x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce au renunţat aleșii la concediile de lux

De ce au renunţat aleșii la concediile de lux

de Sînziana Duţă    |    16 Aug 2017   •   11:30
De ce au renunţat aleșii la concediile de lux

Politicienii români sunt în vacanță, însă, spre deosebire de anii trecuți, mulți dintre ei au ales să fie mult mai discreți și nu au mai invadat rețelele de socializare cu poze din locațiile de vis în care s-au relaxat înainte de începutul unei noi sesiuni parlamentare. Vara aceasta, mulți dintre aleșii poporului au dat vacanțele exotice pe destinații autohtone, iar cei care totuși au hotărât să plece peste granițe s-au îndreptat către țări precum Grecia sau Italia.

Dacă în ultimii ani ne-a obișnuit să își petreacă vacanţa pe plajele din Miami sau Madeira, anul acesta președintele Klaus Iohannis s-a rezumat doar la câteva escapade pe crestele montane de la noi din țară. Cu toate că se ştie foarte bine că șeful statului este un împătimit al drumețiilor, întâlnirile cu turiștii de pe traseele din Carpați au fost folosite din plin ca acțiuni de imagine, nefiind puține situațiile în care în spațiul public au apărut poze cu Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, singuri sau cu turiştii aflaţi pe aceleaşi trasee.

Abia instalat în funcție, prim-ministrul Mihai Tudose și-a delegat atribuțiile vicepremierului Marcel Ciolacu pentru perioada minivacanței de Sfânta Maria, acesta alegând să petreacă câteva zile liniștite în Grecia. În urmă cu două săptămâni, șeful Executivului spunea că el și miniștrii săi nu își vor lua concediu. „După cum ne vedeți, suntem aici. Nu că nu vrem, dar avem foarte multă treabă. Şi au înţeles colegii mei. Suntem oameni, nu suntem mașini, dar niciunul dintre colegii mei nu a plecat în concediu sau nu intenționează să plece în concediu mai mult de câteva zile”, spunea Tudose pe 31 iulie. Cu toate acestea, secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, şi-a luat concediu de odihnă în perioada 11-25 august, atribuțiile sale fiind preluate de secretarul general adjunct al Guvernului, Andreea Lambru.

 

Chiar dacă nu a mai fost în Brazilia, ca în anii precedenți, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, se află deja la al doilea concediu din această vară. Liderul PSD nu a dorit să divulge care au fost destinațiile alese, însă, potrivit unor surse politice, liderul PSD a fost în Grecia, iar în prezent se află în concediu în Maldive. La finalul lunii iulie, întrebat unde a fost în concediu, Liviu Dragnea a menționat că a fost „în trei țări cu mii de români, la pescuit”. Presa a menţionat că a fost vorba, printre altele, şi de Serbia.

 

Destinația preferată: Italia

 

Fostul președinte al Partidului Național Liberal, Alina  Gorghiu, a postat pe contul personal de Facebook o serie de imagini din vacanța petrecută în Italia, la Pisa, Florența și Cinque Terre, pe care le descrie ca „locuri de vis pe care nu trebuie să le rataţi!”. Înainte de concediul de vis italian, Alina Gorghiu a petrecut câteva zile alături de familia sa și pe litoralul românesc, însă experiența i-a lăsat un gust amar, după ce a rămas blocată pe Autostrada Soarelui din cauza fluxului prea mare de mașini. „Cine zicea că nu avem nevoie de autostrăzi?! Mari caractere. Cred că mai bine plecam mâine dimineaţă de la mare”, a scris, pe Facebook, Alina Gorghiu, uitând parcă de vremurile când partidul din care face parte a fost la guvernare şi putea face autostrăzi.

Tot în Italia, pe insula Ischia, se află și colega de partid a Alinei Gorghiu, Adriana Săftoiu. „O vacanță cu câteva vânătăi de la stânci nevăzute, dar cu mult farmec! Inclusiv gastronomic!”, a fost comentariul Adrianei Săftoiu.

De asemenea, nici secretarul Camerei Deputaților, social-democrata Ioana Bran, nu și-a ales o destinație departe de casă, aceasta aflându-se la plajă în Croația, alături de mai mulți prieteni.

 

Bani pentru cazare, chiar și în vacanță

Senatorii și deputații sunt în vacanță parlamentară, însă acest lucru nu îi împiedică pe parlamentarii care nu sunt bucureșteni sau ilfoveni să primească în continuare banii pentru cazare, chiar dacă probabil toți au mers acasă. Suma pe care fiecare parlamentar o primește pe lună pentru cazare a ajuns la fabuloasa sumă de 6.500 lei, după ce de la 1 iulie aceasta a fost majorată cu aproximativ 2.000 de lei. În plus, aleșii neamului nu sunt obligați să justifice banii pentru chirie, iar suma ce rămâne necheltuită poate intra în buzunarele lor.

 

 

 

×