Comisiile juridică, de apărare şi pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului au dat rapoarte favorabile în cazul decretului preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire timp de 30 de zile a stării de urgenţă.
Și Comisiile de politică economică, afaceri europene, muncă, transporturi şi învăţământ au avizat favorabil decretul.
Parlamentarii au făcut mai multe propuneri şi recomandări pe marginea documentului, care vor fi transmise preşedintelui şi Guvernului.
Proiectul de hotărâre pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedintele României privind prelungirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României, care urmează să fie supus votului plenului Parlamentului în şedinţa de mâine, a fost întocmit de Comisiile juridice reunite.
"Se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020", se arată în decret.
În proiectul de hotărâre au fost introduse mai multe articole care prevăd ca restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege şi doar pentru "prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României".
La fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.
În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri.
Printre propuneri se află și cea care vizează acordarea unui buget de practică de 5.000 de lei lunar cabinetelor de medicină de familie, cabinetelor medicale de specialitate, inclusiv cabinete stomatologice, laboratoare de analize medicale, furnizori de servicii de imagistică medicală în regim de ambulator, farmaciilor comunitare pentru asigurarea materialelor de protecţie necesare angajaţilor şi beneficiarilor serviciilor prestate, decontate din FNUASS și asigurate prin transferuri de la bugetul de stat.
Alte propuneri se referă la decontarea din bugetul Ministerului Sănătății a materialelor sanitare, medicamente, dezinfectanţi, contracte de mentenanţă ale echipamentelor, reactivi şi analizele de laborator din spitalele care au în structura CPU sau UPU. Consultaţiile şi serviciile prestate în regim de telemuncă să fie decontate de casele de asigurări de sănătate.
Parlamentul va avea joi, începând cu ora 12,00, şedinţă de plen comun pentru aprobarea decretului. Şedinţa se va desfășura online.