x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii care au renunţat la mandat şi motivele lor ciudate

Deputaţii care au renunţat la mandat şi motivele lor ciudate

de Cristian Anton    |    27 Noi 2017   •   11:30
Deputaţii care au renunţat la mandat şi motivele lor ciudate

Nouă deputaţi au renunţat la mandatul pe care l-au câştigat în decembrie 2016, iar despre unii dintre ei se poate spune că au făcut-o din considerente cel puţin ciudate. Şi asta pentru că nu e puţin lucru să alegi să fii, de pildă, primar de comună în loc de parlamentar, cu toate avantajele materiale care decurg de aici. Alţii, în schimb, au dat lovitura vieţii, ajungând în funcţii extrem de importante şi bine plătite, mult peste chiar şi demnitatea de parlamentar. Una peste alta, poate ar trebui să fie apreciaţi cei care au ales să meargă după principiul „mai bine fruntaş la sat, decât codaş la oraş”.

 

Primii doi deputaţi care au renunţat la mandat, la doar câteva zile după validarea lor şi depunerea jurământului, au fost Andaluzia Luca şi Călin Ionel Dobra. Clujeanca Andaluzia Luca a fost aleasă deputat PSD de Tulcea din funcţia de consilier local. Inginer miner de profesie, Luca s-a angrenat în tot ce înseamnă o campanie electorală, cu toate cheltuielile şi eforturile unei echipe de sute de oameni, doar ca să demisioneze pe 4 ianuarie a.c. pentru a fi viceprimar în oraşul Tulcea. Ca edil, Andaluzia Luca are un salariu brut de 7.975 lei, în condiţiile în care un deputat din afara Bucureştiului primeşte circa 24.000 lei pe lună (indemnizaţie, bani pentru chirie, cheltuieli de cabinet parlamentar etc).

Profu’ de sport de la Timiş

Profesorul de sport Călin Ionel Dobra a fost ales deputat PSD în decembrie 2016 şi a demisionat pe 4 ianuarie 2017 pentru a rămâne consilier judeţean în Timiş. Dobra a devenit ulterior preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, în locul lui Sorin Grindeanu, care avea să fie numit prim-ministru. Ca şef de judeţ, politicianul are un salariu de 13.050 lei, jumătate din cât ar fi câştigat ca deputat.

Secretar de stat cu dosar la DNA

Pe 27 ianuarie demisiona din Camera Deputaţilor şi Adrian Ionuţ Gâdea, care a ales funcţia de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Fostul deputat PSD are la minister un salariu de 11.600 lei. Jurist de profesie, Gâdea a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, calitate în care DNA a deschis pe numele său un dosar pentru abuz în serviciu.

Retragere în glorie, la BNR şi ASF

Pe 1 iunie abandona Camera Deputaţilor şi Eugen Nicolăescu, liberal aflat la al cincilea mandat de parlamentar. Fostul lider PNL şi ministru al Sănătăţii în două rânduri a fost numit viceguvernator BNR, unde se bucură de un salariu lunar de 33.535 lei, la care se adaugă 16.254 lei ca membru în Consiliul de Administraţie.

 

O demisie ciudată a venit din partea lui Manuel Costescu, ales deputat USR pentru diaspora. Absolvent de Harvard şi bancher la JP Morgan, Costescu a demisionat pe 3 martie invocând motive personale, singura explicaţie fiind aceea că vrea să stea mai mult alături de familia sa din Marea Britanie.

În iunie 2017 demisiona din Parlament şi deputatul PSD de Dâmboviţa Leonardo Badea. Doctor în economie şi decan în cadrul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, Badea a ajuns preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), una dintre cele mai bine plătite funcţii din România, cu un salariu lunar net de 13.000 de euro.

A preferat fruntaş la sat

O alegere interesantă a făcut şi Iulian Iacomi, care a demisionat în iulie 2017 din funcţia de deputat PSD de Călăraşi. Economist de profesie, Iacomi a decis să revină pentru al treilea mandat de primar în Lehliu Gară, unde are acum un salariu de 7.975 lei, de trei ori mai puţin decât ar fi încasat ca deputat.

 

99% este procentul cu care Constantin Truşcă a fost ales primar de comună, înainte de a se decide să devină deputat, doar pentru a răzgândi din nou, câteva luni mai târziu.

Constantin Truşcă reprezintă o adevărată anomalie politică. Ales deputat PSD de Mehedinţi în decembrie 2016, a demisionat în iulie 2017 pentru a candida la al treilea mandat de primar în comuna Şimian. Lista deputaţilor care au părăsit Parlamentul în acest an este completată de Marina Adelina Coste, deputatul PSD de Bihor care a decedat în august 2017. 

Printre cei 329 de deputaţi ai României se află şi politicieni mai indecişi sau care au preferat funcţii la stat mai puţin solicitante, dar incomparabil mai bine plătite

×