x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deutsche Welle: Scamatoriile presedintelui

Deutsche Welle: Scamatoriile presedintelui

24 Iun 2011   •   12:23

Cum se mai poate vedea cazul Basescu versus Majestatea sa, Regele Mihai? Cat de aproape de durerile noastre cotidiene sunt erorile prezidentiale? Un comentariu de Vlad Mixich despre temele europene si temele romanesti ale zilei, la Deutrsche Welle (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15186425,00.html).

'Misterul autoportretului lui Van Gogh' era joi titlul mare de pe prima pagina a unuia dintre cele mai citite ziare europene, cotidianul francez 'Le Figaro'.

Articolul vorbeste despre descoperirea facuta de cercetatorii muzeului Van Gogh din Amsterdam, care au constatat ca intr-unul dintre autoportretele clasice ale pictorului olandez este infatisat de fapt fratele sau, Theo, omul cel mai apropiat de genialul si zbuciumatul Vincent Van Gogh.

O descoperire bazata pe observatiile atente ale unui specialist care a masurat cu minutiozitate detalii din fizionomiile celor doi frati, comparand portretele cu fotografii din epoca.

Redefinirea unui alt portret, bazata insa pe impresii nu pe fapte, a fost stirea zilei de joi si in Romania. Trasand viguros doar trei propozitii pe sticla televizoarelor, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a redesenat portretul unuia dintre predecesorii sai: Regele Mihai - "tradator de tara".

Grosiera caricatura facuta de presedintele Romaniei nu are nevoie de un apel la faptele istoriei pentru a fi contrazisa. El insusi, cu patru ani in urma, de la tribuna Parlamentului Romaniei (!) aseza printre actiunile criminale ale regimului comunist fortata abdicare a Regelui Mihai.

Ieri victima a tancurilor lui Stalin, astazi 'sluga la rusi'; a descoperit presedintele Romaniei, intre timp, un document de arhiva care sa-i schimbe parerea atat de decisiv? Sau mai degraba a rabufnit frustrarea omului politic Basescu, resentimentar impotriva plasarii discrete dar deranjante a Casei Regale in randul opozantilor sai?

Basescu a gresit flagrant
Si intr-un caz si in celalalt Traian Basescu a gresit flagrant: Presedintele unei tari civilizate nu poate arunca acuzatii istorice fara a le sustine cu documente si nici nu poate lasa ca razboaiele personale sa-i influenteze atat de mult discursul public. Pentru ca, fiind Presedinte, omul Traian Basescu are puterea de a stabili principalul subiect de discutie in tara.

Despre ce vorbesc europenii de cateva zile incoace? Sa aruncam din nou privirea pe prima pagina a ziarelor: nemtii canta in 'Spiegel' prohodul monedei Euro si anunta in 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' retragerea americanilor din Afganistan, principal subiect si pentru englezii de la 'The Guardian'.

Latinii scriu pe tonuri diferite despre austeritate: francezii in 'La Croix', italienii in 'La Stampa' si spaniolii in 'el Periodico'. Sunt toate subiecte impuse de anunturile politicienilor aflati la putere sau de declaratii date in timpul unor conferinte de presa.

Despre ce se vorbeste in Romania? Regionalizarea tarii, un proiect ale carui justificari au fost schimbate de la o saptamana la alta, infantilismul opozitiei, chestiunea Tinutului Secuiesc si, acum, 'tradarea' Regelui Mihai. Sunt toate subiecte ridicate la fileu de catre presedintele Traian Basescu, ale carui iesiri in spatiul public sunt mai frecvente decat rasaritul soarelui, dar nu lumineaza mare lucru.

Pe langa evidenta eroare istorica a 'aprecierilor' presedintelui Basescu la adresa Regelui Mihai, declaratia nu-i foloseste politic in niciun fel. Chiar si voci publice, altadata cumpatate in criticile adresate lui Traian Basescu, l-au contrazis dur in acest caz.

Dar cel mai grav este ca declaratiile presedintelui Romaniei muta discutia publica intr-un domeniu fara o miza reala pentru noi, oamenii obisnuiti. Atunci cand toti europenii vorbesc infrigurati despre criza Euro si masurile de austeritate, de ce ne-ar interesa pe noi rediscutarea unor evenimente din trecut?

Blocarea fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei, batalia crancena pentru reformarea justitiei, planurile unei guvernante economice comune intregii Europe sunt toate aruncate in marginal de catre iesirile prezidentiale.

Unul dintre principiile de baza ale scamatorilor consta in a atrage atentia asupra a altceva decat ceea ce fac. Ca presedinte, Traian Basescu demonstreaza ca este mai aproape de aptitudinile unui scamator decat de precizia unui specialist dintr-un muzeu olandez.
Autor: Vlad Mixich
Redactor: Petre M. Iancu

×