x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De unde iau liberalii o sută de voturi?

De unde iau liberalii o sută de voturi?

de Marius Gîrlașiu    |    22 Sep 2015   •   10:16
De unde iau liberalii o sută de voturi?
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Liberalii au depus, ieri, moţiunea de cenzură „Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta”, chiar în ziua în care la Curtea Supremă a început procesul premierului. Votul şi dezbaterea moţi¬unii vor avea loc marţea viitoare, pe 29 septembrie.
„Un premier trimis în jude¬cată compromite o naţiune întreagă. În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul începerii urmăririi penale”, scriu liberalii în textul moţiunii. Documentul a fost semnat de 180 de parlamentari şi va fi dezbătut şi votat de plenul reunit al Parlamentului marţea viitoare. Liberalii i-au luat în vizor pe liderii coaliţiei de guver¬nare şi le cer socoteală în textul de două pagini. „Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceţi decât să vindeţi iluzii românilor. Dacă vi-l doriţi pe Ponta şi nu puteţi scăpa de el, folosiţi-l la PSD, nu la Palatul Victoria”, sunt reproşurile aduse liderului PSD, Liviu Dragnea. „Care este interesul naţional care reclamă menţinerea lui Victor Ponta cu preţul decredibilizării acestei ţări?”, este luat la rost şi liderul UNPR, Gabriel Oprea.

Şanse mici să treacă
Chiar dacă 30 de parlamen¬tari PSD ar putea trăda dacă nu vor fi adoptate pensiile speciale, liberalii au şanse mici să dărâme Guvernul Ponta. PNL ar mai avea nevoie de cel puţin o sută de voturi pentru a trece moţiunea, asta în condiţiile în care toţi cei 176 de parlamentari liberali ar fi prezenţi şi ar vota. Ca măsură de siguranţă, liderii PSD şi UNPR le-ar putea impune senatorilor şi deputaţilor să rămână în bănci în momentul votului. Pentru ca Guvernul să pice este nevoie de 276 de voturi, adică de cel puţin jumătate plus unu din parlamen¬tari.

 

×