Propunerea de excludere a primarului Andrei Chiliman şi a deputatului Diana Tuşa, înaintată de BPN Delegaţiei Permanente a PNL, a fost aprobată cu majoritate de voturi, au declarat pentru Mediafax surse din PNL. Conform surselor citate, pentru excluderea lui Chiliman din PNL au votat 139 de membri ai Delegaţiei Permanente, doar 8 votând împotrivă.
Pentru excluderea lui Chiliman, conducerea PNL a invocat prevederile din Statutul partidului privind situaţiile în care poate fi aplicată această sancţiune.
UPDATE 13:48 - Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat luni că a venit la Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal pentru "a apăra liberalismul şi partidul de Crin Antonescu", exprimându-şi speranţa că împreună cu colegii săi va putea să scoată PNL din "mocirla politicianistă şi din obsesia pentru putere a unui singur om".
"Eu am venit aici ca să apăr principiile pentru care am intrat în PNL la sfârşitul anului 1989 şi anume - libertatea de expresie, libertatea de opinie, libertatea de asociere şi un anumit mod de a face politică. Am venit aici să apăr liberalismul şi PNL de Crin Antonescu. Nu am venit aici ca să mă apăr pe mine pentru că nu am de ce, eu nu voi intra în logica asta bolşevică pe care încearcă Crin Antonescu să o imprime Partidului Naţional Liberal. Am speranţa că vom reuşi împreună cu colegii din PNL să scoatem PNL din mocirla politicianistă, din obsesia pentru putere a unui singur om şi că vom reuşi să aducem PNL la valorile, principiile şi politicile liberale tradiţionaliste", a susţinut Chiliman, la Palatul Parlamentului.
El speră că i se va da ocazia să vorbească în Delegaţia Permanentă. "Acuzaţiile respective sunt foarte uşor de demontat pentru că nu sunt logice, dar nu are rost să intru acum în discuţii. O să vedem ce se întâmplă înăuntru şi mai discutăm", a mai spus Chiliman.
Biroul Politic Naţional al PNL a aprobat, luni, excluderea din partid a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, o decizie finală urmând a fi luată în Delegaţia Permanentă.
------------------------------
Delegaţia permanentă a PNL se reuneşte luni la Palatul Parlamentului, pe agenda şedinţei figurând, potrivit preşedintelui acestei formaţiuni, Crin Antonescu, discuţii privitoare la mai multe domenii, precum Sănătatea, posibil şi Transporturile, dar şi excluderea lui Andrei Chiliman din partid.
Pe 16 mai, Biroul Politic Naţional al PNL a decis convocarea Delegaţiei Permanente a formaţiunii pe data de 27 mai.
"Am luat hotărârea de a convoca Delegaţia Permanentă, forul cel mai larg al partidului între congrese (...), pe 27 mai şi cu acea ocazie, desigur şi un Birou Politic o va preceda. Vom avea discuţii pe alte domenii, cu siguranţă pe Sănătate, foarte probabil şi pe Transporturi", anunţa la acea dată Crin Antonescu.
Vineri, preşedintele PNL a declarat că subiectul privind excluderea din partid a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, unul dintre membri fondatori ai Iniţiativei România Liberală, va exista pe agenda reuniunii Delegaţiei Permanente a liberalilor.
Întrebat dacă această posibilă măsură privind excluderea ar putea fi extinsă la orice membru care a participat la fondarea Iniţiativei România Liberală, Antonescu a subliniat că totul are o limită şi că într-o societate politică civilizată nu se poate accepta ca oamenii să facă parte din mai multe partide.
"În ciuda faptului că există în permanenţă acuzaţia la adresa mea cum sunt eu dictator, cum fac, cum dreg, ştiţi bine că de peste un an, nu doar dl. Chiliman, mai mulţi, zilnic au spus absolut tot ce le-a trecut prin minte, minciuni stupefiante, cum am auzit ieri una, că aş fi pregătit eu când eram preşedinte interimar un departament care să desfiinţeze instituţiile independente din România, cum vreau să duc ţara la ruşi, cum pun în pericol NATO. (...) Lucrurile acestea nu sunt de joacă în politică, sunt lucruri inacceptabile, în niciun partid de stânga, de dreapta, de galben, de roşu, de ce doriţi dvs. Totuşi, ele s-au întâmplat mai bine de în fiecare săptămână fără ca cineva să fie exclus din această cauză - a atacurilor deşănţate zi de zi împotriva preşedintelui partidului, conducerii partidului, opţiunilor şi deciziilor partidului, pe care nu le-am luat niciodată singur. Totul are însă o limită, pentru că dacă noi avem membri care participă public la organizarea unor alte forţe politice, unor alte alianţe politice, din care PNL nu este parte, dacă lăsăm să curgă lucrurile acestea înseamnă să tolerăm un soi de promiscuitate", a apreciat Antonescu.
Platforma politico-civică Iniţiativa România Liberală, care îi are printre membri fondatori pe Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Bogdan Duca, Dan Cristian Popescu şi Iulian Crăciun, a fost lansată pe 22 aprilie.
Ulterior, preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a declarat că înfiinţarea Iniţiativei România Liberală nu dăunează PNL, punctând însă că este inacceptabil ca anumiţi liberali să se numere printre membrii fondatori, ca urmare aceştia ar trebui să aibă demnitatea de a pleca din partid, iar dacă nu, vor fi excluşi.
Pe 22 mai, PNL Sector 1 a decis excluderea din partid a 12 persoane, printre care s-a numărat şi Vlad Moisescu, preşedintele Consiliului Director al Iniţiativei România Liberală.
Potrivit unor surse liberale, cei excluşi sunt în general apropiaţi ai primarului sectorului 1, Andrei Chiliman. Printre aceste persoane s-a numărat şi Ioana Costescu.
Motivul excluderii celor 12 a fost legat de faptul că aceştia sunt membri ai altor partide sau au aderat la alte doctrine politice.
Înainte de şedinţa Delegaţiei Permanente, care se va desfăşura începând cu ora 12,00, liberalii se vor reuni în Biroul Politic Naţional, de la ora 11,00, la Palatul Parlamentului.
Citește pe Antena3.ro