x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dăncilă a trimis Corpul de Control la MAI, dar cere încredere în această instituție

Dăncilă a trimis Corpul de Control la MAI, dar cere încredere în această instituție

de Ion Alexandru    |    01 Aug 2019   •   09:14
Dăncilă a trimis Corpul de Control la MAI, dar cere încredere în această instituție

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de Control din subordinea sa la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a verifica modul în care au acționat structurile MAI în cazul tragediei de la Caracal, dar pentru a lămuri și în ce manieră structurile ministerului au relaționat cu celelalte autorități cu atribuții pe linia situațiilor de urgență Premierul a precizat, ieri, în cadrul ședinței de Guvern, că au fost luate unele decizii pentru a se afla adevărul, dar și pentru a se preîntâmpina pe viitor situații similare.

 

Viorica Dăncilă le cere românilor să creadă în Ministerul de Interne, “deoarece în cadrul instituției există și mulți profesioniști, care își fac datoria”. Solicitarea a fost făcută ieri, în cadrul ședinței de Guvern, în condițiile în care este de notorietate modul în care atât operatorul 112, cât și dispecerul Poliției Olt au acționat în timpul conversațiilor telefonice purtate cu victima Alexandra. Dăncilă a spus că, pe de altă parte, toți cei pentru care nu primează interesul cetățeanului trebuie să plece.

Șeful Executivului anunță sancțiuni drastice pentru cei care nu și-au făcut datoria în cazul “Caracal”. “Grupul de lucru constituit pentru îmbunătățirea legislației și procedurilor de răspuns la situații de urgență lucrează deja și, în cel mai scurt timp, va veni cu propuneri de modificare a legislației. Așa cum am subliniat și în celelalte intervenții, toți cei care nu și-au făcut datoria vor fi aspru sancționați, iar acest Guvern va lua toate măsurile pentru înăsprirea pedepselor în cazuri de agresiune, viol, lipsire de libertate și crimă”, a mai arătat Viorica Dăncilă.

La rândul său, ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor, a anunțat că efectivele Poliției “sunt deficitare” și că, dacă este nevoie, “vor fi înființate structuri noi”. “Poliția rurală trebuie întărită. Am cerut date despre încadrarea în Poliție. Urmează să am o întâlnire cu sindicatele, pentru că vrem ca deciziile pe care le luăm să fie foarte bine fundamentate”, a precizat Fifor.

 

Primele “decapitări”, semnate de premier

Guvernul și Palamentul au primit dispoziție din partea președintelui Klaus Iohannis ca, până la sfârșitul lunii august, să vină cu propuneri concrete pentru eficientizarea legislației din domeniul siguranței cetăţeanului. Este foarte posibil ca, înaintea începerii noii sesiuni parlamentare, din luna septembrie, Parlamentul să se reunească într-o sesiune extraordinară.

Până atunci, amenințările Vioricăi Dăncilă par a avea efect. La solicitarea fostului minstru de Interne, Nicolae Moga, demisionat după șase zile de la preluarea mandatului de la Carmen Dan, Guvernul a decis, ieri, demiterea prefectului și subprefectului de Olt. Totodată, prin decizie a prim-ministrului, noul prefect de Olt este Angela Nicolae. Totodată, premierul a demis și prefectul Bucureștiului, numindu-l în această funcție pe Marius Cristian Ghincea.

 

Prima ședință de Guvern, după tragedia de la Caracal. Premierul anunță sancțiuni drastice și modificări legislative

 

 

Judecătorii din CSM acuză politizarea cazului “Caracal”

Secția pentru procurori de la CSM își exprimă dezacordul profund cu privire la “mistificarea prin inducerea, în mod repetat, în discursul politic” a temei “modificării legilor justiției” în lanțul cauzal al efectelor tragicului eveniment petrecut la Caracal. “În contextul în care codurile penale sunt nemodificate și conțin toate dispozițiile necesare luării măsurilor pentru a proteja viața și integritatea persoanei, această temă este vehiculată cu un dublu scop: unul evident politic, iar altul pentru dezvinovățirea celor responsabili”, se arată într-un comunicat al judecătorilor din CSM.

 

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă