x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Demisia Guvernului, a preşedintelui şi a Parlamentului”

„Demisia Guvernului, a preşedintelui şi a Parlamentului”

de Gabriela Antoniu    |    23 Ian 2012   •   21:00
„Demisia Guvernului, a preşedintelui şi a Parlamentului”

Lideruii USL au pledat ieri, in plenul reunit al Parlamentului, pentru demisia Guvernului, a presedintelui Traian Basescu si a Parlamentului, deschizandu-se astfel calea pentru alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate. 'Solutia este foarte simpla – un pact politic intre cei toti prezenti aici, prin care spunem ca suntem de acord sa renuntam la continuarea mandatului nostru de parlamentar si sa ne prezentam in fata oamenilor, pentru ca ei sa decida cine sa-i reprezinte sau nu in Parlament.

Toti parlamentarii USL sau cei care vor sa ramana alaturi de USL sunt gata sa mearga in fata oamenilor pentru a cere un vot de incredere sau, dimpotriva, un vot de sanctiune. Daca dumneavoastra aveti acelasi curaj si aceeasi responsabilitate, putem s-o facem si maine, de Ziua Unirii, a unirii acestor parlamentari care stau in scaune cu oamenii care stau afara si care ne cer sa fim la fel ca ei. Vreau sa va asigur ca nu mai este loc de pasi inapoi. Parlamentarii USL nu vor mai fi, din februarie, inapoi, in banci, cuminti, ascultand din nou aceleasi discursuri si fiind obligati sa voteze sau sa nu voteze aceleasi angajari de raspundere. E momentul in care putem sa aratam daca suntem altfel decat cum spun oamenii despre noi sau daca unii tin mai mult la scaun decat tin la demnitatea si la responsabilitatea fata de cei care i-au ales', a afirmat copresedintele USL, aratand ca este vorba despre un moment esential, in care politicienii trebuie sa vina in intampinarea dorintelor exprimate de oameni in strada.

'Nu e nici o nenorocire pentru Romania daca domnul Boc nu va mai fi prim-ministru. Nu va fi nici o nenorocire pentru Romania daca PDL nu mai e la guvernare, asa cum nu cred ca nu va fi nici o nenorocire daca Ponta nu va fi prim-ministru. Singura nenorocire pentru Romania este sa ramaneti aici lipiti de scaune, in timp ce oamenii va vor afara', a mai spus Victor Ponta. El a cerut declansarea procedurilor de organizare a alegerilor anticipate si renuntarea la comasarea alegerilor.
Necesitatea organizarii alegerilor parlamentare si prezidentiale anti­cipate in cel mai scurt timp a fost reluata pe un ton ridicat in plenul Parlamentului si de copresedintele USL, Crin Antonescu.

El a spus ca opozitia propune ca solutie la 'enorma nemultumire publica din Romania' demisia presedintelui Romaniei, a Guvernului si a Parlamentului. 'Romania are nevoie de solutia radi­cala – alegeri anticipate pezidentiale si parlamentare in cel mai scurt timp. Nu e o chestiune de proceduri, ci de vointa politica, de evaluare a situatiei, careia trebuie sa-i dati un raspuns. Deci, domnule prim-ministru, dincolo de bunele dumneavoastra intentii, noi propunem aceasta solutie: vrem sa stim raspunsul dumneavoastra. Cei din strada conteaza? Da sau nu? Facem sau nu alegeri anticipate?', a spus Antonescu. Indiferent de raspunsul premierului, copresedintele USL l-a asigurat pe seful Executivului ca nu-i va fi alaturi niciodata, dar celor din strada, da. Si aceasta pentru ca revendicarile protestatarilor din strada, care striga 'Jos Basescu!', 'Jos Guvernul!' si 'Anticipate!' reprezinta 'cople­si­toa­rea' majoritate a ce­ta­te­ni­lor. '«Jos Basescu!» inseamna ca vor un alt presedinte. «Jos Guvernul!» in­seamna ca vor un alt Guvern. «Ale­geri anticipate!» inseamna ca vor alt Parlament. Asa intelegem noi! (…) Va cerem solutia ' singura de­mo­cra­tica – a demisiei presedintelui Ro­ma­niei, Traian Basescu, a demisiei Guvernului Romaniei Emil Boc, a demisiei Parlamentului Romaniei, noi fiind primii care suntem gata sa ne inaintam demisia', a afirmat An­to­nescu.
Potrivit lui Antonescu, romanii vor arata la urne ce anume la place sau nu la clasa politica. El a mai spus ca oamenii sunt in strada si striga 'Jos Basescu!' pentru ca un singur om a strans toata puterea si o foloseste abuziv impotriva celor mai multi dintre romani.

