x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Domnul Gheorghe parlamentarul

Domnul Gheorghe parlamentarul

24 Apr 2004   •   00:00

Peste doua milioane de romani au sarbatorit ieri Sf. Gheorghe, 32 dintre acestia fiind parlamentari.

La Camera Deputatilor sunt 25 de alesi care au primuit la botez acest prenume. Cei mai multi dintre ei au varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, provin din diverse zone ale tarii. De altfel, este stiut ca acest prenume este foarte raspandit in provincie. Din randurile grupurilor parlamentare PSD este in frunte la acest capitol, avand 11 deputati cu prenumele Gheorghe. Printre ei se numara fostii ministri Leonard Cazan si Georgiu Gingaras. PSD este urmat de PRM care are cinci deputati cu numele Gheorghe. Liberalii au si ei patru Gheorghe. Unul dintre ei este Eugen-Gheorghe Nicolaescu, purtatorul de cuvant al partidului. Colegii lor de alianta, pedistii sunt „sub" si la acest capitol: au numai trei deputati cu acest prenume, unul din ei fiind Gheorghe Negoita, cunoscut mai mult ca Liviu Negoita. UDMR are un singur deputat cu acest prenume - Tokay Gheorghe. In cazul deputatilor apartinand minoritatilor nationale, doar Firczak Gheorghe este cel care a trebuit sa-si cinsteasca rudele si prietenii. Majoritatea deputatilor Gheorghe sunt profesie ingineri sau economisti si au in medie cate doua facultati. Cel mai varstnic este liberalul Avramescu - 74 - , iar cel mai tanar deputat - 35 ani - este peremistul Nadejde.

SENAT. Nici senatorii nu duc lipsa de Gheorghe. Ieri si-au sarbatorit ziua onomastica sapte senatori de la PRM, PSD si PNL. Reprezentantii PRM detin de departe primul loc in ceea ce priveste frecventa numelui. Astfel, din cei sapte senatori care ieri au avut motiv de a face cinste, cinci apartin grupului parlamentar al PRM, istoricul Gheorghe Buzatu, numarandu-se printer ei. Ceilalti doi „senatori-Gheorghe" apartin grupului parlamentar al PSD - Gheorghe Hoha si grupului parlamentar al PNL - Gheorghe Flutur.

Tot PRM detine primul loc si in ceea ce priveste studiile senatorilor din „grupul celor sapte". Cel mai titrat senator sarbatorit azi este Gheorghe Acatrinei, care a absolvit trei facultati. Acatrinei detine intaietatea si in ceea ce priveste varsta (75 de ani impliniti), urmat indeaproape de un alt reprezentant PRM, Gheorghe - Viorel Dumitrescu (74 de ani). Cel mai tanar din „cei sapte" este liberalul, Gheorghe Flutur, care are doar 43 de ani. Sase din cei sapte sunt nascuti la sat, iar patru in Moldova. Doar Gheorghe-Viorel Dumitrescu (PRM) s-a nascut in localitatea Turnu-Magurele din Mehedinti.

Carmen Vintila, Aniela Nine

Sf. Gheorge, protectorul armatei si al taranilor

Sfantul Gheorghe a renuntat la maretia functiei de ofiter al garzii imperiale romane ca sa moara in chinuri pentru credinta in Iisus. A fost torturat in zadar - batut cu vine de bou, acoperit cu lespezi de piatra, aruncat in groapa de var, el nu s-a lepadat de credinta. In icoane este infatisat calare, purtand o sulita si ucigand un balaur, expresie a biruintei inainte de martiriu. In Biserica Ortodoxa, Sfantul Gheorghe este considerat protectorul armatei, dar ocrotirea lui se rasfrange nu numai asupra soldatilor, ci si a taranilor. Sfantul a fost patronul militar al Moldovei medievale, portretul lui fiind pictat pe steagul lui Stefan cel Mare. Martirul este celebrat si de Bisericile Catolica si Anglicana (sfantul este patronul Angliei), fiind sarbatorit in Germania, Italia, Anglia, Portugalia si Spania. Oamenii se roaga astazi la icoana sa pentru a fi feriti de primejdii si boli grele. De altfel, numele sau este invocat impotriva ciumei, leprei si sifilisului. In traditia populara romaneasca, azi este Sangiorzul, sarbatoare care imparte anul pastoral, impreuna cu Samedru (26 octombrie) in doua anotimpuri: vara si iarna.


