x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii PSD şi PD-L se bat pentru un vot

Deputaţii PSD şi PD-L se bat pentru un vot

de Carmen Vintila    |    30 Mar 2011   •   13:05

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, miercuri, să trimisă spre soluţionare Comisiei juridice contestaţia PSD privind rezultatul votului dat de deputaţi asupra declaraţiei privind afirmaţiile unor oficiali ungari.

PSD a contestat rezultatul votului  marţi. În contestaţia adresată conducerii Camerei, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, susţine că deputatul PSD Aura Vasile a votat pentru proiectul de declaraţie ceea ce ar însemna că documentul fost adoptat cu 143 de voturi "pentru”, în sală fiind prezenţI 184 de deputaţi.

Iniţial, marţi, după ce s-a votat Declaraţia, preşedintele de şedinţă, pedelistul Ioan Oltean, a anunţat, în aplauzele opoziţiei, că documentul a fost adoptat cu 142 de voturi "pentru”, 110 "împotrivă”, şI 25 de abţineri. Bucuria deputaţilor PSD şI PNL nu a ţinut decât trei minute. Oltean a redeschis microfonul şI a anunţat că, de fapt, declaraţia nu s-a adoptat pentru că în Regulament se precizează că o declaraţie oficială se adoptă cu jumătate plus unul din numărul deputaţilor prezenţi. În sală aflându-se184 de deputaţI, pentru adoptarea declaraţiei erau necesare 143 de voturi. Deci, liberalilor şI pesediştilor le-au lipsit un singur vot.

După încheierea şedinţei, pesediştii, au descoperit că votul Aurei Vasile nu a fost înregistrat de sistemul electronic de vot, deşI aceasta şI l-a exprimat. Pentru a face dovada acestui vot, decisiv pentru adoptarea Declaraţiei, PSD se bazează pe extrasele cu rezultatul votului de la şedinţa de marţI în care Aura Vasile a votat proiectele precedente Declaraţiei. Pesediştii mai au şI declaraţii scrise ale unor deputaţI vecini cu Aura Vasile, care confirmă exprimarea votului de către aceasta. Mai mult, aparatul de vot al deputatului, printr-o verificare ethnică a memoriei, poate confirma exercitarea votului chiar dacă nu a fost înregistrat. ŞI asta nu e tot. Pesediştii mai au drept arme înregistrarea video a şedinţei şI stenograma şedinţei de vot final.

"Pentru a îndepărta suspiciunile privind un rezultat viciat al votului, solicităm să constataţI, pe baza probatoriului propus, ca votul doamnei Aura Vasile a fost valabil exprimat şI, în consecinţă, să constataţI adoptarea de către plen a Declaraţiei referitoare la evoluţiile recente în relaţia romano-ungară”, a cerut Duşa conducerii Camerei. Totodată, liderul deputaţilor PSD l-a acuzat pe Oltean că încălcat Regulamentul pentru că, după ce a anunţat că declaraţia a fost adoptată, a închis şedinţa, iar apoi a revenit şI a constatat respingerea documentului.

×