'Avem o singura solutie democratica, solutia cea mai morala, cea mai putin costisitoare. Da, sunt de acord: prelungirea starii de tensiune in societate afecteaza economia. Haideti sa-i punem capat. Nu aveti decat doua posibilitati: cu jandarmii sau cu urnele. Propunem urnele', a spus Antonescu.
Fostul premier Adrian Nastase a spus la randul sau ca USL a solicitat demisia Guvernului, cu speranta ca puterea va accepta anticipatele ca supapa pentru nemultumirile sociale care se vor accentua. 'Nu cred ca schimbarea ministrului de Externe este un raspuns pentru rezolvarea unei crize atat de ample', a mai afirmat fostul premier.

Minoritatile nu mai sustin Guvernul. UDMR face exceptie
Liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat in Parlament ca deputatii acestui grup nu vor mai gira nici o asumare de raspundere a Guvernului in Parlament, pentru a readuce dialogul in forul legislativ. 'Masurile de austeritate au rostul lor, dar neacompaniate nu pot sa duca foarte departe. La un moment dat, si din aceste economisiri se ajunge la fundul sacului. Riscul acesta exista in continuare si nu trebuie sa-l neglijam', a adaugat Pambuccian. El a mai spus ca 'e bine ca prim-ministrul si-a cerut scuze aici, dar eu asteptam si astept in continuare mai mult de la cei care le-au provocat. Nu poti cere unor oameni sa fie subiectii unei austeritati si dupa aia sa-i jignesti. Am inteles ca povestea cu cium­palacii a rezolvat-o domnul prim-ministru, dar pentru povestea aia cu viermii astept scuze de aici, de la tribuna'.

In schimb, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca Uniunea va gira in continuare actualul Guvern: 'Nu putem accepta sa demisioneze toata lumea. (...) Sa nu lasam loc liber pentru nationalism, pentru extremism', a spus liderul UDMR. El a adaugat ca 'alegerile vor veni in noiembrie si va guverna cel care va obtine cele mai multe voturi'. 'Sa nu asteptati de la noi sa punem in pericol stabilitatea politica si economica pentru care fiecare cetatean a facut un efort urias', a atentionat el.

Pactul lui Boc cu Parlamentul
Pe langa anuntul privind demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, din cauza jignirilor aduse protestatarilor, premierul Emil Boc a insistat in discursul rostit ieri in Parlament pentru mentinerea stabilitatii economice, spunand ca intelege nemultumirea oamenilor, care nu se pot incalzi cu cifre macroeconomice, dar ca acestia trebuie sa inteleaga ca masurile adoptate de Guvern erau necesare in contextul crizei economice. El a propus Parlamentului un pact pe 2012 pentru mentinerea stabilitatii economice si politice, aratand ca aceasta stabilitate este solutia pentru ca Romania sa isi pastreze credibilitatea externa. Seful Executivului si-a reluat totodata apelul catre USL de a renunta la orice demers catre Uniunea Europeana de 'blocare a fondurilor europene' catre Romania, aratand ca nu este bine ca opozitia sa caute modalitati mai usoare de a se 'ca­tara' la putere, punand in pericol interesele tarii. Boc a reluat si teza conform careia oamenii care au iesit in strada sunt nemultumiti de intreaga clasa politica.

'Si, le spun colegilor din opozitie, cu toata sinceritatea, da, oamenii sunt nemultumiti de masurile de austeritate pe care le-am luat, dar vreau sa stiti, in aceiasi masura, ca oamenii sunt nemultumiti de intreaga clasa politica din ultimii 20 de ani. Aceste proteste, din ultima vreme, ne-au aratat acest lucru', a spus premierul.

Cititi:

Discursul integral al premierului Emil Boc in fata Parlamentului

Discursul integral al presedintelui PSD Victor Ponta

Discursul integral al lui Crin Antonescu, presedintele PNL

Discursul integral al presedintelui UDMR, Kelemen Hunor
×