x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: Traian Băsescu este inapt pentru mediere, pentru identificarea de soluţii

Dan Voiculescu: Traian Băsescu este inapt pentru mediere, pentru identificarea de soluţii

21 Iul 2011   •   10:33

Senatorul Dan Voiculescu a publicat un text pe blogul personal in care arata ca reactia lui Traian Basescu la raportul Comisiei Europene privind justitia din Romania, demonstreaza* *"perspectiva profund conflictuala si evident anticonstitutionala a presedintelui.

"Dupa 7 ani de mandat, Traian Basescu tot nu a inteles ca este presedintele tuturor romanilor, ca are obligatia constitutionala de a media intre principalele puteri si de a asigura buna functionare a autoritatilor publice - art.80 alin.2 din Constitutie. Comentariile lui Traian Basescu referitoare la continutul raportului Comisiei Europene privind justitia din Romania, demonstreaza perspectiva profund conflictuala si evident anticonstitutionala a presedintelui.

De fiecare data cand ataca violent institutii fundamentale ale statului (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii), cand jigneste grav presa si cand imparte cetatenii romani in buni si rai, vinovati si nevinovati, in functie de interesele sale conjuncturale, Traian Basescu incalca grav Constitutia Romaniei. Conform legii fundamentale, rolul institutional al Presedintelui Romaniei este acela de MEDIATOR. De 7 ani, domnul Traian Basescu abdica, in fiecare zi, de la acest rol. Poate ca un asemenea rol nu i se potriveste, poate ca "inzestrarile' domniei sale nu sunt compatibile cu prerogativele functiei de presedinte, dar nimeni nu are dreptul sa incalce legea, doar pentru ca limitele sale nu i se potrivesc. Si, totusi, Traian Basescu o face. Este o evidenta care excede orice abordare subiectiva si se plaseaza deasupra oricarui conflict politic: Traian Basescu a ales sa fie un presedinte neconstitutional.

Dupa Raportul Comisiei Europene, un presedinte autentic ar fi organizat imediat consultari cu CSM si ICCJ si nu ar fi renuntat pana nu obtinea un punct de vedere comun, un plan de actiuni concret pentru a remedia eventualele probleme. Aceasta era obligatia unui presedinte constitutional, sa medieze.

In schimb, Traian Basescu a convocat o conferinta de presa pentru a se rafui violent cu cele mai importante institutii ale justitiei din Romania! Traian Basescu este inapt pentru mediere, pentru identificarea de solutii. Are insa o inclinatie nociva catre disolutii', scrie Dan Voiculescu.

×