x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Discuţii antivize

Discuţii antivize

de Monica Iordache Apostol    |    29 Mar 2008   •   00:00
Discuţii antivize
Sursa foto: Kevin Lamarque/
• PREMIERUL, NEMULŢUMIT CĂ SUA NU RENUNŢĂ
Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat nemulţumit de răspunsul nesatisfăcător dat României de Statele Unite în negocie­rile pentru eliminarea vizelor necesare cetăţenilor români care vor să intre în SUA. Tăriceanu promite să discute chestiunea la întâlnirea pe care o va avea cu George W. Bush.

 

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a susţinut ieri că intenţionează să discute cu preşedintele american George W. Bush, la finalul Summit-ului NATO, şi despre eliminarea vizelor pentru cetăţenii români care vor să călătorească în Statele Unite. Întrebat ieri, la Brăila, de ziarişti dacă acest subiect se află pe agenda întâlnirii, premierul a răspuns că va avea “o agendă de discuţii politice cu Bush”, care “va include şi această chestiune”. Tăriceanu a explicat că, pe lângă România, mai sunt şi alte ţări ale Uniunii Europene ai căror cetăţeni au nevoie de viză pentru a intra în SUA, care încearcă să convingă administraţia americană să renunţe la această procedură.

“Există în momentul de faţă, la nivelul UE, o tendinţă de a ne concentra efortul şi de a avea o colaborare comună a tuturor statelor membre ale UE asupra programului Visa Waiver al Statelor Unite ale Americii. Faţă de eforturile pe care România le-a făcut şi de simpatia de care se bucură Statele Unite în rândul populaţiei româneşti, m-aş fi aşteptat la o atitudine diferită a autorităţilor americane, ca această restricţie să fie ridicată şi să beneficiem de libertatea de a călători în Statele Unite toţi cetăţenii români, aşa cum o fac şi cei din alte state ale Uniunii Europene”, a afirmat Tăriceanu, precizând că negocierile pe acest subiect sunt în curs, dar răspunsul american nu a fost până acum “pe măsura aşteptărilor noastre”.

 

PROGRESELE ALTORA. Întâlnirea dintre preşedintele ame­rican şi premierul român va avea loc, cel mai probabil, în ultima zi a Summit-ului, la 4 aprilie. Cu două zile înainte, la 2 aprilie, George W. Bush se va întâlni, la Neptun, cu preşedintele Traian Băsescu. Preşedintele american a sfătuit, acum două zile, Guvernul român să negocieze bilateral cu SUA condiţiile de ridicare a vizelor, aşa cum fac alte ţări din vecinătatea României, despre care acesta a spus că “au făcut progrese serioase de acceptare în programul Visa Waiver”. România se află printre cele 12 ţări membre ale Uniunii Europene care negociază un memorandum cu Statele Unite privind ridicarea vizelor.

 

Laura Bush da, Carla Bruni ba

Preşedintele american îşi va aduce şi soţia la Bucureşti, pe Laura Bush. De altfel, majoritatea şefilor de state, guverne sau organisme internaţionale care vor veni la Bucureşti îşi vor aduce şi soţiile. Sau soţii, aşa cum este cazul cancelarului german An­gela Merkel, care va veni însoţită de Joachim Sauer, soţul său. Va lipsi însă Carla Bruni, consoarta preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, după cum au declarat surse oficiale citate de Rompres. Astfel, va fi prezentă Jeannine, soţia secretarului general al NATO, olandezul Jaap de Hoop Scheffer, care este profesoară de limba franceză şi activistă în mai multe organizaţii de voluntariat. Vor mai veni soţia premierului britanic Sarah Brown, cunoscută pentru acţiunile sale de ajutorare a copiilor născuţi cu dizabilităţi, şi Yoo Soon-taek, soţia secretarului general al ONU, sud-coreea­nul Ban Ki-moon, care a declarat că, în cei 36 de ani de căsnicie, a avut o lună de miere perpetuă, deşi prioritatea soţului său a fost mai mult munca de politician şi diplomat. Programul oficial va include vizite la Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul Satului, un prânz cu Nadia Comăneci,  Ilie Năstase şi cu regizorul Cristian Mungiu, un spectacol de muzică clasică la Ateneul Român şi unul  de pantomimă susţinut de actorul Dan Puric, la Teatrul Naţional. Punctul final al programului va fi o reprezentaţie de modă.

 

monica.iordache@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic statele unite