Sarbatoritii si campania electorala

NEGOITA. Deputatul Liviu Gheorghe Negoita, candidat la primaria Sectorului 3 din Bucuresti, era ieri la lansarea candidatului partidului la Urziceni. „Nu stiu cum il cheama! Nu-l cheama Gheorghe!", a reactionat vicepresedintele democrat. A trecut insa la toate intrebarile noastre privind istoria sfantului caruia ii poarta numele. „Stiu ca a fost general roman care dupa ce a avut o revelatie a trecut la crestinism, a fost surghiunit si umilit, dar a dat dovada de credinta." Negoita nu avea programt un chef ieri, dar nici intalniri cu alegatorii. „Da’ ce, io sunt Iliescu?", a batut el apropo la zilele portilor deschise de la Cotroceni. In schimb, candidatul le-a trimis tizilor lui din Sectorul 3 felicitari in care le-a urat sa se bucure in familie si sa fie sanatosi.

PRUTEANU. „In ultimii 15-20 de ani nu mi-am mai serbat nici un fel de zi. Pur si simplu mi-am pierdut gustul. Este doar o zi oarecare", ne-a declarat senatorul PRM George Pruteanu, care ieri de-abia iesise dintr-o conferinta de presa a partidului. Acelasi tratament de „sarbatorire prin munca" il are si ziua de nastere a senatorului. Dar Pruteanu se regaseste in semnificatia sfantului dupa care a fost botezat. „Ma lupt cu balauri de cand ma stiu, dar ei renasc. Cand le tai coada, le creste din nou, ca la soparle. Adversarii mei (politici - n.r.) nu sunt decat soparle mai mari", ne-a povestit Pruteanu, care zilele acestea isi deschide site-ul personal cu imaginea Sfantului Gheorghe ucigand balaurul.

HOHA. Senatorul PSD Hoha Gheorghe isi planificase sa petreaca Sfantul Gheorghe in familie, fara a fi incurcat de nici un fel de actiune pe plan politic. „Toate actiunile le-am avut ieri. Am lansat un candidat intr-o comuna, astazi nu mai avem nimic", ne-a spus senatorul, care are, totusi, prin programul Senatului ar trebui sa aiba activitati in teritoriu, si vinerea, si sambata. Cat priveste asemanarea dintre el si sfantul al carui nume il poarta, senatorul Hoha o pune pe seama zodiei in care s-a nascut: „Sunt capricorn, adica ne asemanam (sic!)".

NICOLAESCU. Deputatul liberal si-a „aniversat" ziua numelui prin localitatile din judetul Dolj. El a participat la lansarile de candidati liberali pentru primarii. El nu a avut timp sa faca cinste cu o bere nici spre seara, cand s-a intors la Bucuresti si nu va avea nici astazi, cand va fi din nou pe teren.

FIRCZAK. Deputatul din grupul minoritatilor nationale a inceput petrecerea ieri la amiaza, cand deja avea in jur de 10 musafiri. „In ziua de nume nu se fac invitatii la petrecere. La mine au venit prietenii sa ma felicite si impreuna cu familia ii mai asteptam si alti cunoscuti care s-au anuntat. Pana maine dimineata (n.r. - in aceasta dimineata) au tot timpul sa vina. Ii astept pe toti cu drag", ne-a declarat Firczak. (Camelia Ionescu, Oana Stancu, Dana Piciu)

Parlamentarii UDMR se vor sarbatori astazi

Parlamentarii UDMR, Gyorgy Frunda si Gyorgy Tokay, ambii de religie reformata, isi vor serba ziua onomastica astazi, cu o intarziere de o zi fata de Sf. Gheorghe ortodox. Asta nu inseamna ca ziua de ieri a trecut neobservata. In interiorul Uniunii a fost chiar prilej de sarbatoare, deoarece reformatii au serbat ieri ziua Sf. Bela, astfel ca cel care si-a serbat ziua onomastica a fost presedintele acestei formatiuni, Marko Bela. (Silviu Sergiu)

×
Subiecte în articol: politic gheorghe