Parlamentarii nu au trecut încă la votul asupra moţiunii de cenzură. Ei au luat o pauză de consultări pentru a negocia conţinutul unei declaraţii a Parlamentului României prin care să se condamne mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, considerat iredentist şI antiromânesc. Propunerea adoptării acestei declaraţii a venit din partea senatorului PNL Puiu Haşotti şI a fost acceptată cu 219 voturi, după aproape jumătate de oră de controverse şi negocieri pe tema modificării ordinii de zi.
Preşedintele Senatului Mircea Geoană a arătat că problema cea mai importantă nu constă în modificarea ordinii de zi, ci în conţinutul declaraţiei, întrucât adoptarea acesteia va angaja Parlamentul şi statul român, el apreciind că este obligatorie consultarea specialiştilor şi a membrilor comisiilor de politică externă. Geoană a precizat că dă curs solicitării de acordare a unei pauze de consultări de 15 minute pentru consultări pe marginea conţinutului declaraţiei."Procedural, preşedintele Camerei, din nefericire, e cel care conduce. După 15 minute revenim în procedură. Nu s-a efectuat niciun vot. A fost anunţat un vot , nu a întrebat nimeni nici <împotrivă>, nimic", a intervenit preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Şedinţa comună a Parlamentului s-a reluat, dar controversele au reînceput de unde fuseseră întrerupte. Pe de o parte, Puterea susţine că ordinea de zi a şedinţei dedicate moţiunii de cenzură nu poate fi modificată în timpul dezbaterii şi votului, iar de cealaltă parte Opoziţia spune că "plenul e suveran", şi ca atare se poate modifica ordinea de zi, un argument fiind cele de 212 de voturi exprimate anterior în acest sens.