x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Din Bucuresti la Ciorogarla

Din Bucuresti la Ciorogarla

06 Sep 2004   •   00:00

Membrii PSD au votat ieri candidatii partidului pentru Parlament.

SILVIU SERGIU

Cu cateva minute inainte de ora 9:00, la sediul PSD-sector 1 din Piata Amzei agitatia era cuvantul de ordine. Pesedistii, stransi in curtea interioara, il asteptau pe liderul partidului, Adrian Nastase, sa voteze candidatii pentru Parlament. Printre ei nume sonore din partid: Ionel Blanculescu, Vasile Gherasim, Mircea Ursache, Alexandru Farcas, Elena Dumitru, Titus Corlatean, Ecaterina Andronescu, Aura Vasile sau Rodica Nassar. Frustrarea se putea citi pe fetele lor, pentru ca Nastase anuntase ca intarzie aproximativ o ora. Deputatul Rodica Nassar parea cea mai afectata. "O sa-l astept pana la 10:00 si, daca nu vine, atunci o sa plec. Pai ce sa fac?", se lamenta ea. In sectia de votare cativa pesedisti de varsta a treia se chinuiau sa dea de cap computerului care trebuia sa le usureze votul. Specialistul in science fiction Alexandru Mironov, candidat pe lista Bucuresti pentru Camera Deputatilor, avea aceleasi probleme cu tehnologia de ultima generatie. "Domnu’ Mironov, ala e serveru’", il atentioneaza un pesedist din aparatul tehnic ca si-a ales computerul nepotrivit. In asteptarea sefului de partid, ministrul Blanculescu discuta de zor cu un profesor universitar ajuns la senectute. Batranul se intoarce brusc catre un fotoreporter, adresandu-i o rugaminte macabra: "Da-mi si mie o poza cu domn’ ministru, sa o pun pe cruce cand o sa mor". La zece, multimea stransa incepe sa forfoteasca. Nastase isi face aparitia intr-o tinuta lejera, iar ziaristii se imbulzesc in jurul lui. "Incet, incet, sa nu va loviti!". Dupa ce se legitimeaza cu buletinul de identitate, se asaza la unul dintre computerele de vot. In tot acest timp senatorul Nora Rebreanu repeta obsedant "multumesc", fara ca nimeni sa o asculte sau sa inteleaga ceva. Ziaristii pricep apoi ca sunt invitati sa paraseasca incaperea, pentru ca votul e secret.

CRITICI. Dupa vot, Nastase i-a criticat pe primarii din alte partide care "au demonstrat rea-vointa si nu au asigurat PSD spatiile necesare votului". Intrebat cum comenteaza suspiciunile potrivit carora multe persoane au intrat in partid in ultimele zile pentru a vota anumiti candidati, Nastase a apreciat ca intrarea de noi membri in partid este un lucru pozitiv, influentat probabil si de clipurile publicitare difuzate in ultima perioada.

LA TARA. La Ciorogarla (jud. Ilfov), tehnologia moderna nu a facut doi bani. Din cauza legaturilor telefonice proaste, Internet-ul a fost imposibil de folosit, astfel ca s-a apelat la reteta clasica: stampila si buletinul de vot. La 11:30, cativa fruntasi pesedisti ai comunei, impreuna cu presedintele de filiala, Dumitru Ivan, discutau politica. Pana la acea ora votasera 22 din cei 71 de membri PSD. Printre candidatii de la Ilfov nume sonore: fostul ministru Gabriel Oprea, prefectul Teodor Filipescu si selectionerul Anghel Iordanescu. De aceea era si fotbalul in centrul atentiei, mai ales ca meciul cu Macedonia fusese in seara precedenta. "Noroc ca a batut aseara, ca nu-l mai vota nimeni!", exclama Ivan. Admite apoi ca, de fapt, Iordanescu nu are sanse prea mari la Senat. La Ilfov doar primul loc pe lista este considerat eligibil, iar prefectul Filipescu are prima sansa. "O fi fost adus sa aduca imagine partidului. Se mai obisnuieste asta", isi da cu parerea Ivan.

CA LA CARTE. La Bolintin Vale (jud. Giurgiu), pesedistii s-au dus mai intai la targ si abia apoi au venit la vot. La sediul PSD din oras cativa lideri ai partidului asteptau alegatori. Un domn mai vorbaret se recomanda scurt: "Bobe". Se lauda ca la Bolintin Vale prealegerile au fost organizate ca la carte. "Am trimis scrisori personalizate la toti membrii de partid". Face si putina politica. "Iliescu si Nastase vor conduce impreuna. Se inteleg ei. Tandemul tot impreuna va fi", crede Bobe.

EFECT

"Votul electronic reprezinta si o modalitate prin care liderii partidului inteleg ca depind de votul simplilor membri. S-a rupt acel blocaj intre stratul superior al partidului, liderii si membrii de rand. Acum, liderii stiu ca trebuie sa vina in fata membrilor de rand ai partidului". - Adrian Nastase, presedintele PSD
×
Subiecte în articol: politic nastase