x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şova: În cazul Năstase este o condamnare politică. Poate să se supere CSM!

Şova: În cazul Năstase este o condamnare politică. Poate să se supere CSM!

15 Ian 2014   •   08:35
Şova: În cazul Năstase este o condamnare politică. Poate să se supere CSM!
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, a declarat, aseară, în cadrul unei emisiuni TV, că este de acord cu afirmația premierului Victor Ponta, potrivit căruia fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost condamnat politic.

"Din puct de vedere juridic, o hotărâre judecătorească – că place, că nu place CSM-ului, o spun sub umbra celor 18 ani de avocatură - nu se poate afla decât în trei situații: este pronunțată în conformitate cu probatoriul instrumentat în cauză, și atunci este o hotărâre legală și temeinică, ori este pronunțată în contradicție cu probele de la dosar și atunci este o hotărâre nelegală și netemeinică, sau în caz penal, o eroare judiciară, dar se bazează pe convingerea judecătorului că e în conformitate cu probele, sau este pronunțată fără probe sau contra probelor de la dosar și atunci trebuie să-mi spuneți dumneavoastră ce este, dacă nu e nici legală, temeinică, nici eroare judiciară. Nu poate fi decât o decizie abuzivă”, a spus Dan Șova, la Digi 24.

"Și, având în vedere că este vorba despre un om politic, da, este o condamnare politică. Îmi pare rău că deranjează pe cineva, dar dacă cineva ar citi mai mult decât Levantul, va vedea că în condițiile de respectare a statului de drept – și voi pune la dispoziție citatul, ca să nu se nelămurească cineva – scrie așa: că printre motivele care pot pune la îndoială statul de drept este situația în care o instanță judecătorească pronunță hotărâri de condamnare împotriva adversarilor politici. Este carte apărută în 2012”, a continuat ministrul.

Dan Șova a afirmat că hotărârea definitivă a instanței a fost respectată și aplicată în cazul Năstase și că hotărârile definive pot fi comentate.

"Curtea de la Strasbourg îmi dă voie să comentez hotărâri care au intrat în puterea de lucru judecat. Eu, ca politician, nu am voie să fac presiuni asupra justiției, dar această hotărâre este definitivă și intrată în puterea de lucru judecat”, a spus Şova, care a precizat că, în opinia sa, nu au fost respectate condițiile unui proces echitabil în cazul lui Adrian Năstase.

"Prostia asta cu a nu comenta – se răscoală toată pregătirea mea juridică – apelul, recursul, căile extraordinare de atac se bazează pe critica hotărârii. Procedura este publică. Critica hotărârii judecătorești se face în mod public, nu se face pe sub scaune sau în camere antifonice. Când se merge în sala de judecată, zecile de oameni care se află în sala de judecată aud permanent că hotătârea pronunțată este nelegală și netemeinică. Aud de la un avocat, aud de la o parte, aud de la cei implicați în proces. De ce ar fi omul politic mai puțin îndrituit să critice o hotărâre definitivă? Cum să-mi interzică cineva să-mi spun opinia, mai ales că sunt de meserie? Da, cred că este o hotărâre incorectă și poate să se supere toată lumea”, a conchis ministrul.


×