x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii au adoptat tacit 16 iniţiative legislative.

Deputaţii au adoptat tacit 16 iniţiative legislative.

20 Mai 2011   •   10:52
Deputaţii au adoptat tacit 16 iniţiative legislative.

Camera Deputatilor a adoptat tacit, saptamana aceasta, 16 initiative legislative, printre care se numara si cea care elimina obligativitatea predarii Istoriei si Geografiei Romaniei in limbile minoritatilor nationale.

In sedinta de luni, deputatii au adoptat tacit 11 propuneri legislative, cea mai importanta fiind cea referitoare la ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea in prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, semnat la Bucuresti la 10 noiembrie 2010, iar marti inca cinci, printre acestea fiind eliminarea obligativitatii predarii Istoriei si Geografiei in limba materna pentru minoritatile nationale.

Proiectul de lege, initiat de deputatul PDL Mircia Giurgiu, prevede abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educatia nationala, care stipuleaza ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale istoria si geografia Romaniei sa fie predate in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.

Initiativa a suscitat discutii in Coalitie, UDMR primind asigurari ca aceasta va fi respinsa la Senat, for decizional in aceasta chestiune.

Tot tacit, in conditiile in care termenul de dezbatere si vot final a fost depasit, au trecut de Camera Deputatilor si alte 15 propuneri. Astfel, deputatii au decis fara dezbateri ca ministrul Sanatatii devine membru permanent al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, relateaza agerpres.ro.

Si proiectul privind modificarea Legii audiovizualului, initiat de deputatii PDL Raluca Turcan, Brandusa Novac, Doinita Chircu si Cezar Preda, a fost adoptat tacit de deputati. Initiativa a fost adoptata de Camera Deputatilor in forma initiala fara a se tine cont de amendamentele adoptate in Comisia de cultura.

Propunerea legislativa prevede, intre altele, sanctionarea cenzurii asupra comunicarii radiodifuzorilor cu amenzi cuprinse intre 100.000 si un milion de lei.

Pe de alta parte, deputatii au reusit sa adopte prin vot un proiect de lege prin care fostele cadrelor militare active indepartate abuziv din armata dupa 23 august 1944 vor primi reparatii morale si materiale.

In schimb, deputatii nu s-au exprimat prin vot asupra proiectului care prevede disponibilizari MAI, desi acesta s-a aflat pe ordinea de zi a plenului.

In acest context, deputatii Opozitiei s-au declarat nemultumiti la finalul sedintei de plen, acuzand faptul ca Puterea amana votarea a peste 55 de legi organice, intrucat nu mai poate asigura cvorumul necesar pentru votarea acestora.

×