x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: “Țara arde și baba politică se piaptănă”

Dan Voiculescu: “Țara arde și baba politică se piaptănă”

de Ion Alexandru    |    07 Oct 2020   •   09:02
Dan Voiculescu: “Țara arde și baba politică se piaptănă”

Profesorul Dan Voiculescu face o analiză critică, pe blogul personal, arătând că, în perioada în care numărul cazurilor de creștere galopantă a infectărilor cu noul coronavirus, politicienii, de toate culorile, indiferent dacă se află la putere sau în opoziție, sunt interesați doar de alegeri. De această dată, de alegerile parlamentare. În acest sens, spune Voiculescu, toată clasa politică dă dovadă de faptul că este ruptă de realitatea populației, confruntată cu mari probleme în această perioadă.

„Creșterea galopantă cazurilor de Covid-19 la nivelul întregii țări generează îngrijorări firești. Medicii avertizează asupra limitelor sistemului național de sănătate! Elevii și părinții se confruntă cu incapacitatea învățământului românesc de a face un salt rapid către educația online! Persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile – bătrâni, bolnavi cronici – fac eforturi  extraordinare pentru a se proteja de virus! Mediul de afaceri responsabil se adaptează din mers la noile realități și se pregătește pentru o nouă contracție economică majoră”, atrage atenția profesorul Dan Voiculescu.

Acesta arată că, în schimb, clasa politică, în vasta ei majoritate, are o singură mare dilemă: când vor avea loc viitoarele alegeri  parlamentare. „Politicieni de stânga, de dreapta sau cu doctrine incerte, din Opoziție ori de la Putere, se luptă frenetic încercând să găsească cel mai bun culoar care să le asigure un loc în noul Parlament”, scrie profesorul. Dan Voiculescu subliniază că „nici nu s-au încheiat bine cele mai contestate alegeri locale din ultimii 30 de ani, că febra electorală a cuprins iar dezbaterea publică. Din păcate, continuând în acest ritm, clasa politică se va rupe cu totul de realitățile țării pe care ar trebui să o conducă”.

Profesorul atrăgea atenția, încă din vară, asupra acestui pericol Potrivit profesorului, evident, alegerile pentru Legislativ sunt esențiale în orice sistem democratic. „Și, pentru binele acestei națiuni, desprins de orice calcule și simpatii personale, cred că e necesar ca noul Parlament să fie ales cât mai curând pentru a scăpa de instabilitate și strategii electorale! Aminteam în august de „blestemul anului electoral” în România, în care, de obicei, se distruge în câteva luni ce s-a construit în câțiva ani. Din păcate, nici 2020 nu face excepție”.

Dan Voiculescu scria, atunci, că populismul cauzat de obsesia victoriei în confruntarea politică și dezinteresul pentru dezvoltarea durabilă generează dezechilibre majore, ale căror efecte se resimt în întreg ciclul electoral ulterior. „Astfel, ajungem la realitatea paradoxală în care se pierd atât de multe resurse pentru a securiza câștigul electoral, încât, la final, pierdem toți, indiferent de rezultatul concret al alegerilor”, preciza în urmă cu două luni Dan Voiculescu. Acum, acesta arată că „anul 2020, pe lângă cele două rânduri de vot – local și parlamentar – a adus, pe de o parte, blocajul economic total determinat de Pandemia de Covid19, și, pe de altă parte, oportunitatea unor finanțări masive din fonduri europene”. 

Va urma un tsunami economic

„Indiferent când vor fi organizate alegerile parlamentare, consider că, în actualul context, întreaga clasă politică ar trebui să-și aloce cel puțin 90% din timp și resurse pentru a rezolva criza sanitară și economică, păstrându-și cel mult 10% pentru disputele  electorale. În plină Pandemie, un politician responsabil face campanie electorală cel mult o zi din zece, nu invers! România are nevoie de lideri onești, de instituții credibile și eficiente, de transparență decizională și de eliminarea tuturor formelor de abuz! Criza sanitară care afectează întreaga Planetă va avea, din păcate, consecințe dramatice inclusiv la nivel economic-financiar! Le vom resimți puternic în următoarele 12 luni. Este esențial să folosim competent și responsabil resursele acestei națiuni pentru a depăși un nou tsunami economic”, conchide profesorul Voiculescu.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu