x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţi ai puterii vor să fie eliminat votul prin ridicare de mâini

Deputaţi ai puterii vor să fie eliminat votul prin ridicare de mâini

23 Feb 2011   •   14:55

Un grup de deputaţi din arcul guvernamental au propus modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât să fie eliminat votul prin ridicare de mâini, iar atribuţii ale Biroului Permanent să fie preluate de comitetul liderilor de grup.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a amânat, miercuri, pentru două săptămâni, luarea unei decizii cu privire la acest proiect de modificare a Regulamentului forului, a anunţat secretarul Camerei Nicolae Mircovici (minorităţi), arătând că proiectul trebuie discutat de grupurile parlamentare.

Proiectul aparţine deputaţilor Iustin Cionca Arghir (PDL), Varga Attila (UDMR), Mircea Grosaru (minorităţi) şi Eugen Nicolicea (independenţi).

Potrivit proiectului, Comitetul liderilor de grup va întocmi proiectul ordinii de zi a şedinţelor Camerei şi programul de lucru, va supune aprobării plenului Regulamentul forului, precum şi propunerile de modificare şi va putea include în ordinea de zi dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative la care termenul de depunere a raportului a fost depăşit, competenţe pe care le avea până acum Biroul Permanent.

De asemenea, Comitetul liderilor va hotărî cu majoritatea rezultată din ponderea votului fiecărui membru prezent, iar ponderea este dată de proporţia grupului parlamentar reprezentat de lider în numărul total al deputaţilor, conform configuraţiei politice a Camerei.

În cazul în care Comitetul liderilor nu se poate întruni, atribuţiile sunt preluate de plenul Camerei. Nicolae Mircovici a criticat aceste modificări, arătând că "Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu poate să rămână un element de faţadă".

Potrivit unei alte modificări a Regulamentului, comisiile permanente vor avea câte un preşedinte, 2-3 vicepreşedinţi şi 2-3 secretari, până acum existând doar câte 2 vicepreşedinţi şi secretari.

Mircovici a criticat şi această modificare, apreciind că s-ar putea face speculaţii cum că se creează posturi pentru un grup nou constituit.

O altă modificare a Regulamentului vizează posibilitatea ca preşedintele Camerei să poată propune sistarea dezbaterilor în cazul în care se consideră că se obstrucţionează activitatea plenului.

Proiectul de Regulament elimină votul prin ridicare de mână, rămânând valabil doar votul prin mijloace electronice sau prin apel nominal.

Totodată, se prevede că, în situaţii excepţionale, în care un deputat nu îşi poate exercita votul prin mijloace electronice pentru că nu are cartela asupra sa, el poate vota nominal, exprimându-şi la microfon votul.

Potrivit proiectului de modificare a Regulamentului Camerei, verificarea întrunirii cvorumului se va decide de către preşedinte numai la şedinţele de vot final, imediat înaintea votării, din proprie iniţiativă ori la cererea liderului unui grup.

Liderul de grup va putea solicita verificarea cvorumului numai dacă în sală sunt prezenţi 25% din membrii grupului respectiv. Pentru a stabili cvorumul vor fi luaţi în calcul toţi deputaţii prezenţi în sala de şedinţe şi toţi deputaţii care au cerut constatarea cvorumului împreună cu liderul grupului parlamentar.

Pentru a evita situaţia de la sfârşitul anului trecut când o moţiune depusă de opoziţie nu a putut fi citită din cauza lipsei cvorum, iniţiatorii au propus modificarea Regulamentului astfel încât şedinţele destinate citirii moţiunilor se vor putea desfăşura indiferent de numărul deputaţilor prezenţi.

De asemenea, Camera Deputaţilor va putea să decidă ordinea de zi şi programul de lucru indiferent de numărul deputaţilor prezenţi, în toate structurile Camerei.

×