x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Debut tensionat de sesiune

Debut tensionat de sesiune

de Aniela Nine    |    01 Sep 2010   •   00:00
Debut tensionat de sesiune
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Sesiunea parlamentară de toamnă care începe azi se anunţă a fi una tensionată, puterea fiind ameninţată cu o nouă moţiune de cenzură, după ce remanierea unor miniştri va fi devenit fapt.



Opoziţia lasă totuşi o lună întreagă Guvernului înainte de a declanşa asaltul, PSD vorbind despre luna octombrie ca luna în care moţiunea de cenzură va fi depusă şi votată.

Este de aşteptat, în perspectiva moţiunii de cenzură, ca presiunea asupra parlamentarilor să crească, nefiind excluse plecări dinspre PDL spre independenţi (cum au fost cazurile democrat-liberalilor Călin Potor sau Georgică Severin) sau dinspre independenţi către PSD sau PNL. Potrivit estimărilor PSD, Opoziţia ar mai avea nevoie de 23 de parlamentari ai arcului guvernamental care să voteze moţiunea de cenzură, conducerea social-democraţilor fiind mandatată explicit să negocieze "individual" cu senatorii şi cu deputaţii pro-guvernamentali.

Până la depunerea moţiunii de cenzură, presiunea asupra Executivului se va face prin iniţierea a două moţiuni simple, una care îl vizează pe ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, şi care va fi dezbătută de deputaţi, şi alta la Senat, care va critica problemele sistemului sanitar şi îl va avea drept ţintă pe ministrul de resort, Cseke Attila. În plus, liberalii au anunţat depunerea unei moţiuni simple la Camera Deputaţilor, pe Muncă.

PSD a început cu o zi mai devreme pregătirile pentru sesiune, ieri cele două grupuri parlamentare alegându-şi structurile de conducere, operaţiune care, de regulă, se făcea în prima zi de sesiune. Surpriza nu a fost atât înlocuirea lui Viorel Hrebenciuc de la şefia deputaţilor, locul de lider de grup fiind luat de Mircea Duşa, căci Hrebenciuc anunţase deja de la debutul sesiunii trecute, când cu greu şi-a menţinut funcţia, că se gândea să renunţe. "Rămân însă negociatorul PSD", a anunţat ieri Hrebenciuc după votul din grupul deputaţilor PSD. Schimbarea gărzii s-a făcut însă mai greu la Senat, unde fostul lider de grup, Ion Toma, nu a renunţat la candidatură, deşi în conducerea PSD se stabilise încă de luni că va fi susţinut Ilie Sârbu, socrul preşedintelui Victor Ponta. Prin vot, Sârbu l-a detronat pe Toma şi a devenit noul lider al senatorilor PSD.
De altfel, despre posibilităţile de "avansare" a "socrului" Sârbu chiar la conducerea Senatului se vorbea încă de acum o lună, din timpul conflictului deschis Ponta-Geoană.

De partea cealaltă a baricadei, Guvernul şi-a făcut şi el lista de priorităţi legislative pe care le-ar vrea adoptate în această sesiune, şeful Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul întocmind o listă cu 100 de proiecte de lege în acest sens. Astfel, Guvernul îşi propune să modifice toată legislaţia muncii, să introducă votul prin corespondenţă în cazul românilor din străinătate, să simplifice proceduri de privatizare şi să reglementeze funcţia de verificare a achiziţiilor publice şi utilizarea caselor de marcat fiscale.

Conform listei priorităţilor legislative pentru cea de-a doua sesiune parlamentară, Executivul intenţionează să adopte şi să ceară Parlamentului legiferarea până în luna decembrie a mai multor proiecte de lege privind modificarea Codului Muncii, Legii sindicatelor, Legii patronatelor, Legii contractului colectiv, Legii privind soluţionarea conflictelor de muncă, a Legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Guvernul va solicita, totodată, ca proiectul privind legea-cadru de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice şi proiectul de lege de implementare în anul 2011 a legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice să fie adoptate în legislativ până în noiembrie 2010.

De asemenea, la iniţiativa Ministerelor de Externe şi Interne, Guvernul va propune Legislativului să adopte până în decembrie un proiect de lege privind organizarea şi desfăşurarea votului prin corespondenţă al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Potrivit listei de priorităţi, Guvernul va adopta, de asemenea, un proiect de lege pentru simplificarea procedurilor de privatizare a pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de stat la societăţile comerciale, va modifica legislaţia privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum şi pe cea privind funcţia de verificare a aspectelor procedurale la atribuirea contractelor de achiziţie publică.

×