Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe fostul lider PDL Vasile Blaga, în dosarul în care procurorul DNA Mircea Negulescu îl acuză de trafic de influenţă după ce ar fi primit prin interpuşi 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale a PDL. Decizia judecătorilor nu este definitivă.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au achitat pe Vasile Blaga pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în dosarul finanţării ilegale a PDL. De asemenea, judecătorii au ridicat sechestrul asigurător dispus în cursul urmăririi penale asupra averii lui Blaga, până la concurenţa sumei de 700.000 de euro. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, iar DNA o poate ataca la Curtea de Apel. „Sunt complet nevinovat. Toți martorii au declarat în instanță că nu mă cunosc. Cum puteam face trafic de influență pentru cineva pe care nu îl cunosc? Au spus că mi-au dat bani în sediul din Modrogan nr. 22, când eu nu am avut niciodată birou acolo”, a spus Vasile Blaga, la ultimul termen al procesului. Dosarul finanţării ilegale a PDL, trimis în judecată în noiembrie 2016, a fost instrumentat de procurorul DNA Mircea Negulescu, zis „Portocală”, pe vremea când acesta activa la serviciul teritorial DNA Ploieşti. În acest caz, fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga este acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței sale politice, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.
Ce acuzaţii a adus „Portocală”
Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar din Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan, și restul de 200.000 de euro printr-un alt intermediar. „În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale”, se arată în rechizitoriu. DNA susţine că Blaga şi „Pinalti” s-ar fi înţeles, la nivelul anului 2009, asupra modalităţii de a obţine bani pentru partid. În acest sens, cei doi foloseau o serie de firme-fantomă pentru a scoate bani din companiile naţionale pentru finanţarea PDL. „Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să «cotizeze» pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte”, arată DNA. Potrivit anchetatorilor, una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărei director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme Adriean Videanu. La ultimul termen de judecată, procurorii anticorupţie ceruseră condamnarea lui Vasile Blaga la închisoare cu executare şi interzicerea dreptului de a fi membru al unui partid politic şi de a ocupa funcţii publice.
Mă bucur pentru colegul meu, mă bucur că instanţa a văzut că este nevinovat. Vasile Blaga nu a părăsit niciodată PNL, a făcut doar un pas înapoi atunci când asupra lui au apărut semnele de întrebare. Îi doresc ca acest verdict să fie definitiv. Ludovic Orban, preşedinte PNL
Vasile Blaga nu a mai candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016 după acuzațiile aduse de DNA-ul Codruței Kovesi