x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea bate în retragere cu defăimarea

Dragnea bate în retragere cu defăimarea

de Marius Gîrlașiu    |    16 Feb 2016   •   19:05
Dragnea bate în retragere cu defăimarea
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Confruntat cu reacţia ostilă a reţelelor de socializare şi criticat oficial de Ambasada Statelor Unite, liderul PSD încearcă să-şi salveze în ultima clipă imaginea avariată prin Legea defăimării. Au fost eliminate din lege, în comisii, prevederile privind amenzile şi definiţia defăimării, la propunerea lui Liviu Dragnea. Astfel, legea care a stârnit furia internauţilor va rămâne una golită de conţinut.

Legea defăimării i-a adus preşedintelul PSD numai prejudicii de imagine. Interpretată în spaţiul public ca un mijloc subtil de a cenzura libertatea de exprimare prin mass-media şi reţelele sociale, iniţiativa lui Liviu Dragnea a generat reacţii vehemente în mediul online, unde liderul PSD a fost făcut cu ou şi cu oţet pe paginile de Facebook.

Primul pas în spate a fost făcut de Dragnea prin eliminarea din lege a criteriilor privind apartenenţa politică şi averea, cele care i-au adus cele mai dure critici. Ca să-şi mai spele imaginea, Dragneaa propus şi eliminarea printr-un amendament şi amenzile care ajungeau până la 100.000 de lei pentru defăimarea socială. „O să scoatem complet articolul, ca să nu existe niciun fel de confuzie, pentru a nu se mai denatura sensul iniţial al acestei legi”, a declarat, spăşit, liderul social-democrat. „Înţeleg că domnul Dragnea dă înapoi, deşi trei zile a ţinut stindardul defăimării sus”, l-a ironizat Alina Gorghiu. Capitularea lui Dragnea în faţa „generaţiei Facebook” pare cu atât mai clară, cu cât preşedintele PSD a promis că va depunde un amendament pentru a şterge din lege şi definiţia defăimării, dar şi sancţiunile pentru cei care ar fi încălcat legea. „Voi scoate din lege şi definiţia defăimării. Deja au fost scoase anexele, definiţia nu va fi înlocuită cu nimic”, s-a resemnat Dragnea. Chiar şi aşa, dacă va trece de Camera Deputaţilor şi va fi promulgată de Klaus Iohannis, legea îşi va produce efectele la nivel birocratic prin înfiinţarea în cadrul CNCD a unui aşa-zis Departament pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei. Format din 14 posturi, noul organism va verifica dacă angajaţii din sectorul public, inclusiv din armată sau poliţie, vor fi instruiţi periodic privind promovarea toleranţei şi a demnităţii umane.

A luat o palmă de la Ambasada SUA
Ieri, Liviu Dragnea a mai primit o lovitură prin reacţia oficială a ambasadorului SUA la Bucureşti. „Politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertăţii de exprimare, chiar şi în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăţi democratice sănătoase”, a transmis Hans Klemm. „Condamnăm discriminarea şi ura, dar în acelaşi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu preţul libertăţii de exprimare. Aşa cum a declarat preşedintele Obama: «Cea mai puternică armă împotriva discursului instigator la ură nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare»”, a declarat oficialul american.

În continuare se poate înjura la televizor, se poate înjura pe Facebook, se poate înjura pe orice sistem de comunicare. Ideea de a promova toleranţa prin educaţie este o idee pe care o susţin şi pe care vreau să o promovez în continuare. Nu afectez prin nicio acţiune libertatea de exprimare. Liviu Dragnea, preşedinte PSD
 

×