in sondaje". "Nu trebuie sa cautam greselile decat in curtea noastra si sa nu mai aratam cu degetul la presa sau la altcineva", a mai spus deputatul PSD, care sustine ca a ramas "blocat" cand a vazut inregistrarea. "Nici daca ar fi fost sicanat nu trebuia sa reactioneze asa", a aratat Munteanu. In opinia sa, "e pacat ca nu sunt prevazute sanctiuni pentru asemenea cazuri". "O sa le cerem colegilor din Comisiile de Regulament si de Statut sa prevada si astfel de situatii", a promis viceliderul deputatilor PSD.

PREVEDERI. Regulamentul Camerei, prevedeca sanctiuni, avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvantului, eliminarea din sala de sedinte, interzicerea participarii la lucrarile Camerei pe o perioada maxima de 15 zile si excluderea temporara.

Ele sunt insa aplicabile pentru abateri care duc la tulburarea ordinii in plen sau in comisii, fara a preciza daca se refera si la un limbaj injurios.

IN BATJOCURA
"Da, ba, am votat! Si ce daca am votat?! Asa vrea muschii mei! Am votat ca sa-mi bat joc de voi!"
Dan Iosif
deputat PSD

PROIECTE
Exista un proiect de cod de conduita al deputatilor care a fost elaborat la sugestia si cu ajutorul consilierilor UE, in cadrul programului PHARE 2003, dar acesta trebuie dezbatut si aprobat de Comisia de regulament a Camerei. Codul va fi o anexa a Regulamentului Camerei Deputatilor si va avea rolul de ghid al alesilor, in privinta felului in care trebuie sa se poarte pe durata mandatului, incluzand si reguli de bune maniere. Potrivit acestui cod, deputatii sunt obligati sa respecte disciplina in Parlament si nu au voie sa foloseasca expresii "de natura injurioasa, ofensatoare sau jignitoare". In cazul in care aceste reguli nu vor fi respectate, numele deputatilor nepoliticosi vor fi afisate la sfarsitul anului pe site-ul Camerei, pentru a fi cunoscuti de opinia publica.

×
Subiecte în articol: politic camerei deputaţilor iosif votat dan